21 Temmuz 2008 00:00

Nükleer görüşmelerinden net sonuç çıkmadı

İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak, İran ile Avrupa Birliği arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleşen müzakerelerin sona ermesinin ardından; tarafların 2 hafta içinde yeniden görüşmeye karar verdikleri bildirildi.

Paylaş

İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak, İran ile Avrupa Birliği arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleşen müzakerelerin sona ermesinin ardından; tarafların 2 hafta içinde yeniden görüşmeye karar verdikleri bildirildi. AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ile yapılan görüşmeden sonraki açıklamasında, tarafların iki hafta içinde telefonla ya da şahsen yeniden görüşme konusunda anlaştıklarını söyledi.
Solana, İran'ın görüşmelerde, nükleer programını askıya alması karşılığında önerilen teşvik paketi konusunda açık bir cevap vermediğini belirterek, " 'Evet' veya 'hayır' cevabı almadık, cevabın kısa sürede verileceğini umuyoruz" dedi. Celili ile görüşmeleri "yapıcı" olarak nitelendiren Solana, "Bu ve diğer sorulara iki hafta içinde cevap almayı ümit ediyoruz" diye konuştu. Müzakerelere AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, Amerikalı üst düzey diplomat William Burns, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Çin ve Fransa'nın yanı sıra Almanya'nın da temsilcileri katılmıştı.
'Programın dondurulmasını tartışmayız'
İran ile müzakereleri yürüten 6 ülke, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını genişletmeye son vermesi karşılığında bu ülkeye yönelik yeni BM Güvenlik Konseyi yaptırımları için baskı yapmaya son vermeyi öneriyor. Tarafların bu konuda anlaşmaya varması halinde bir sonraki adımın, Tahran yönetiminin, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden tamamen vazgeçmesiyle sonuçlanması 'istenen' resmi görüşmeler olacağı bielirtiliyor. Ancak, programının barışçıl olduğunu söyleyen İran'ın başmüzakerecisi Said Celili, müzakerelerde uranyum zenginleştirilmesinin askıya alınmasının ön koşul olarak ele alınmasını reddetti. Celili, Güvenlik Konseyi'nin yaptırım tedbirlerini durdurması karşılığında, gelecekte yapılacak görüşmelerde uranyum zenginleştirilmesinin dondurulmasını tartışmaya hazır olmadıklarını belirterek, "Biz sadece paketin temel noktalarını ele alırız" diye konuştu.
ABD ise, İran nükleer faaliyetlerini dondurmadıkça hakiki bir müzakerenin olmayacağında ısrar ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Sean McCormack, bakanlığın üç numaralı ismi William Burns'ün müzakerelerin son gününe katıldığını hatırlatarak, "İran halkı şunu anlamalı: Yöneticileri ya işbirliğini ya da İran'ı daha da fazla yalnızlığa mahkum edecek bir çatışmayı seçmek zorunda" diye konuştu.
Ahmedinecad:Müzakerelere devam
Öte yandan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, BM Güvenik Konseyinin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkeleriyle yürütülen müzakereleri olumlu bulduklarını belirterek, "Her müzakere, ileri atılmış bir adımdır" dedi. İran Cumhurbaşkanı, eşit şartlarda, ön koşulsuz ve adil müzakerelerle sonuca varılacağına inandığını da dile getirdi. ABD ve İsrail'in son dönemdeki askeri tehditlerini de değerlendiren Ahmedinecad, "Düşmandan düşmanlık beklenir. Düşman her zaman vardır, ancak biz günbegün güçleniyor ve ileri gidiyoruz" diye konuştu. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İsfendiyar Rahim Meşai, dün bir konferanstaki konuşmasında, "İran bugün, ABD ve İsrail halkıyla dosttur. Dünyada hiçbir millet düşmanımız değil, bu bir iftihardır. Elbette düşmanımız var ve İran halkına karşı en namertçe düşmanlıklarda bulunuyorlar" ifadesini kullanmıştı. İsrail ise İran'a yönelik tehditlerini sürdürüyor. The Jerusalem Post gazetesine konuşan İsrail Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz "Nükleer programını durdurmak için İran'a saldırmaktan başka alternatif yok" diye konuştu. İsrailli Bakan, "İsrail, İran'ın nükleer bir güç olmasına izin veremez. Bütün seçenekler masadadır. Nükleer bir İran ya da askeri saldırı ikilemi içinde kalırsak, bizim kararımızın ne olacağı çok açık" diye konuştu. Mofaz, ABD liderliğinde İran'a karşı yürütülen politikanın değişmediğini de sözlerine ekledi. Mofaz, 6 Haziran'da da Yediot Aharonot gazetesine benzer bir açıklama yapmıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

NATO yine 'kazara' öldürdü!

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...