17 Temmuz 2008 00:00

Ege Üniversitesi’nde yaz okulu engeli

“Okulların kapanmasıyla rahatlayacağız” diye düşünen öğrencilerin tatil hayallerinin karşısına yaz okulu engeli çıkıyor.

Paylaş

“Okulların kapanmasıyla rahatlayacağız” diye düşünen öğrencilerin tatil hayallerinin karşısına yaz okulu engeli çıkıyor. Pek çok üniversitede açılan yaz okulları, fiyatlarıyla öğrencileri zorlarken, çoğu öğrenci için kaldıkları derslerden geçme fırsatı olarak görülüyor.
Ege Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü’nde açılan yaz okulu da bunlardan biri. Gerek bu senenin gerekse geçen senelerin öğrencilerinden oluşan hazırlık yaz okulu, 30 Haziran-30 Temmuz tarihleri arasında eğitim veriyor. 1 ay süren yaz okulunun eğitim bedeli 328 YTL. Öğrenciler 1 aylık kurs bedeli hakkında ne düşünüyorlar? Peki, öğrenciler için yaz okulu neyi ifade ediyor? Öğrenciler yaz okulunu bir avantaj mı yoksa bir külfet olarak mı görüyorlar?
Mehmet Yiğit Demirtaş (Kimya Mühendisliği): Maddi anlamda diğer üniversitelere göre daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Yaz okulu kısa süreli olduğu için dersler verimli geçmiyor. Yaz okulundan elde edilen paranın öğrenciye yönelik kullanılmasını istiyoruz. Amaç öğrenciyi yaz okuluna zorlayıp para kazanmak olmamalı, verilen eğitimin niteliği artmalı. Yaz okulu ücretleri devlet tarafından harç ödemeleri gibi karşılanabilir.
Burcu Boran (İktisat): Bazı üniversitelerde yaz okulu yok. Burada olmasının biz öğrenciler için yararlı olduğunu düşünüyorum. Süre kısa olduğu için talep daha fazla. Yaz okulunda sadece bir sınav yapılıyor. Bu yüzden sınav çok kapsamlı olacak ve bu da bizleri zorlayacak. Yaz okulunun açılması avantaj ama üniversite yönetiminin bunu nasıl verimli hale getirebiliriz diye düşünmesi gerekir.
Nurcan İzci (İktisat): Yaz okulu 1 aylık bir süreç; çok kısa. Bu yüzden verilen eğitim yetersiz. Özellikle eski öğrenciler, yani geçmiş yılların öğrencileri yaz okulunda zorluk çekiyor. Yaz okuluna ödediğimiz paralar bize geri dönüyor mu bilmiyoruz. Yani öğrenciye, üniversiteye nasıl bir faydası oluyor, bir fikrim yok.
Yaz okuluna gelen öğrencilerin görüşleri, genellikle yüksek ücret ve verilen eğitimin yetersiz olduğu konusunda birleşiyor. Kimse de bir yıl boyunca verilemeyen eğitimin bir ay gibi kısa sürede verileceğine inanmıyor. Öğrenciler ÜNTAŞ (Üniversite Çalışanları Vakfı’nın kurduğu şirket) hesabına yatırdıkları para ile Ege Üniversitesi döner sermayesine katkı sağlandığını düşünüyor. Bir taraftan da yıl içerisinde veremedikleri ya da (eski öğrenciler için) sorumlu geçtikleri hazırlık bölümü derslerini bir ayda ve tek sınavda verecekleri için işlerine de gelmiyor değil. Gerek bu senenin öğrencileri gerekse geçmiş yılların öğrencilerini zorlayan en büyük şey ise maddiyat. Yaz okuluna verdikleri paranın yanı sıra bu dönem boyunca İzmir’de kalmaya devam ettikleri için masrafları da çoğalıyor. Çoğu öğrenci maddi imkansızlıklar içinde, zar zor para bulabilmiş yaz okuluna. Peki ya madalyonun diğer tarafı; yani yaz okuluna gelemeyen öğrenciler?.. Onlarla da konuştuğumuzda aynı sonuca varıyoruz. Onlar da maddi imkansızlıklardan dolayı gelemediklerini ya da yazın çalışmak zorunda kaldıklarını söylüyorlar ve aralarından ‘Parası olmayan okumasın mı?’ sesleri yükseliyor. (İzmir/EVRENSEL)
Seren Erdil-Halil Özkoç
ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da yağmur karanlığı

SONRAKİ HABER

Lüleburgaz çöplüğü halka nefes aldırmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa