21 Temmuz 2008 00:00

Kıdem tazminatı yeniden hedefte

Gelen tepkiler üzerine girişiminden vazgeçmek zorunda kalan hükümet, kıdem tazminatını yeniden hedefe koydu

Paylaş

Geçen hafta iki bakan tarafından yapılan açıklamalarda, kıdem tazminatının kaldırılması konuşuldu. İlk olarak Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, MÜSİAD toplantısında, “Birçok ülkede kıdem tazminatı kalmadı. Bu konuda bütün hissedarlarla bizim de çalışmamız lazım” açıklamasını yaptı. Daha sonra ise İstanbul’da gazetecilerle bir araya gelen Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bir soru üzerine kıdem tazminatının kaldırılması için çalışma yaptıklarını açıkladı.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz salı günü MÜSİAD toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’de emeklilik sisteminin ülke koşullarına ve dünyaya göre oldukça makul, cömert bir yapıya sahip olduğunu savundu. Türkiye’de işsizlik sigortasının yanında kıdem tazminatının da olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, “Birçok ülkede kıdem tazminatı kalmadı. Bu konuda bizim bütün hissedarlarla hep birlikte çalışmamız lazım. Burada atmamız gereken adımlar var” açıklamasını yaptı.
Fona devir
Bu açıklamanın ardından Çalışma Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı yerine çok daha düşük avantaj sunan bir fon oluşturmak için çalışma yaptıklarını açıkladı. İstanbul’da gazetecilerle bir araya gelen Çelik, burada kıdem tazminatıyla ilgili açıklamalar yaptı. Kıdem tazminatına patronların büyük tepkisi olduğunu söyleyen Çelik, birçok işçinin kıdem tazminatı alamadığını, bu nedenle uygulamanın işçiler arasıda eşitsizliğe yol açtığını ileri sürdü. Kendilerinden önceki hükümetlerin buna cesaret edemediğini belirten Çelik, şirketlerin ve patronların kıdem tazminatı öderken çok zorlandıklarını da sözlerine ekledi. Kıdem tazminatıyla ilgili çalışmayı bu eşitsizliğe bağlayan Çelik, kıdem tazminatını kaldırarak bunu bir fona dönüştüren yeni bir sistem için çalıştıklarını dile getirdi.
Türk-İş: Grev nedeni
Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in kıdem tazminatını kaldıracaklarına dair sözlerine Türk-İş sert tepki gösterdi. Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, “Kıdem tazminatı konusu, yıllardır bazı işverenler tarafından dile getirilmekte, hükümetlere baskı oluşturularak kıdem tazminatı tamamen ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Bu girişimler sonucunda, hükümetin yasalaştırdığı son İstihdam Paketi’ne bu konuda bir düzenleme konmuştur. Ancak paket yasalaşmadan hemen önce, Başbakan’ın talimatıyla bu düzenleme yasa tasarısından çıkarılmıştır. Kaldı ki Başbakan’ın, kıdem tazminatı hakkına dokunulmayacağına ilişkin sayısız açıklamaları da vardır” dedi. Atalay, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in, kıdem tazminatını kaldırma önerisi ve ardından da Çalışma Bakanı Çelik’in bunu doğrulayan ve çalışma yapıldığını belirten sözlerinin, işçi kesiminde büyük bir şaşkınlık yarattığını vurguladı.
Kıdem tazminatı hakkı ile ilgili bir düzenleme yapılması halinde Türk-İş için grev yolunun açılacağını belirten Atalay, “Dünyanın hiçbir yerinde kıdem yok” diyen Şimşek’e ise “Dünyanın neresinde böyle bir çalışma hayatı var, sendikal düzen var? Dünyanın hangi gelişmiş ülkesinde her hafta bir işçi hem de aynı işyerinde iş kazasından ölmektedir” sorusunu yöneltti.
DİSK: Kararlıyız
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de Bakan Çelik’e tepki gösterdi. Kıdem tazminatlarının kaldırılmasının genel grev genel direniş anlamına geldiğini söyleyen Görgün, AKP’nin sosyal devletin son kırıntılarını da ortadan kaldırmak için çabaladığını ifade etti. Kıdem tazminatlarının kaldırılması talebinin, Dünya Bankası ve IMF’den geldiğini belirten Görgün, bu girişimleri engelleyeceklerini dile getirdi. AKP’den önceki hükümetlerin kıdem tazminatlarını kaldırmaya niyetlendiğine dikkat çeken Görgün, AKP’nin de bunu başaramayacağını dile getirdi. (EKONOMİ SERVİSİ)

İşçiler için önemli

Kıdem tazminatı, bir işyerinde belirli bir süre çalışıp hizmet (iş) sözleşmesi sona eren işçiye veya ölümü halinde kanuni mirasçılarına, hizmet süresi ile ücretine göre değişen miktarda işverence ödenmesi gereken parayı ifade eder. Kıdem tazminatı ilk olarak 1936 yılında yasada yer aldı. O yıldan beri, özellikle 12 Eylül askeri darbesiyle kırpılan, enflasyon karşısında ücretlerle birlikte eriyen bu hak, hâlâ işçiler açısından çok önemli. İlk çıktığında hak etmek için 5 yıl çalışma şartı getirilen ve 15 gün üzerinden hesaplanan kıdem tazminatı, işçilerin mücadeleleri ile bir yıl çalışma zorunluluğu ve 30 gün üzerinden hesaplandığı bugünkü halini aldı.

Bakan işçi lehineymiş gibi savundu!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “kıdem tazminatlarının kaldırılmasına yönelik çalışmalarda bulunulduğuna” ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine, kıdem tazminatıyla ilgili açıklamalarının başından beri net olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Kıdem tazminatı hakkının yeni bir düzenlemeye tabi tutulması ancak ve ancak sosyal tarafların mutabakatıyla olur. Bakanlık olarak, asgari ücretten sendika yasasına, sosyal güvenlikten istihdam paketine ve diğer tüm Bakanlığımızı ilgilendiren konularda, sosyal taraflarla büyük bir uzlaşı sağlamadığımız sürece hiçbir konuda adım atmadık. Kıdem tazminatı, sosyal taraflarla uzlaşılmadan çözülmesi mümkün olmayan bir konu. Kamuda çalışan işçi işçi de özelde çalışan işçinin hakları önemli değil mi? O yüzden oturup konuşulması ve uzlaşılması gereken bir konu diyorum. Kıdem tazminatı 12 ay çalışıp ilave maaş hak etmek demektir. 11 ay çalışıp 12’nci ay çalıştırılmayan, birinci ayda yine sigortalı yapılıp kıdem tazminatı elinden alınan vatandaşların haklarını kimin savunması lazım? Tabii ki Bakanlık olarak bizim savunmamız gerekiyor.”
ÖNCEKİ HABER

Ambarlı büyüdükçe çalışma şartları ağırlaşıyor

SONRAKİ HABER

YAŞADIKÇA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...