31 Temmuz 2008 00:00

Metal işçileri TİS’e hazırlanıyor

Birleşik Metal-İş TİS görüşmeleri öncesi işçilere talepleri için mücadeleye hazır olma çağrısı yaptı

Paylaş

Birleşik Metal-İş MESS’e sunacağı toplu iş sözleşmesi taslağını dün örgütlü olduğu fabrikalarda açıkladı. Sendika yöneticileri önümüzdeki ayların zorlu geçeceğini belirterek işçilere, mücadeleye hazır olma çağrısında bulundular. İşçilerle birlikte hazırlanan sözleşme taslağı, esnek çalışmanın engellenmesini, işçiler arasındaki ücret farklarının giderilmesini ve metal sektöründeki büyümeden pay almayı içeriyor.
Metal iş kolunda 2008-2010 yıllarını kapsayan grup sözleşmesi öncesi Birleşik Metal-İş. hazırladığı toplusözleşme taslağını örgütlü olduğu fabrikalarda işçilerle birlikte açıkladı. Sendika genel merkez yöneticileri Gebze’de bulunan Isuzu, Areva, Akardan ve Bosal Mimaysan fabrikalarında toplantı düzenledi.
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu Areva’da Genel Sekreter Selçuk Göktaş ise Isuzu’da açıklama yaptı. Isuzu’da öğle arasında yemekhanede basına açıklama yapan Göktaş, sözleşme taslağını MESS’e sunmadan önce işçilerle paylaştıklarını ifade etti. Sözleşme sürecinin kendileri için müzakere dönemi değil mücadele dönemi olduğunu dile getiren Göktaş, bu sürede işçilerin çalışma yaşam koşullarını iyileştirmeyi, sermayenin sömürüsünü sınırlandırmayı amaçladıklarını dile getirdi.
Sözleşme taslağını işçilerle birlikte hazırladıkları bilgisini veren Göktaş bundan sonraki sürecide işçilerle birlikte şekillendireceklerini belirtti. Taslağı hazırlarken sadece kendi üyelerinin çıkarlarını gözetmediklerini ifade eden Göktaş, tüm metal işçilerinin çıkarlarını gözeten bir taslak hazırladıklarını söyledi. İşçilerin ortak mücadeleye hazır olmasını istediklerini söyleyen Göktaş, bu başarıldığı ölçüde MESS saldırılarını ve onunla iş birliği yapan Türk Metal’i durdurabileceklerini ifade etti.
Esnekliğe izin vermeyecekler
Metal iş kolunda çalışan çalışanların son 10 yılda yüzde 45 arttığını ancak ücretin üretimdeki payının yarı yarıya azaldığını belirten Göktaş, işçiler arasında ücret uçurumları oluştuğunu ifade etti. AKP’nin çıkardığı İstihdam Paketi ile sermayeye yeni teşvikler sunduğunu dile getiren Göktaş, sigorta primlerinde yapılan indirimle metal patronlarının cebine işçi başına 72 YTL konulduğunu belirti. Sözleşme görüşmelerinde esneklik dayatmasıyla karşılaşacaklarını kaydeden Göktaş, bunun, işçileri köle gibi çalıştırmak, geçici ve taşeron işçi sayısının artması, fazla çalışma ücretlerinin kaldırılması, izinlerin kaldırılması anlamına geldiğini bu nedenle esneklik saldırısını sözleşmeye sokturmayacaklarını ifade etti.
. Sözleşme tekliflerinin grup sözleşmesi kapsamındaki işyerlerinde ortalama saat ücretine 1.12 YTL’lik bir artış getirdiğini söyleyen Göktaş, “Ücretlerin zamdan önce 3.50 YTL’ye çekilmesiyle, düşük ücretli üyelerimize daha yüksek oranlı zam almayı hedefliyoruz” dedi.
Mücadeleye hazır olun
