04 Ağustos 2008 00:00

cızırtı

benzemek

Paylaş

Berberlerin zorla kestiği yıllarda Tarkan saçı bile kestirmişliğim yok. Onun için gönül rahatlığıyla herhangi bir ünlüye benzemek gibi bir amacım olmadığını söyleyebilirim. En fazla, ille de yakışıklı oyunculara benzetenler çıkarsa, fazla itiraz etmiyorum.
Televizyon insancıkları bence zaten hep birbirine benziyor. Onun için diyelim bir dizide oynayan birini anlatmak istiyoruz, çok zorlanırız. Adını bilmiyoruz, tipini anlatsan, karşındakinin yanlış anlaması büyük ihtimal.
Ya da bir mankeni anlatmaya çalışın mesela, fiziksel olarak mümkün değil anlatamazsınız. “Uzun boylu, güzel bir kız var”, oldu mu mesela? Olmadı. Ama tosttan mı gidersin, şurada şurası açılmıştı, sarhoş olup bilmem ne yapmıştı, bu tür bilgilerden anlatabilirsin.
Nedeni, benzerlik.
Birbirine benzemeyenler de, yabancı birilerinin imajını aynen kopyalıyorlar.
“Çakma” tabiri bu sayede magazin dünyamıza girdi, malum. “Çakma Madonna” demişlerdi bir şarkıcıya.
Shakira’nın, Ricky Martin’in, herkesin bir çakması, yani benzeri var bizde, yapılıyor.
Hazır yapılmışı var nasıl olsa, çabalamaya ne gerek var? Benzersin olur biter.
Bazı mankenler de Cindy Crawford’a, Cameron Diaz’a benziyor diye az ekmek yemedi.
İşte bu benzeme olayına yeni bir boyut geldi artık. Çiğdem Savaş adında bir manken kız, estetik ameliyatla mankene benzememeye karar vermiş. Tansu Çiller’e benzeyecekmiş.
“Benzeyecek” açıklaması yapılalı epey vakit oldu. Ameliyatın sonucu bir ay sonra belli olacakmış.
Kıyafetini, saçını, yürüyüşünü benzetmekten bahsetmiyoruz artık. Temelli yüzünün şeklini değiştiriyorlar. Gerçi bu kız kararlı, “Gerekirse başka projeler için başka ameliyatlar da geçirebilirim” demeye başladı şimdiden.
Ne kadar benzeyeceğini göreceğiz, Türk hekimlerinin başarısı olarak.
Ama şimdiden başarıya ulaşan hareket şu: Bu manken kız da artık meslektaşlarına benzememeyi başardı. “Ameliyatla Tansu Çiller’e benzeyen kız” unvanını elde ettiğinden beri, ayırt edilmesi çok kolay.
Ben asıl Tayyip Erdoğan’ın benzerinin yapılmasını bekliyorum. Madem bütün programlarda o var, magazin programlarında boy göstermenin vakti geldi de geçiyor çünkü.

ivis nerede?
(Hayat Televizyonu kapandığından beri İsmini Vermek İstemeyen Seyirci İVİS’ten haber alınamıyor. Görenlerin insanlık namına bize bildirmeleri rica olunur...)
Jüri 1: Bence güzel söyledi. Yedi buçuktan sekiz verdim.
Jüri 2: Hocanı dinle bence. Geçen haftadan daha iyi.
İVİS: Çok kötüydü be. Hiçbir halta benzemiyordu. Vermeyin mikrofonu bir daha buna. Sunucu: Ama siz de kimsiniz?
Jüri 3: İVİS miydi o? Çalışırsa sesi güzel aslında.
Yarışmacı: Bence jüri yanılıyor. Gayet güzel söyledim yani.
Jüri 1-2-3: Sen kimsin? Ne diyorsun? Bizim işimize ne karışıyorsun?İVİS: Susun siz de jüri misiniz nesiniz... Kafa bırakmadınız. Saksı!
Jüri 4: Biri bir şey mi dedi?
İVİS: Yok sen uyumana bak.
Sunucu: Dilerseniz reklamlara geçelim.
İVİS: Dilemem. Siz de susun. Dağılın burdan be. Kanalımı açsanıza! Delirtmeyin adamı...

televizyonunu yeni açanlar içinh Akasya Durağı dizisinde, kaç bölümdür tek mesele: “Taksicilik mi yapıyorsun?”, “Taksiciliğin nesi varmış, onurumla çalışıyorum...” Tartışmaya bile gerek yok, tabii ki çalışmanın ayıplanacak bir tarafı olamaz. Ama bir konu bu kadar mı uzatılır? Her bölümde taksicilik yapan kadını kızı hor görüyor, dünürü aşağılıyor, arkadaşı bilmem ne diyor... Hayır, sürekli “Taksicilik de güzel” dedikçe, inceden taksicilik küçümseniyor mu ne?
h Salı günü kandildi ya, televizyondan bunu anlamak mümkündü. Dini program olmayan bir kanal aradım. Kanal 7, TRT, Flash zaten direkt mevlit yayınlıyordu, canlı canlı. Star’da Nihat Hatipoğlu’nun sohbet programı vardı. atv’de dini bir film, yaradılış üzerine. Kanal D’de o kadar çok reklam vardı ki, programın ne olduğunu öğrenmeye fırsatım olmadı. Bir tek Samanyolu’nda dini program yoktu. Abartmıyorum.
h Yalan Testi programında, çok ilginç yalan anlayışları var. Bu hafta, bir kadına “Oğulların, gelinlerin yüzünden mi seninle görüşmüyorlar” diye sordular. “Evet” dedi. Makinede bir şeyler çıktı. “Yalanmış” dediler. Sonra başladılar kadının üstüne gitmeye, “Demek ki oğullarının görüşmeme nedeni başka” falan... Ama böyle yalan olmaz ki! Kadın kendi fikrini söylüyor, yoksa nereden bilsin oğullarının neyi neden yaptığını. En çok, sen böyle mi düşünüyorsun diye sorabilirsin, onun doğrusu yalanı olur. Koca Yalan Testi programı bir anda gözümden düştü. Bilimsel çalışmalar yapıyorlar diye çok ciddiye alıyordum.
Çağdaş Günerbüyük
ÖNCEKİ HABER

benim de sesim var

SONRAKİ HABER

asya pasifik'te bu hafta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...