23 Temmuz 2008 00:00

Kadınlar Hayat’a sahip çıkıyor

Çok sayıda kadın örgütü 24 Temmuz günü hazırlanan ortak bildiriyle Hayat’ın kapatılmasını protesto edecek

Paylaş

Hayat Televizyonu ekranının hukuk dışı bir şekilde karartılmasına bir tepki de kadınlardan geldi. Kadınlar ortak bir metinle 24 Temmuz Perşembe günü İstanbul, Ankara, İzmir ve Tunceli’de açıklamalar yapacak.
Çok sayıda kadın örgütü, dernek, vakıf ve emek örgütünün, aydın-sanatçı kadının imzasını taşıyan metinde; “Hayat Televizyonu’nun kapatılması, yalnızca cinsel arzu nesnesi olarak ya da iyi eş-iyi anne olarak gösterilmekten bıkan, cinsiyet ayrımcılığını körükleyen, kadını metalaştıran, şiddeti meşrulaştıran ilkel ve aşağılayıcı anlayışların televizyon ekranlarında olumlanmasına karşı çıkan kadınların seslerinin kısılmasıdır” deniyor. Metinde ayrıca, Hayat Televizyonu’nun yayında olduğu süre boyunca özelleştirmelerde ve kentsel dönüşüm projelerinde mağdur edilen kadınların mücadelesine katkıda bulunduğu, seslerini duyuramayan kadınların seslerinin kısılmasını anlamına geldiği de vurgulanıyor.
Almanya Göçmen Kadınlar Birliği: Hayatın yarısını oluşturan kadınların gerçek sorun ve taleplerinin kürsüsü olan Hayat Televizyonu’nun karartılmasını kınıyoruz. Hayat Televizyonu üzerindeki yasaklama ve keyfi tutumların bir an önce sona ermesini istiyoruz.
DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel: Hayat Televizyonu’nun sesinin kısılması ezilen, sömürülen tüm kesimlerin seslerinin kısılması anlamına geliyor. Elbette ki böylesi uygulamalara alışmamak gerekiyor, sesimizi güçlü yükseltmemiz gerekiyor. Bakış açısıyla, kadınların gerçek gündemini yansıtan, kadınları kendi kimliğiyle ifade eden Hayat Televizyonu’na sahip çıkmalıyız.
Kadın Mühendisler Grubu üyesi Behice Çağlar: Bu saldırı, yalnız Hayat Televizyonu camiasına karşı değil, televizyonun konu ettiği, kürsü sağladığı, dertleriyle dertlenip, sevinçleriyle sevindiği işçi, kadın, köylü, Kürt emekçileri ve diğer tüm ezilenlere karşı bir saldırıdır. Televizyon ekranı üzerindeki karanlık kalkana dek mücadele edeceğiz.
İmece Kadın Kooparatifi Serpil Kemalbay: Hayat’ın karartılmasını İmece Kadın Dayanışma Kooperatifi ve İmece Kadın Araştırmaları ve Dayanışma Merkezi Derneği olarak kınıyoruz. Kadınlar olarak Hayat’ın yanındayız. İmza metnine ve Perşembe günü yapılacak olan basın açıklamasına da bütün arkadaşlarımızla destek vereceğiz.
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Nurten Gültekin Çalık: Tüm emekçilerin yaşamından kesitler sunan ve onların sesi olan Hayat Televizyonu’nun ekranının karartılmasını protesto ediyor ve ekranımız açılana dek mücadelemizin devam edeceğini tüm kamuoyuna duyuruyoruz.
Sosyalist Feminist Filiz Karakuş: Sesimize kulak veren ve sesimizi yansıtmaya çalışan Hayat’ın karartılmasıyla kadın kurtuluş mücadelesi veren kadınlar olarak bizim de sesimiz kısılmış oluyor. Emeğimizi görünür kılmaya çalışan/çalıştığımız bir kanal daha kapatılmış oluyor.
Selda Gülen: Bu saldırı, yalnız Hayat Televizyonu camiasına karşı değil, televizyonun konu ettiği, kürsü sağladığı, dertleriyle dertlenip, sevinçleriyle sevindiği işçi, kadın, köylü, Kürt emekçileri ve diğer tüm ezilenlere karşı bir saldırıdır. (İstanbul/EVRENSEL)

Metne imza atan isimler
Özgür Demokratik Kadın Hareketi, Gökkuşağı Kadın Derneği, EMEP’li Kadınlar, DTP Kadın Meclisi, SDP’li Kadınlar, Almanya Göçmen Kadınlar Birliği , S.S. Biga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi, İmece Kadın Dayanışma Kooperatifi, İmece Kadın Araştırmaları ve Dayanışma Merkezi Derneği, Günyüzü Kadın Dayanışma Derneği, Barış Anneleri, ‘78li kadınlar, İzmir Kadın Platformu, ÇEKEV, BEKEV, Şahkulu Sultan Vakfı Kadın Komisyonu, Başıbüyük mahallesinden kadınlar, SES Aksaray Şubesine bağlı sağlık emekçisi kadınlar, Eğitim-Sen İstanbul 3 Nolu ve 8 Nolu şubeye bağlı eğitim emekçisi kadınlar, Handan Çağlayan, İnsan Hakları Savunucusu Eren Keskin, Filiz Karakuş, Neslihan Akbulut, Tarihçi Yazar Ayşe Hür, Şair Yazar Sennur Sezer, Gülsüm Cengiz, Müzisyen Feryal Öney, Beyhan Aksoy, Akademisyen Müge İplikçi, Esra Arsan, Kadriye Bakırcı, Berna Güler Müftüoğlu, Hava-İş Genel Başkan Yard. Eylem Ateş, EMO-FMO-ÇMO-ZMO-MMO-HKMO- Mimarlar Odası’na bağlı kadınlar, Başak Kültür Sanat Vakfı, Amargi Feminist Dergi İmtiyaz Sahibi Ülkü Özakın , ‘Metis Yayinevi Yayın Yönetmeni Müge Gürsoy Sökmen , KAOS GL Hukuk Sekreteri Yasemin Öz, Gazeteci Nilüfer Zengin.
ÖNCEKİ HABER

AKP’ye inat yaşasın ‘Hayat’

SONRAKİ HABER

Hayat’ı susturmak halkı susturmaktır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...