01 Ağustos 2008 00:00

Olmert istifa ediyor

Hakkındaki yolsuzluk soruşturmalarından dolayı bir süredir baskı altında bulunan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, partisi Kadima başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını ve yeni lider seçildikten sonra istifa edeceğini açıkladı.

Paylaş

Hakkındaki yolsuzluk soruşturmalarından dolayı bir süredir baskı altında bulunan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, partisi Kadima başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını ve yeni lider seçildikten sonra istifa edeceğini açıkladı.
Olmert, İsrail televizyonlarından canlı yayınlanan açıklamasında, aleyhindeki yolsuzluk soruşturmasının ailesine zarar verdiğini, bu nedenle istifa kararı verdiğini söyledi. “Masumiyetini kanıtlamaya kararlı olduğunu” söyleyen Olmert, kendisini bu konumda olmayarak daha iyi savunacağına inandığını kaydetti. Olmert hakkındaki yolsuzluk soruşturması, Amerikan vatandaşı Morris Talansky’nin 2006 yılında Olmert’in seçim kampanyası için yaptığı bağışların usulsüz olduğu iddiasıyla açılmıştı.
Önce Bush’a söylemiş
İstifa kararını açıkladığı basın toplantısında Olmert, “başbakanların bile sorgulanabildiği bir ülkenin başbakanı olmaktan gurur duyduğunu” dile getirdi. Olmert, başbakanların hukukun üzerinde olmadığını, ancak altında da olmadığını kaydederek, hukuk sistemi içerisinde kendisini temize çıkaracağına inandığını söyledi.
İsrail başbakanı, konuşmasının sonunda, kendisine başbakan olma şansını veren halka minnettarlığını ifade etti ve hiç soru kabul etmeden, basın toplantısından ayrıldı. Öte yandan Olmert’in, açıklamasından önce ABD Başkanı George W. Bush’u arayarak, kararı ile ilgili kendisini haberdar ettiği bildirildi.
Lübnan’a saldırı sonun başlangıcı oldu
Ehud Olmert’i, 17 Eylül’deki Kadima seçimlerinde aday olmamaya götüren nedenlerin başında ise 2006 yılında, iki askerinin kaçırılmasının ardından Hizbullah’la girişilen 33 günlük savaştaki başarısızlıklarla geçen yıllardaki adının karıştığı yolsuzluk ve en son bu yıl Olmert’in başını oldukça ağrıtan rüşvet skandalları geliyor.
İkinci Lübnan savaşı olarak adlandırılan ve 2006 yılı yazında Hizbullah ile yapılan savaştaki başarısızlıkları araştırmak üzere çok sayıda komisyon kurulmuş, bu arada Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, başarısızlıkların sorumluluğunu üstlenerek istifa etmiş, savaşla ilgili olarak kurulan Winograd Komisyonu ise Olmert’i aklamıştı. Ancak, İsrail kamuoyunun gözünde Olmert, savaşın doğru yönetilemediğinin sorumlularından biri olarak kaldı ve günlerce süren gösterilerle istifaya çağrıldı.
İsrail’in Kanal 10 televizyonunun yayımladığı bir anketin sonuçları da halkın yüzde 77’sinin, Olmert’in başbakanlık görevi sırasındaki performansından hoşnut olmadığını ortaya koydu. Ankete göre ankete katılanların yüzde 36’sı, başbakan olarak muhalefet partisi başkanı Binyamin Netanyahu’ya destek veriyor. Kadima Partisi’nde liderlik için yarışan Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’yi destekleyenlerin oranı ise yüzde 24.6 oldu.
Yolsuzluk iddiaları bitmiyor
Olmert’in, Kudüs’teki Cremieux Caddesi’nde satın aldığı evi, müteahhidine sağladığı kolaylıklar sonucu benzerlerinden çok ucuza aldığıyla başlayan yolsuzluk iddialarını daha sonra Maliye, Sanayi ve Ticaret bakanı olduğu dönemlerdeki tasarruflarıyla ilgili iddialar ve soruşturmalar takip etti. İsrail başbakanının, Halk Bankası’nın özelleştirilmesinde, arkadaşı olan bazı iş adamlarını kayırdığı iddiasının yanı sıra Ticaret bakanlığı dönemindeki usulsüz atamaları da soruşturma konusu edilmişti.
Olmert, Bank Leumi iddialarıyla ilgili olarak geçen yıl ekim ayında polis tarafından sorgulanmış, ancak iddialardan bir sonuç çıkmamıştı.
Olmert ile ilgili kamuoyunu en fazla meşgul eden konu ise Kudüs belediye başkanlığı ve genel seçimler öncesinde, Morris Moşe Talansky adlı Amerikalı zengin bir Yahudi iş adamından milyonlarca dolarlık fon sağladığı yolundaki suçlamalar oldu ve bu iddialar nedeniyle, İsrail başbakanı polis müfettişlerince 3 kez sorgulandı. Olmert ailesinin, yurtdışına yaptıkları gezilerin masraflarının bir seyahat firmasınca ödendiği yolunda iddialar da bulunuyor.
Kim, nasıl değerlendirdi?
Olmert’in istifa kararını açıklamasının ardından Filistin ve ABD yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, “barış sürecinin kişilere bağlı olmadığı” ifade edildi ve görüşmelerin aksamadan devam edeceği vurgulandı. Filistin yönetimi adına müzakereleri sürdüren yetkililerden Saeb Erekat, Olmert’in istifa kararına rağmen bu yıl içinde anlaşmaya varmak için gayretlerini sürdüreceklerini söyledi. Filistin lideri Mahmud Abbas’ın da danışmanı olan Erekat, Filistinlilerin tek bir parti ya da kişiyle değil, tüm İsraillilerle barış sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Erekat bu açıklamaları Washington’da, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın katılımıyla yürütülen üçlü görüşmelerin ardından yaptı.
ABD Dışişleri sözcülerinden Sean McCormack da “Bush yönetiminin Ortadoğu’da barış sağlamak üzere her İsrailli liderle çalışmaya hazır olduğunu” söyledi.
Filistin Yönetimi Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Filistin lideri Mahmud Abbas, Olmert’in kararını “İsrail’in iç meselesi” olarak değerlendirdi. Abbas, Olmert’in yerine gelecek isimle de çalışacaklarını belirtti. Abbas’ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna tarafından yapılan açıklamada, “Filistin yönetimi ister Olmert, ister başkası olsun, İsrail başbakanı ile muhataptır. Filistin yönetiminin asıl isteği, barışa bağlı bir İsrail başbakanının olmasıdır” denildi. Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zühri ise Olmert’in kararını “kendileri için bir zafer” olarak nitelendirdi. (DIŞ HABERLER)

