07 Ağustos 2008 00:00

YAŞ kavgası büyüyor

YAŞ kararları ve makam arabası üzerine başlayan CHP ve Genelkurmay arasındaki tartışma giderek büyüyor

Paylaş

CHP ve Genelkurmay arasındaki YAŞ kararları tartışması büyüyor. CHP konuyu Meclis gündemine taşırken, Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, CHP asker üzerinden siyaset yapmakla suçlandı.
Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden önceki gece yapılan açıklamada, Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarını asılsız senaryolara bağlayan yorumlar, her türlü insani ve hukuksal bağlamda uygun ve makul olmayan yaklaşımlar olarak nitelendi. Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasında, “YAŞ kararlarını asılsız senaryolara bağlayan yorumlar, her türlü insani ve hukuksal bağlamda uygun ve makul olmayan yaklaşımlardır. TSK’nın temeli olan disiplinden sarfınazar edilmesi veya bunun müzakere konusu yapılması asla söz konusu değildir. Bilinmelidir ki, YAŞ’ın ihraç kararları, bazı kesimleri mutlu veya mutsuz etme amacına yönelik değildir. Hiçbir somut bilgiye sahip olmadan, asılsız iddialarla TSK’ya ve YAŞ’a mesnetsiz saldırılarda bulunulması, TSK üzerinden siyasi çıkar elde etme yanılgısının bir tezahürü olarak görülmekte ve üzüntü ile karşılanmaktadır” denildi.
Araç savunması
Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’a alınan araçla ilgili açıklamasına da tepki gösterildi. “Öte yandan, bir siyasi parti temsilcisinin, meslek yaşamı boyunca terör örgütlerinin hedefi haline gelen ve dört kez suikast teşebbüsüne maruz kalan Sayın Genelkurmay Başkanı için anormal bir fiyatla araç satın alındığı şeklindeki sözleri, mesnetsiz olduğu kadar ibret teşkil etme özelliği de taşımaktadır” açıklamanın son bölümünde ise Kılıçdardoğlu’nun TSK ve AKP arasında yakınlaşma olduğu sözleri de iftira olarak nitelendirildi.
Çankaya’dan askere destek
Cumhurbaşkanlığı, CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun YAŞ kararlarına ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün YAŞ kararlarını imzalamayacağı yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığı ifade edilerek, “Emekli olan bir Genelkurmay başkanına olağanüstü boyutlara ulaşan bir fiyatla özel bir aracın alındığı iddiası da iftiradır” denildi.
Kılıçdaroğlu iddialarının arkasında
CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün YAŞ kararları ile ilgili, “Ordunun büyüklüğü dikkate alındığında laikliğe karşı hiçbir dosyanın YAŞ’a gelmemesi ilginç. Hükümetle Genelkurmay arasında oldukça sıcak bir ilişkinin olduğu kanısındayım” yönündeki açıklamalarına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelen tepkilere yanıt verdi.
Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, önceki gün basın mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında bir gazetecinin “YAŞ’ta ihraç kararı çıkmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna karşılık konuyla ilgili samimi düşüncelerini aktardığını ifade etti. Genelkurmay Başkanlığı’ndan dün gece konuyla ilgili yapılan açıklamada, “YAŞ ihraç kararları, bazı kesimleri mutlu veya mutsuz etme amacına yönelik değildir” yanıtı verildiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Açıklamamda, birilerinin mutlu ya da mutsuz olmasına hiç değinmedim. Ama F tipi örgütlenme içinde olanların bu sonuçtan memnun oldukları kesindir” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, YAŞ gündemine gelmesi beklenen ancak inceleme ve araştırması tamamlanmayan dosya sayısının kaç olduğunu sorarak, “Bugüne kadar ihraç kararı çıkmayan kaç YAŞ toplantısı olmuştur?” dedi.
‘Açıklama çelişkili’
“Açıklamam için hem mesnetsiz denilmesi hem de ithal bir aracın satın alındığının kabulü, tam bir çelişkidir” diyen Kılıçdaroğlu, “Acaba, terörle mücadele edip emekli olan diğer Genelkurmay başkanları için de ‘sıfır kilometre’ yeni bir zırhlı araç ithal edildi mi? İthal edilen aracın kaç lira bedelle ithal edildiğinin, alınmayan gümrük ve diğer vergilerin tutarları ile arabanın markası kamuoyuna açıklanacak mıdır” diye sordu.
‘Gül anlamamış’
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de “açıklama kervanına katıldığını” ifade eden Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Gül’ü, “Cumhurbaşkanı öyle anlaşılıyor ki ne benim açıklamalarımı ne de Genelkurmay’ın açıklamalarını anlamıştır” sözleriyle eleştirdi. (HABER MERKEZİ)

YAŞ kararları Meclis’te
CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemeyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, YAŞ’ta 1966 yılından beri ilk kez “ordudan ihraç kararı” alınmadığını anımsattı. Mustafa Özyürek, “Son YAŞ toplantısında ihraç kararı alınmayışı, hiçbir TSK personeli irticai faaliyete karışmamış veya disiplinsizlik suçu işlememiş anlamına mı gelmektedir? Basında bazı yorumlarda yer aldığı gibi, ihraç kararı alınmayışının nedeni, YAŞ kararlarının Ergenekon soruşturması ile ilişkilendirilmesinden çekinilmesi midir” diye sordu.
Disiplinsizlik veya irticai faaliyete karışmış olmaları nedeniyle YAŞ tarafından ihraç kararı alınmayan, ancak bu nedenlerle dava açılan kaç personel bulunduğunu öğrenmek isteyen Özyürek, hakkında dava açılan personelden kaçının tedbir olmak üzere görevinden uzaklaştırıldığını sordu.
Özyürek, toplantı gündemine irticai faaliyetlere karışan veya disiplinsizlik suçu işleyen personelle ilgili dosya gelip gelmediği, gelmişse karara bağlanmamasının nedeni konusunda bilgi istedi. Özyürek, “Gündeme gelmişse, bu nitelikte dosyaların karara bağlanmamasında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Savunma Bakanı’nın ‘şerh’ koyma kararlılığı etkili olmuş mudur” sorusunu da yöneltti.
ÖNCEKİ HABER

Küçük iddianameye ‘iftiraname’ dedi

SONRAKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...