25 Temmuz 2008 00:00

Ölümden döndüler ama maaşlarından oldular

KKKA tedavisi gören sağlık çalışanları ölmedikleri için cezalandırıldılar. Çalışamadıkları süre için maaşları kesildi

Paylaş

Sağlık Bakanlığı’nın performansa dayalı döner sermaye ödemeleri, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle ölümden dönen üç doktor ve bir sağlık çalışanını vurdu. Sağlık Bakanlığı’nın uygulamasıyla, sağlık emekçilerine, “ölmediniz ama size maaş yok” denircesine, maaş kesintisi uygulandı.
Geçen ay Ankara’da üç hekim bir sağlık çalışanı, hastanedeki görevleri sırasında, hastalarını tedavi etmeye çalışırken Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanmış ve ölümden döndükleri bir süreç yaşamışlardı. AKP’nin “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” çerçevesinde Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı “performans” sistemiyle sağlık emekçileri ölmedikleri için adeta cezalandırılarak, tedavi gördükleri, çalışmadıkları süredeki maaşları kesildi.
Hastalanan cezalandırılıyor
Olaya tepki gösteren Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu, “Performans sistemi sağlık çalışanlarını hastalandıkları için cezalandırıyor!” açıklaması yaptı. Performansa dayalı döner sermaye ödemelerinin, ‘kamu’ hastanelerindeki esas ödeme biçimi haline geldiğine, hekimlerin geçimlerinin tümüyle bu ödemelere bağımlı hale getirildiğine dikkat çekilen açıklamada, “ATO olarak bu ücretlendirme politikasının sakıncalarını, hekimlerin insanca yaşayabilecekleri, hak ettikleri ücret alabildikleri, güvenceli ve emekliliklerine yansıyan bir ücretlendirme sistemi istediklerini her platformda anlattıkları” kaydedildi. Sağlık Bakanlığı’nın ise “performansa dayalı döner sermaye uygulamasının ne kadar düzgün, adaletli, hekimlere iyi para ödeyebilen bir sistem olduğunu” savunduğu belirtilen açıklamada, uygulamanın aynı biçimiyle sürdürüldüğü ve yaygınlaştırıldığı aktarıldı.
Bu sistemde sadece çalışılan dönemlerde ücret alınabildiğinin altı çizilen açıklamada, “Hastalanmaya görün, sağlığınızdan olduğunuz gibi gelirinizden de oluyorsunuz!” denildi. Yasal izin dönemlerinde bile gelirin kesildiği, hekimlerin geçinemedikleri için izin almaya bile çekinir oldukları! kaydedilen açıklamada, geçtiğimiz ay KKKA virüsü bulaşıp, ölümden dönen üç hekim, bir sağlık çalışanının hasta oldukları süre için maaşlarının kesilmesi örneği verildi. Bu durumun, “performansa dayalı” döner sermaye uygulamasının iç yüzünü göstermesi bakımından ibret verici bulunan açıklamada, bu yanlış uygulamadan derhal geri dönülmesi istendi. (Ankara/EVRENSEL)

Bir sağlık emekçisi daha öldü
Bolu Devlet Hastanesi hemşirelerinden Arzu Öğren, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanarak vefat etti. Öğren’in vefat etmesiyle KKKA’dan hayatını kaybeden sağlık emekçisi sayısı ikiye çıktı. Bolu Devlet Hastanesi’nde görev yapan hemşirelerden Arzu Öğren, 18 Temmuz 2008’de nöbet esnasında baygınlık geçirerek çalıştığı hastanede tedavi altına alınmıştı. KKKA şüphesiyle Ankara Numune Hastanesi’ne sevkedilen Öğren, 23 Temmuz gecesi Numune Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
Öğren’in vefatıyla ilgili açıklama yapan SES Merkez Yönetim Kurulu, sağlık emekçilerinin yoğun iş yükü altında ve uzun saatler boyunca uykusuz çalışmaya zorlandıklarını belirtti. Yoğun iş yükü ve yorgunluğun hastalıklar karşısında sağlık çalışanlarının zayıf düşmesine neden olduğu bildirilen açıklamada, “önleyici ve koruyucu ekipmanlardan ya da bunları takıp çıkartacak zamandan yoksun olarak çalıştırılan sağlık emekçilerinin bugün artık hayatları tehdit altındadır” denildi.
Türkiye’de binlerce KKKA vakası yaşandığı, 2008 yılında 30, toplamda ise 85 insanın hayatını kaybettiği dile getirilen açıklamada, kırsal kesimde yaşayanların yanı sıra sağlık emekçilerinin de hayatının tehlikede olduğu bildirildi. Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları dikkate almadığını ve sağlık emekçilerinin çalışma koşullarında herhangi bir iyileştirme yapılmadığı kaydedilen açıklamada, koruyucu sağlık hizmetlerinin işlevsizleştirilmesiyle hastalıkların daha kolay yayıldığı ifade edildi.
Öte yandan Sağlık Bakanlığı ölüm olayıyla ilgili bilimsel bir heyet görevlendirdi.(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GÜNCEL

SONRAKİ HABER

‘BDDK suç işliyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...