27 Temmuz 2008 00:00

SGK'nın işçiler için yapacak bir şeyi yokmuş!

Yıllardan beri İncirlik Üssü'nde sigortasız olarak, dadı, bahçıvan, boyacı gibi görevlerde çalışan ve sigortasız oldukları gerekçesi ile bir temizlik firmasında sigortalı olmaları zorunlu tutulan işçiler,

Paylaş

Yıllardan beri İncirlik Üssü'nde sigortasız olarak, dadı, bahçıvan, boyacı gibi görevlerde çalışan ve sigortasız oldukları gerekçesi ile bir temizlik firmasında sigortalı olmaları zorunlu tutulan işçiler, üssün belirlediği temizlik şirketlerinin kendilerinden açıktan para istemesi nedeniyle kabul etmiyorlar. Emeklerini kendilerine hiçbir hak vermeyen şirketlere kaptırmamakta kararlı olan işçiler haklarını almak için mücadele etmekten başka çarelerinin olmadığını aktardılar.
İşçiler yalnız bırakılıyor
İncirlik Üssü'nde yıllardır sigortasız çalışan ve kimsenin görmediği işçiler, Üs'teki yetkililerin denetim korkusundan dolayı sigortasız oldukları için işten çıkartılıyorlar. Ülkemizde genellikle sigorta hakkı isteyen işçiler işten çıkartılırken İncirlik Üssü'nde işçiler sigortasız çalıştıkları için işten çıkartılıyorlar.
Sigortalı olmayı üs yetkililerinden daha çok istediklerini aktaran işçiler, "Üs'te yapılan denetim sonrasında sigortalı olmamız istendi. Yani kendi kuyruklarını kurtarmaya çalışıyorlar. Biz kazandıklarımızı başkalarına yedirmek istemiyoruz. Biz dışarıdan yatıralım sigorta primimizi diyoruz. Ama onu da kabul etmiyorlar" dediler. Haklarını almak için Adana Valisi İlhan Atış'ın yanına çıkan işçiler, valilikten görevliler ile birlikte önce çalışma bölge müdürlüğüne gittiler buradan 'İşçi kapsamında değilsiniz' cevabı alan işçiler, buradan gittikleri Sosyal Güvenlik Kurumundan da ' Sizin için yapacak bir şeyimiz yok' cevabı aldılar. 15 Temmuz tarihinden sonra sigortalı olmayan işçilerin içeri alınmadığı üste, Amerikaların acil olarak işine yarayacak olan Bahçıvan, boyacı niteliğindeki işçiler içeri alındı. Bazı işçilerde ekonomik çıkmazdan dolayı temizlik şirketlerinin ağır koşullarını kabul ederek sigortalı olup üste çalışmaya devam etme yolunu seçtiler. Toplam 400 işçinin yaklaşık 200'ü ise haklarını almak için çabalayacaklarını söylediler.
282 dolara 15 günlük sigorta
Konu ile ilgili görüştüğümüz işçiler hala işe girme ümitleri olduğu gerekçesi ile isim vermekten kaçındı. Ayşe isimli bir işçi, kendilerine söylenen şirketlere verdiği 282 Dolar sigorta prim ücreti karşılığında kendisine 15 günlük sigorta yapıldığını söyledi. Şirketin kendisinden 15 gün sonrasında tekrar aynı parayı istediğini aktaran Ayşe, parayı vermeyeceğini söylemesi üzerine şirketten verdiğin parayı alamazsın yanıtı ile karşılaştığını anlattı. Ayşe, Şirketin yüzsüzlüğünü sigorta parası için 5-10 dolar olarak biriktirdiği parayı beğenmeyerek kendisine 'Bize 50-100 dolarlık banknot getir' diyerek iyice gösterdiğini söyledi. İşçiye sahip çıkması gereken kurumların kendilerine sırtını döndüğünü aktaran Ayşe, kendi haklarını kendilerinin arayacağını sözlerine ekledi.
İşçiler aç kurtlar sofrasına atıldı
Temizlik işçisi olarak çalışan bir başka işçi ise iş sahası olmayan Türkiye'de 450 işçinin bu kadar kolay işten atılmaması gerektiğini aktardı. Yıllardan beri çalıştığı işinden bir çırpıda atıldığını dile getiren işçi, "Ben buradan kazandığım para ile yıllardır kimseye avuç açmadan çocuğuma bakıyorum. 9 yıldır babasız büyüttüğüm çocuğumu işten çıkartılarsam nasıl yetiştireceğim" dedi. Kendilerinin şirketlere yönlendirilerek aç kurtlar sofrasına atıldıklarının altını çizen işçi, şirketler bünyesinde çalıştıtıklarında kıdem tazminatı gibi birçok haklarından mahrum kalacaklarını ifade etti. Eski sitemde çalışmak istediklerini belirten işçi eski sistemde kendi sigortalarını işçilerin kendilerinin yatırmak istediğini söyledi. Bir başka işçi ise artık üste hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını belirterek, bundan sonra işçilerin geriye dönük haklarını araması gerektiğini aktardı. (Adana/EVRENSEL)
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

‘Türkel’in eylemini destekliyoruz’

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...