06 Ağustos 2008 00:00

Hastane enfeksiyonu kanıtlandı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan bebek ölümlerinin hastane enfeksiyonundan kaynaklandığı belgeyle kanıtladı.

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan bebek ölümlerinin hastane enfeksiyonundan kaynaklandığı belgeyle kanıtladı.
SES Genel Sekreteri Kemal Yılmaz, Sağlık Bakanlığı önünde yaptığı açıklamada, hasta yakınlarından elde edilen, bebek K’ya ait olduğu belirtilen belgeye göre hastane enfeksiyonunun Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde mevcut olduğunu ifade etti. Dr. Zekai Tahir Burak hastanesinde yaşanan ölümlerin ısrarla hastane enfeksiyonundan olmadığının bildirildiğine dikkat çeken Yılmaz, “oysa şimdi Yenidoğan servisinde yatan Bebek K’dan 7 Temmuz 2008 günü alınan kanda bakteri üremezken, 29 Temmuz 2008 tarihinde alınan kan örneğinde C grubu streptokok ürediği görülmektedir. 31 Temmuz 2008 tarihinde alınan kan örneğinde ise maalesef çok ağır bir enfeksiyon nedeni olan Acinetobacter Baumanni/Calcoacetius Complex üremiştir” diye konuştu.
Zekai Tahir Burak’ın Türkiye’nin en yoğun hastanelerinden biri olduğunu kaydeden Yılmaz, hastanenin yeni doğan bakım ünitelerinin yetersiz olduğunu ve kapasitesinin çok üzerinde hastayı kabul etmek durumunda olduğunu vurguladı. Hastane enfeksiyonuna dayalı ölümlerin Türkiye’de daha önce farklı şehirlerde ve hastanelerde de ortaya çıktığına işaret eden Yılmaz, AKP Hükümeti’nin hayata geçirmek için çabaladığı “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın daha ağır sonuçları doğurabileceği uyarısını yaptı. Sorunun sahibinin Sağlık Bakanlığı olduğunun altını çizen Yılmaz, birkaç sağlık emekçisinin cezalandırılmasıyla sorunların çözülmeye çalışılmamasını talep etti.
KESK Genel Başkanı Sami Evren ise “sağlığa bütçe ayırmayan iktidar ölümlerden birinci derecede sorumludur” dedi.
Kadrolaşma
Öte yandan CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, bebek ölümlerinin arkasında, iktidarın kadrolaşmasının yattığını söyledi. Kılıçdaroğlu, TBMM’de gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, AKP Hükümeti’nin seçimler öncesinde ısrarla “Sağlıkta çağ atladık, sağlıkta çok önemli değişimler gerçekleştirdik” dediğini, ancak bu değişikliklerin halka yansımasının son derece dramatik olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Bu hastanedeki ölümler önce inkar edilmiştir, kamuoyundan gizlenmeye çalışılmıştır. Bereket versin örgütlü toplum olmanın bir yararı var. Sendika, bu hastanede yaşanan olayları, nedenlerini açıklıkla kamuoyunun bilgisine sunmuştur. Ölümlerin arkasında yatan temel neden, AKP Hükümeti’nin kadrolaşmasıdır.” (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Erkan’ı yoldaşları uğurladı!

SONRAKİ HABER

Al birini vur ötekine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...