31 Temmuz 2008 00:00

Yine mülteci trajedisi

Alınmayan önlemler ve katliama davetiye çıkaran iltica yasaları yine bir vahşete neden oldu: 13 mülteci öldü

Paylaş

Van’da önceki gün bindikleri TIR’la yola çıkan Pakistan ve Burmalıların ‘umut yolculuğu’, Küçükcekmece’de bir göl kıyısında insanlık dramına dönüştü. Mültecilerin 13’ü havasızlıktan ölürken, onlarcası da ekmek ve su bulabilmek için çevreye dağıldı. Helikopterli takip sonunda 63 mülteci yakalanırken, 10’u da hastaneye yatırıldı. 4’ünün havasızlık nedeniyle şuuru kapandı. İstanbul’un Küçükçekmece ilçesi Kayabaşı köyünde araziye atılmış olarak bulunan cesetlerin Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine gitmeye çalışan Pakistan ve Burmalı mültecilere ait olduğu açıklandı.
Arazide çalıların arasına saklanan mültecilerin bir kısmı yapılan aramaların ardından bulunurken, durumu ağır olan yaralı bir mülteci 35 dakika ambulans bekledi. Ambulansın geç gelmesi tepkiye neden olurken, ambulans bekleyen mülteci komaya girdi. Ayrıca polislerin ilk yardım müdahalesini bilmemesi ve gazetecilerden yardım istemesi tepkiye neden oldu.
Havasız kalınca konteyneri yumrukladılar
Olayla ilgili bilgi veren İstanbul Valisi Muammer Güler, Pakistan ve Burma uyruklu 80’e yakın kişinin İran’dan alınarak Van’a getirildiğini kaydetti. Burada bir süre bir yerde beklendikten sonra tekrar yola çıkmak suretiyle mültecilerin İstanbul’a getirildiğini kaydeden Güler, “Ancak yolda balık istifi gibi insanların dizilmiş olması bir çoğunu sıkıntıya sokmuş ve artık dayanılmaz hale gelince şoför mahallini yumruklayarak müdahale etmişler. Şoförün de durması sonucunda konteyner içinde 13 kişinin öldüğü, 4 kişinin oksijensizlikten şuurunu kaybettiği, 63 kişinin de hayatta olduğu tespit edilmiştir” dedi. Şoförün kaçtığı bilgisini veren Güler, havasız kalan mültecilerin tedavisinin sürdüğünü belirtti.
6’sının tedavisi sürüyor
Hastaneye kaldırılan mültecilerden 6’sının tedavisi sürüyor. Alınan bilgiye göre olayın ardından Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 13 mülteci getirildi. Bu kişilerden, ellerinde muhtelif kesikler bulunan 7’si tedavilerinin ardından taburcu edildi. Acil dahiliye bölümünde tedavileri süren 6 mültecinin ise susuzluğa bağlı böbrek fonksiyonlarında sorunlar olduğu, sıvı tedavisine başlandığı ve bir süre daha hastanede kalacakları belirtildi.
Kırsal alana bırakıldılar
Küçükçekmece İlçesi Kayabaşı Mahallesi Muhtarı Doğan Azat, cesetlerin kırsal alanda bulunduğunu kaydetti. Muhtar Azat, gece saat 04.00 sıralarında bir TIR’ın Kayabaşı Mahallesi girişindeki kırsal alana geldiğini, TIR sürücüsünün, bazı mültecilerin havasızlıktan öldüğünü anlayıp panikleyerek güzergahını değiştirip kırsal alana geldiğinin düşünüldüğünü ifade etti.
Öte yandan 13 cesedin bulunduğu arazi, polis tarafından gün boyu çembere alındı. Bölgeye dağıldıkları öne sürülen mültecileri arama çalışmalarına bir polis helikopteri de eşlik etti. Sivillerin bu alana girişine izin verilmedi. Bazı mültecilerin, gece saatlerinde olay yerinde bırakıldıktan sonra yakındaki kurban ve adak satış yerine gittikleri, durumun da buradaki çalışanlarca polise bildirildiği öğrenildi. Cesetler, Adli Tıp Kurumu’na ait araçlarla olay yerinden alınırken, mültecilerin eşyası üzerinde çalışma yapılıyor. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Mülteciler iltica politikalarının kurbanı

SONRAKİ HABER

Kara Katür Yazılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...