23 Temmuz 2008 00:00

Marport işçisi sendikada kararlı

Arkas Holding önünde aileleriyle birlikte eylem yapan Marport işçileri sendikalaşma mücadelesini sürdürüyor

Paylaş

Ambarlı Limanı’nda bulunan Marport’ta Liman-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan ve üç haftadır direnişte olan işçiler, şirketin merkezi olan Arkas Holding önünde eylem yaptılar. Şişli Belediyesi önünde dün saat 11.00’de bir araya gelen işçiler, burada yolu kapatarak Arkas Holding’e kadar sloganlarla yürüdüler. “Sendika hakkımız söke söke alırız”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarını atan işçiler, “Artık insanca yaşamak istiyoruz”, “Köleliğe son” yazılı dövizler taşıdılar. İşçilere yapılan baskıların protesto edildiği eyleme, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Türk-İş’e bağlı sendikaların şube yöneticileri, Eğitim Sen 1 No’lu Şube yöneticileri ile işçilerin eş ve çocukları da katıldı.
‘Yalnız bırakmayacağız’
Holding önünde işçilere seslenen Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, konfederasyon olarak Marport işçilerini yalnız bırakmayacaklarını dile getirdi. Ambarlı Limanı’nda çalışan işçilerin çok zor koşullarda çalıştıklarını ve hakkını isteyen işçilerin kapı önüne konulduğunu dile getiren Büyükkucak, Marport işçilerinin yasal haklarını kullanarak sendikalı olduklarını ve yasadışı bir şekilde işten atıldıklarını dile getirdi. Tuzla tersanelerindeki çalışma koşullarının limanda da geçerli olduğunu söyleyen Büyükkucak, bunu düzeltmesi gereken patronların işçilere baskı yaptığını dile getirdi. Liman-İş’in işyerinde gerekli çoğunluğu sağladığını söyleyen Büyükkucak, buna saygı duyulmasını ve işten atılan işçilerin geri alınmasını istedi.
İşçiler kararlı
Daha sonra söz alan Liman-İş Genel Başkanı Muzaffer Akpunar, sendikalaşırken amaçlarının, emeklerinin karşılığını alamayan işçilerin ekmeğini biraz daha büyütmek olduğunu ifade etti. Limanlarda işçilerin uzun saatler çalıştırıldığını, işçilere izin kullandırılmadığını, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını anlatan Akpunar, bu koşullara son vermek isteyen işçilerin sendikalarında örgütlendiğini ifade etti. Tüm baskılara rağmen sendikalarına sahip çıkan işçilerin işten atıldığını söyleyen Akpunar, işyerine yasadışı bir şekilde taşeron sokulduğunu, işyerine noter getirildiğini, işçilerin işyerine girişinin engellendiğini belirterek, yetkililerin bu yasadışı uygulamalara son vermesini istediklerini dile getirdi. Limanlardaki patronların örgütlü olduğunu ve her geçen gün büyüdüklerini söyleyen Akpunar, bu büyümede pay sahibi olan işçilerin hakları verilene; atılan işçiler geri alınana kadar mücadelelerinin devam edeceğini ifade etti.
Akpunar’dan sonra söz alan Vildan Doğan isimli işçi eşi, işçi aileleri olarak direnişi desteklediklerini ifade etti. Eşinin yıllardır çok zor koşullarda çalıştığını, eşini günlerce göremediği zamanlar olduğunu söyleyen Doğan, “Eşim çocuğumuzu daha iyi yetiştirmek için direniyor, ben de sonuna kadar destekliyorum. Biz birlik olursak başarırız” diye konuştu.
Arkas açıklama dağıttı
Bu arada Arkas Holding, eylem sırasında basın mensuplarına bir açıklama dağıttı. Bazı şirket çalışanlarının ise yapılan konuşmaları not alması ve fotoğraf çekmesi dikkat çekti. Dağıtılan açıklamada, işçilerin yasadışı eylem yaptığı, yasadışı iş yavaşlattığı ve iş disiplinine uymadığı için işten atıldığı ileri sürüldü. Marport’un Türkiye ekonomisinde önemli bir rolü olduğunun belirtildiği açıklamada, bu eylemlerin şirkete zarar verdiği öne sürüldü. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GERÇEK

SONRAKİ HABER

ABD krizi ve eylül alarmı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...