18 Temmuz 2008 00:00

Çözüm örgütlenmekte

Hükümetlerin tarım politikaları işsizliği artırınca Akhisar esnafı da zor günler yaşamaya başladı

Paylaş

Esnafın sorunlarına sahip çıkmak, sesini duyurmak ve arasındaki dayanışmayı artırmak için sekiz ay önce Akhisar Genç Esnaflar Kültür, Spor ve Dayanışma Derneği’ni (AGED) kuran Akhisarlı genç esnaflar, sorunlarının çözümü için örgütlenmenin önemli olduğunu belirtiyorlar.
Dernek Başkanı Tolga Çoban, AGED olarak 8 ay gibi bir süre içerisinde esnaflara yönelik birçok faaliyette bulunduklarını belirterek, “Asıl faaliyetlerimiz bugüne kadar bir kenara itilmiş esnafımızı dernek çatısı altında toplayarak, ihtiyaç duydukları mesleki çalışmalar, paneller ve kurslar olacaktır” dedi.
Asıl sorun işsizlik
Esnafın içinde bulunduğu durumu ve sorunlarını tespit etmek amacıyla “Esnafın Sorunları ve Çözüm Yolları” başlıklı, 30 soruluk bir anketle binden fazla esnafa ulaştıklarını, bunlardan 430’una anket uyguladıklarını belirten Çoban, “Anket, esnafın elde ettiği gelirin yaşam ihtiyaçlarını karşılamadığını ortaya koydu” dedi. Çoban, esnafın durumunun kötü olmasının asıl nedeninin, Akhisar’da sanayinin olmaması ve tarımın bitirilmesiyle ortaya çıkan işsizliğin ve yaşam düzeyinin düşüklüğü olduğuna dikkat çekti.
Halkın alım gücünün yetersizliği, hayat pahalılığı, vergi oranlarının yüksekliği, Bağ-Kur primlerinin yüksekliği, gerçekçi olmayan enflasyon rakamları, aynı bölgede ihtiyaçtan fazla işletmenin yer alması ve büyük zincir marketlerin esnafın en önemli sorunu olduğunun anketle de ortaya çıktığını belirten Çoban, 2008’in ilk dört ayında 400’den fazla işyerinin kepenk kapattığına dikkat çekti. Çoban, esnaf odalarının yaşananlara seyirci kaldığını belirtti. Anket çalışmasından ve Bağ-Kur’lularla ilgili çalışma yapmalarından dolayı odaların kendilerine karşı tavır aldıklarını belirten Çoban, “Biz dernek olarak daha geniş alanda çalışma yürütme avantajına sahibiz. Bize destek olmalarını değil, çalışmalarımızdan yararlanmalarını istiyoruz” dedi. (Akhisar/EVRENSEL)

‘İşsizlik bizleri de bitiriyor’
Bekir Arda (Bakkal): Marketlerin çoğalması biz bakkalların bitişi demek. Rekabet gücümüz yok. Akhisar’daki işsizlik sorunu bizleri de bitiriyor.
Muzaffer Mecit (Kokoreççi): Sorunlarımıza oda yönetimleri duyarsız. Üç yıldır vergimi dahi ödeyemiyorum.
Gamze Demirel (Kırtasiyeci): Kira ve vergiler belimizi büküyor. İşlerimiz her geçen gün daha da kötüye gidiyor.
İsmail Kılavuz (Tuhafiyeci): Bankalar insanları krediye bağladı. 2008’de çok esnaf kepenk kapatacak.
Ahmet Şensoy (Terzi): Çok kriz gördük ama işlerimiz bu kadar kötü olmamıştı.
Orhan Karaali (Fotokopici): Devlet her şeye zam yapıyor ama biz hiçbir şeye zam yapamıyoruz. İş çok ama para yok.
Kenan Çetin
ÖNCEKİ HABER

İkitelli’de dostluk futbol turnuvası

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...