27 Temmuz 2008 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

ABD başkanlık seçimlerine dört aydan az zaman kala TV kanallarının ve manşetlerin sürekli maddeleri, A adayı aksırırsa son dakika haberi, B adayı hıçkırırsa 11 haberleri konusu yapmak oldu.

Paylaş

ABD başkanlık seçimlerine dört aydan az zaman kala TV kanallarının ve manşetlerin sürekli maddeleri, A adayı aksırırsa son dakika haberi, B adayı hıçkırırsa 11 haberleri konusu yapmak oldu.
Bütün bunlar manşet olmaya layık değil ancak canavar beslenmeli. Birçok insan için seçimler hakkındaki bu haber bombardımanı TV ekranlarının ve bilgisayarlarının başında projektör ışıkları altında yakalanmış bir geyik edasıyla bekleyen milyonlar arasında bir çeşit pasiflik yayılmasına sebep oldu. İşçi Protestolarına ne oldu? Konut hakları protestolarına ne oldu? Zafer peşinde koşan bütün o eylemcilere ne oldu? İnsanlar Cumhuriyetçi Partinin ve Başkan Bush ‘un düşük reytinglerine bakarak demokratların önümüzdeki seçimlerde galip geleceği konusundaki neredeyse kesin beklentiyle körelmiş durumdalar. Ve bu donuk beklentiler demokratlar kazanırsa yeni savaşa girilmesinin kesin olduğu yönündeki tamamen asılsız bir inanca dayanıyor.
Milyonlar dönem ortasındaki seçimlerde demokratlar kongrede zafer kazanıp bütün kurultaylarda çoğunluğu oluşturdukları halde hiçbir şey yapmayarak ilerledikleri zaman alınan acı dersi unuttular. Irak’ta barış mı? Gündemden düşürüldü. Buna karşın bir tepeden aksayarak inen yabani fareler gibi savaşa daha ve daha çok milyarlar verilmesi için oy verdiler. Ve genişletilmiş haber alma yasası Bush yönetiminin yasaları çiğnemesini yasal hale getirdi ve önceki yasayı çiğneyen iletişim ve telefon şirketlerine geriye dönük koruma sağlandı. Kurallar açıklandı imzalandı mühürlendi ve yerine teslim edildi. Ve yasa tasarısını şiddetle eleştiren demokrat aday bile yasaya imza attı. Seçimler sonlar ve başlangıçlardır ve harekete yön veren kaslar çalışmayı bırakmak yerine daha çok protesto ederek ilerlemeye devam etmelidir.
Mumia Abu-Jamal
ÖNCEKİ HABER

‘Gençleri sanata çağırıyoruz’

SONRAKİ HABER

Lübnan’da çatışma: 7 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...