4 Ağustos 2008 00:00

Halk, midesini ekmek ve suyla dolduruyor


Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, tarımdan vurgun yaparak büyük kazanç elde etmek isteyenlerin buğday, pirinç ve mercimek stoku yaptığını, ancak alım gücünün düşük olması nedeniyle bu ürünlerde fiyat artışı beklenmediğini bildirdi.
İbrahim Yetkin dün düzenlediği basın toplantısında, tarım alanında yaşanan son gelişmeleri ve gelişmelerin üretici ve halk indinde etkisini değerlendirdi. Yetkin, kuraklık nedeniyle üretimi düşen mercimek, pirinç ve buğday gibi birçok temel gıda maddesinin lüks tüketim maddesi haline geldiğini belirtti. Bu ürünlerin stok edilmesine karşın talep artışı olmasının beklenmediğine işaret eden Yetkin, halkın midesini ekmek ve suyla doldurduğunu, karnını doyuramadığını söyledi.
Buğdaya dayalı tüketim
Bu yıl Güneydoğu Anadolu’yu vuran kuraklık nedeniyle kırmızı mercimekte yüzde 90 rekolte kaybı yaşandığını aktaran Yetkin, geçen yıl 508 bin ton mercimek üretildiğini ve bunun 183 bin tonunun ihraç edildiğini kaydetti. Türkiye’de yıllık mercimek tüketiminin 300-350 bin ton arasında olduğunu dile getiren Yetkin, bu yıl Türkiye’nin kendi iç tüketimini karşılayacak üretim yapamadığının altını çizdi. Bu yılki buğday üretiminin ise kuraklık kaybına karşın Türkiye’nin tüketim miktarını karşılayabileceğini ileten Yetkin, halkın ekmek başta olmak üzere bulgur, makarna gibi buğdaya dayalı ürünler tüketebildiğini ifade etti.
Fındığa 3 YTL
Bu seneki fındık fiyatlarının da hükümet tarafından belirlendiğine, fındığa en çok 4 YTL, en az ise 3 YTL fiyat verilmesinin öngörüldüğüne değinen Yetkin, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alımına sınır koymayacağını duyurdu. Üreticilere doğrudan gelir desteği yerine ürün bazında destek sunulacağına işaret eden Yetkin, dekar başına prim desteği verileceğini belirtti.
Yetkin, Türkiye’de 1.2 milyon etin 560 bin tonunun kayıtlı, kalanın da kaçak olduğunu ilan etmesinden dolayı tehdit edildiğini dile getirerek, doğruları söylemekten çekinmeyeceğini bildirdi.
Üreticinin zorunlu kullanması gereken gübre, mazot ve su fiyatlarının enflasyon rakamını epeyce geçtiğine atıfta bulunan Yetkin, üreticinin elinden çıkan ürünlerin fiyatlarının tüketiciye ulaştığında dört-beş kat arttığını söyledi. Hem üretimin artmasına, hem de denetimin sıklaştırılmasına işaret eden Yetkin, üretici birliklerinin de geliştirilmesini talep etti. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et