28 Temmuz 2008 00:00

İsraf ve verimsizliğin bedeli 54 milyar dolar


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye tarımında meydana gelen israf ve verimsizliğin toplam 54 milyar dolarlık kayba neden olduğunu aktardı. Önlem alınmasıyla halkın ucuz gıdaya ulaşımının sağlanacağını, ihracatın beşe katlanacağını bildiren Bayraktar, tarım sektörünü ayağa kaldıracak hamlelerin artık yapılması gerektiğini söyledi.
Bayraktar dün düzenlediği basın toplantısında, TZOB Danışma Kurulu uzmanlarının hazırladığı “Tarımda İsraf ve Verimsizlik” raporunu açıkladı. Bayraktar, tarım sektöründe israf edilen ve doğru değerlendirilememiş kaynaklar bulunduğunu, 6 milyon hektar dolayında arazinin orman ve mera olarak kullanılması gerekirken bu alanlarda işlemeli tarım yapıldığını bildirdi. Verimli tarım arazilerinin ise tarım dışı amaçlarla kullanıldığını aktaran Bayraktar, tarım arazilerinin imara açıldığını ve akarsu kenarlarına kurulan sanayi tesislerinin toprak ve akarsuları katlettiğini iletti. Türkiye’de 2004 yılı verilerine göre 2.8 milyon yerleşim ve sanayi alanının 400 bin hektarının verimli tarım arazisi niteliğinde olduğunun altını çizen Bayraktar, yerleşime açılabilecek verimsiz alanlar olmasına karşın, yatırım yapılmış ve sulamaya açılmış tarım arazilerinin tarım dışı kullanıma açılmasının israf ve vatana ihanetten başka bir anlamı olmadığını vurguladı. Toprakları amaç dışı kullananların ülke gıda güvencesini tehlikeye soktuklarına değinen Bayraktar, verimli arazileri üzerine yerleşim kuranların en ağır hapis cezalarına çarptırılmasını istedi.
Her alanda kayıp var
Tarım arazilerinin 900 bin hektarının sulanamadığının altını çizen Bayraktar, sulamaya açılan alanlarda sulama oranının yüzde 64’ten yüzde 90’a çıkarılması halinde yaklaşık 2 milyar YTL değerinde üretim artışı sağlanacağını kaydetti. Bitkisel üretimde hasat, taşıma, depolama ve tüketim kayıplarının yüzde 25 kayba neden olduğunu açıklayan Bayraktar, bitkisel üretim kaybının 13 milyar YTL’ye yaklaştığını aktardı. Bayraktar, uygun tohumluk kullanılmaması ve zirai mücadelenin gereği gibi yapılmaması sonucunda, bitkisel üretim değerinin yüzde 20 azaldığını ve bu alandaki kaybın 13 milyar YTL’yi bulduğunu iletti.
Hayvan hastalıkları nedeniyle süt ve et üretiminde yüzde 25 kayıp yaşandığını dile getiren Bayraktar, verimli üretim yapılması halinde yalnız süt üretiminde 2 milyar YTL, et üretiminde ise 567 milyon YTL’lik artış olacağını belirtti. Mera alanındaki kayıplarla hayvancılıktaki kaybın 13.3 milyar YTL’yi aştığının altını çizen Bayraktar, dışa bağımlılıktan kaynaklanan enerji kaybının tarımda 500 milyon YTL’ye mal olduğunu bildirdi.
‘İsraf ve verimsizlik önlenebilir’
Tarımda çalışanların toplam istihdamdaki oranının yüzde 26.4 olduğunu kaydeden Bayraktar, tarımda gizli işsizliğin yıllık işgücü israfının 10 milyar YTL civarında olduğunu söyledi. Kırsal kesime yatırım yapılarak tarım dışında istihdam alanları yaratılmasının gerekli olduğunu ifade eden Bayraktar, tarımda israf ve verimsizliğin önlenmesi halinde toplam 54 milyar dolarlık kaybın önlenebileceğine işaret etti. İsraf ve verimsizliğin daha rekabetçi bir yapıyla durdurulabileceğini savunan Bayraktar, tarımda yapısal bir dönüşümün şart olduğunu aktardı. 3.5 milyon tarım arazisinin sulamaya açılmasını, tarımsal girdilerin doğru ve yeterli kullanılmasını talep eden Bayraktar, üretim politikasının ihtiyaca göre yenilenmesi gerektiğini kaydetti. İsraf ve verimsizliğin önlenmesi halinde tarımda ihracatın 5 kat artacağının ve halkın ucuz gıdaya kavuşmasının sağlanacağının altını çizen Bayraktar, tarımda yeni bir hamleye acil olarak ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et