18 Temmuz 2008 00:00

Artık gözler Anayasa Mahkemesi’nde

BBC, Can’ın raporunu ‘Raportör AKP’ye arka çıktı’ diye duyurdu. Gözler, Anayasa Mahkemesi’ne çevrildi

Paylaş

Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can, haklarında kapatma talebiyle kapatma davası açılan AKP ile Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’ne ilişkin nihai görüşünü önceki gün mahkeme başkanlığına sunarak iki raporunda da partilerin kapatılmaması yönünde görüş bildirdi. BBC, haberi “Raportör AKP’ye arka çıktı’ diye duyurdu. Gözler, artık kararı verecek olan Anayasa Mahkemesi üyelerine çevrildi.
Raportör Can AKP hakkındaki kapatma davasına ilişkin görüşlerine yer verdiği raporunda, “bir siyasi partiyi kapatmanın bir kişiyi idama mahkum etmekle aynı anlama geldiğini, siyasi partilerin Anayasaya uygunluğunu denetlerken bireylerin temel hak ve özgürlüklerine gösterilmesi gereken özenin siyasi partilere de gösterilmesi gerektiğini” belirtti.
Akşam saatlerinde Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılan raporda Osman Can, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin siyasi partilerin kapatılması ile ilgili verdiği kararlara da atıfta bulundu. Röportör Can, demokratik ve hukuk sistemine dayalı ülkelerde bireylerin kullandığı oylarla seçilen kişilerin ancak yine bireylerin oyları ile iktidardan düşmelerinin öngörüldüğüne de dikkat çekti.
Raportör Can, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında kapatma davası açılan Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) hakkında hazırladığı görüşü de Anayasa Mahkemesi’ne geçtiğimiz aylarda sunduğu öğrenildi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, TSİP hakkında F tipi cezaevlerine karşı yapılan eylemlere destek verdiği için temelli kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açmıştı. TSİP yöneticileri hakkında aynı zamanda ceza davaları açılmış ve mahkumiyet kararları çıkmıştı. Anayasa Mahkemesi’ne TSİP hakkında açılan davaya ilişkin “kapatılmasın yönünde” görüş bildiren Can, F tipi cezaevlerine karşı yapılan eylemlerin “demokratik hak” olduğuna ve bir siyasi partinin cezaevleri konusunda görüşünü dile getirmesinin parti kapatma nedeni sayılamayacağına dikkat çektiği de öğrenildi.
11 üyeden 7’sinin oyu geçerli olacak
Anayasa Mahkemesi üyeleri için Raportör Osman Can’ın sunduğu raporun herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor. AKP’nin kapatma davasına ilişkin Can’ın raporunu sunması ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkeme üyeleri ile görüşerek davanın görüşüleceği zamanı belirleyecek. Davanın sonuçlanmasında nitelikli çoğunluk etkili olacak. Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesinin 7’sinin kullandığı görüş yönündeki oy geçerli olacak.
BBC: Raportör AKP’ye arka çıktı
Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can’ın AKP’nin kapatılmaması yönünde görüş bildirmesi, yurt dışında da yankı buldu. İngiliz yayın kurumu BBC, Osman Can’ın raporunda mahkemeye AKP’nin laiklik karşıtı faaliyetleri nedeniyle kapatmamasını tavsiye ettiğini belirttiği haberinde, “Türk Mahkemesi danışmanı AKP’ye arka çıktı” başlığını kullandı.
Raportör Osman Can’ın raporunu bağlayıcı olmadığına işaret edildiği haberde, Can’ın ayrıca AKP’nin türban yasağını kaldırma kararının sadece özgürlükleri genişletmeyi amaçladığını da belirttiğine dikkat çekti.
BBC, AKP’nin ülkenin laik sisteminin yerine İslami bir devlet getirmeyi amaçlamakla suçlandığı ancak, partinin suçlamaları reddettiğini kaydederken, Mahkemenin kararının bir ay içinde beklendiğini de duyurdu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ankara’da ‘terör’ diplomasisi

SONRAKİ HABER

Hayat’ınıza sahip çıkın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...