Zorlu bir mücadele dönemi girdiklerini söyleyen Göktaş, “Metal işkolunda gerçekleştirilen büyüme biz işçilerin aşırı sömürüsüyle gerçekleştirildi. Amacımız, sermayenin sömürüsünü sınırlamaktır. Düşük ücretli çalışma, tüm metal işçilerini tehdit ediyor. Bu soruna karşı, ücretlerimiz ne olursa olsun birlikte mücadele edeceğiz. Sermayenin bizi düşük ücretli, yüksek ücretli diye bölmesine izin vermeden, ücret zammının tüm işçiler arasında dengeli biçimde dağıtılması için mücadele edeceğiz. İşe girmemiş işçilerin ücretlerinin yükseltilmesi alacağımız ücret zammı oranı kadar önemli. Onlar için de mücadele edeceğiz. Sosyal ödemelerdeki erimeyi durdurmak için mücadele edeceğiz. Tüm yaşantımızı alt üst edecek, bizi robota dönüştürecek ve sermayenin kullarına çevirecek olan esnekliğe karşı mücadele edeceğiz. Bu sürece hazır olun” diye konuştu.
Birlik sağlanmalı
Öğleden sonra Akkardan Fabrikası’na gelen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, fabrika önünde işçilere taslağı açıkladı. İlk defa işkollarında taslağı bütün fabrikalarda işçilerle birlikte açıkladıklarını söyleyen Serdaroğlu, önlerindeki sürecin çok zorlu olacağını, mücadeleye şimdiden başladıklarını belirtti. AKP’nin kapatılması davası, Ergenekon tartışmaları ve Güngören’deki patlamayı hatırlatan Serdaroğlu, bu kargaşalıktan istifade etmek isteyen metal patronlarının işçilere sefalet dayatacağına dikkat çekti. Ayrıca işkollarına özgü olarak karşılarında çok güçlü bir patron sendikası MESS olduğunu, işçi sendikaları Türk Metal’in patronlarla, Çelik-İş’in de hükümetle işbirliği içinde olduğunu anlatan Serdaroğlu, bu şer üçgenine karşı mücadele edeceklerini dile getirdi. Hazırladıkları taslağın sadece kendi üyelerini değil, Uzel, Ford, Tofaş, MAN ve Renault işçilerinin de taslağı olduğunu ifade eden Serdaroğlu, üyelerinden akşamları kahvelerde, mahallelerde sendika ayrımı yapmadan tüm metal işçilerini bularak mücadeleye çekmelerini istedi. Öncelikli taleplerinin yeni işçilerin ücretlerinin eski işçilere yaklaştırılması olduğunu belirten Serdaroğlu, bu süreçten birlikte hareket eden ve mücadele edenin başarıyla çıkacağını duyurdu.
Metal patronlarının örgütü olan MESS ile Türk-İş’e bağlı Türk Metal, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Hak-İş’e bağlı Öz Çelik-İş arasında başlayacak olan toplu iş sözleşmesi 100 bine yakın işçiyi ilgilendiriyor. (İstanbul/EVRENSEL)

Taslakta yer alan talepler
* Saat ücretleri 3.50 YTL’nin altında olanların ücretlerinin 3.50 YTL’ye çekilmesi
* Birinci 6 ay için tüm işçilere yüzde 5 artı 80 kuruş ücret zammı yapılması.
* İkinci 6 ay için gerçekleşen enflasyon oranının yüzde 50 artırılarak ücret zammı yapılması
* Üçüncü 6 ay için yüzde 6 oranında zam yapılması, 6 aylık enflasyon yüzde 6’yı geçerse enflasyon oranına 2 puan eklenmesiyle bulunacak oran kadar zam yapılması.
* Dördüncü 6 ay için enflasyon oranının yüzde 50 artırılarak ücret zammı yapılması
* İşe giriş ücretlerinin 4.08 YTL’ye çıkarılması ve bu ücretin toplu sözleşme zamlarıyla her 6 aylık dönemde artırılması.
* Sosyal hakların yüzde 45 artırılması.
* Çalışma süreleri, ara dinlenmeleri, iş sözleşmeleri konularında esneklik karşıtı düzenlemelerin toplusözleşmede yer alması.
ÖNCEKİ HABER

Hem üretimde hem düşük ücrette lider: Renault

SONRAKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...