Ehud Olmert

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in politik kariyeri ve ünü, eski Başbakan Ariel Şaron’la ilişkisine dayanıyor. Eylül 1945 yılında, Filistin, İngiliz mandasındayken doğan Olmert, İsrail meclisine ilk defa 28 yaşında seçildi ve ilk defa 1988-90 arası hükümete girdi. 1999’da Likud Partisi başkanlığı için Ariel Şaron’la yarıştılar ve büyük farkla Şaron kazandı. Ancak 2003’te Şaron, Olmert’i başbakan yardımcısı olarak hükümetine aldı. Aynı zamanda Olmert, birçok konuda Şaron’un danışmanlığını da üstlenmişti.
Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerinin genişlemesi için çağrı yapan Olmert, bir yandan da Gazze’den çekilmeyi destekledi. 2005 yılında Likud Partisi’nden ayrılarak Kadima Partisi’ni kuran Şaron’un ilk takipçilerinden oldu. Ocak 2006’da başbakan Şaron komaya girdiğinde Olmert, partisi Kadima’ya başkanlık ve vekaleten başbakanlık yaptı. Şaron’un iyileşmesinden umut kesilince, 3 ay sonra başbakan oldu.
Kariyerine en büyük darbeyi 2006 yılında Hizbullah’a karşı başlattığı operasyonda yaşanan yenilgiyle alan Olmert, yenilgiyi araştırmakla görevli Winograt Komisyonu tarafından epey zorlandıysa da bu süreci koltuğundan olmadan kapatabildi.
Olmert’in politik yaşamı hiçbir zaman finansal soruşturmalardan kurtulmadı. 1996’da, 1988 seçimlerinde yapılan yolsuzlukla ilk defa suçlandı ve aklandı. 2004 yılında bir iş adamından rüşvet aldığı için yine bir soruşturmaya uğradı, fakat bu sefer de dava açılamadı. 2001 yılında Ticaret bakanlığı yaptığı sırada arkadaşına ait bir şirkete imtiyaz tanıdığı için ve 2005’te Maliye bakanı iken benzer bir olay sebebiyle suçlanıyor. Hakkında lüks yaşam tutkusu ve ailesinin aşırı harcamaları sebebiyle çeşitli iddialar sık sık gündeme gelmişti.

Kadima’nın muhtemel başkan adayları

Olmert’in istifa kararının ardından koalisyon hükümetinin büyük ortağı Kadima Partisi’nden birçok bakanın liderlik yarışına hazırlandığı söyleniyor. Kadima Partisi üyeleri, 17 Eylül’de yeni liderlerini seçmek üzere oy verecek. O zamana kadar Olmert, emanetçi olarak başbakanlığı sürdürecek.
Olmert’in yerini almak için en güçlü adaylar arasında ise nispeten kısa siyasi kariyerine rağmen Olmert’in yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve İsrail’in Gazze Şeridi’nden çekilmesi planının mimarı Tzipi Livni’nin adı geçiyor. Eski Başbakan Ariel Şaron’un yetiştirdiği söylenen Livni, partinin merkez kesiminden adı yolsuzluğa karışmamış nadir isimlerden biri. Eski bir MOSSAD ajanı olan Livni, İsrail’in bir Filistin devletiyle bir arada var olabileceği tezinin en ateşli savunucularından.
Diğer güçlü lider adayları arasında şu anda üç başbakan yardımcısından biri ve Ulaştırma Bakanı olan Şaul Mofaz, Kamu Güvenliği Bakanı Avi Dihter ve Fas doğumlu İçişleri Bakanı Meir Şitrit var.
ÖNCEKİ HABER

Sadr’dan Irak hükümetine çağrı

SONRAKİ HABER

‘Süt’ Venedik’te görücüye çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa