19 Temmuz 2008 00:00

ABD’den İran’a yeni yaptırımlar

ABD Senatosu’nun Bankacılık Komitesi, İran’ı caydırıcı önlemler çerçevesinde bu ülkeye ticari ve ekonomik yaptırımların genişletilmesini öngören bir yasa tasarısını onayladı.

Paylaş

ABD Senatosu’nun Bankacılık Komitesi, İran’ı caydırıcı önlemler çerçevesinde bu ülkeye ticari ve ekonomik yaptırımların genişletilmesini öngören bir yasa tasarısını onayladı. Komitede 2’ye karşı 19 oyla kabul edilen yasa tasarısının, bundan sonraki aşamada 100 sandalyeli Senato’dan da geçmesi gerekiyor.
Tasarı, belli hassas teknoloji ve malların İran’a transferine yardımcı olduğundan şüphelenilen ülkelere baskı uygulanmasını da içeriyor. Bu tasarıyla, İran’ın enerji sektörüne doğrudan veya dolaylı olarak 20 milyon dolar veya üzerinde yatırım ya da kredi sağlayan şirketlerle Amerikan fon yöneticileri, federal hükümet ve eyaletlerin iş yapmaması “tavsiye ediliyor” ve İran Merkez Bankası’nın, “terörizm destekçisi” olarak etiketlemesi yönünde çağrıda bulunuluyor.
Demokrat Parti Senatörü ve Bankacılık Komitesi Başkanı Christopher Dodd, Senato’ya gönderilen tasarıya İran’a yönelik başka yaptırımların da eklenebileceğini kaydetti. Dodd, senatörlerin büyük çoğunluğunun, İran’a kapsamlı yaptırımların mümkün olduğu kadar çabuk getirilmesinden yana olduğunu söyledi. İran’a yaptırımlara yönelik benzer tasarılar, ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde bulunuyor.
Diyalog ve sıkıştırma aynı anda
Cumhuriyetçi Parti senatörlerinden Chuck Hagel ise “Bu tasarı doğrudan, (ABD’nin) müttefikleri, dostları ve diğerlerine yaptırım getiriyor” dedi. İran’da bazı ilerlemeler bulunduğunu da not eden Hagel, bu hafta sonunda Cenevre’de, İran, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin’in, İran’ın nükleer silah meselesine ilişkin bir araya geleceğini hatırlattı. Toplantıda, ABD’yi üst düzey diplomat William Burns’ün temsil edeceği açıklanmıştı. Amerikan yönetiminin politikalarında “büyük bir dönüş” olarak nitelenecek şekilde, ilk kez böyle bir toplantıya üst düzey bir diplomat gönderiliyor.
İran: ABD’nin tavrı önemli
Öte yandan, İran yönetimi, Avrupa Birliği (AB) ile yapılacak müzakerelere ABD’nin de katılmasının çözüme yönelik önemli bir gelişme olduğunu bildirdi. İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, AB ve ABD ile bugün Cenevre’de yapacakları müzakereler öncesi dün Tahran’da yaptığı açıklamada, “ABD’nin müzakere süresince takınacağı tavır bizim için çok önemli” dedi.
Celili, “Onların müzakeredeki yaklaşımlarına değer veriyoruz. Yapıcı bir duruş sergiler ve eski hatalarını tekrarlamazlarsa görüşmelerde mutlaka ilerleme kaydedilir” ifadesini kullandı.
İran Dışişleri Bakanı Mutteki, önceki günkü açıklamasında, “ABD’nin müzakerelerde hazır bulunmasını olumlu karşılıyoruz. Washington yönetimi, İran’ın görüşlerini doğrudan duymuş olacak” ifadesini kullanmıştı. AB ve ABD, müzakerelere başlamak için “uranyum zenginleştirilmesinin durdurulması ön şartından” vazgeçmişlerdi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

MMO: İZGAZ’ın özelleştirilmesi yasal değil

SONRAKİ HABER

AB’den Zimbabve’ye karşı yeni hamleler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...