08 Ağustos 2008 00:00

İran’ın yanıtı yaptırımı durduramadı

İran’ın BM Güvenlik Konseyi’ne verdiği yanıt konsey üyelerini memnun etmedi. Yeni ekonomik yaptırımlar gündeme gelebilir

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Gonzalo Gallegos, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın (5+1) temsilcileri arasındaki görüşmelerde İran’a yönelik yeni yaptırımlar uygulanması konusunda mutabakat sağlandığını söyledi.
Bu ülkeler İran’dan, nükleer faaliyetlerini dondurması karşılığında sunulan bir teşvik paketi konusunda net bir yanıt istemiş ancak aldıkları mektupta “niyet beyanı görmediklerini” söylemişlerdi. BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya, İran’dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alma talebine yanıtını geçen hafta sonu vermesini istemiş; Tahran yönetimi ise yanıtını salı ileteceğini bildirmişti. Ancak salı günü iletilen mektupta öneriler konusunda net bir hüküm bildirilmediğini iddia eden ABD ve İngiltere, uranyum zenginleştirme faaliyetinden vazgeçmediği gerekçesiyle, İran’a karşı yaptırımların ağırlaştırılmasını değerlendireceklerini açıkladılar.
Fransa: İran’ın kendi tercihi
Fransa, “İran’ın, nükleer programıyla ilgili gerginliği yatıştıracak uluslararası öneriye net bir yanıt vermeyi reddederek kendisini yeni BM yaptırımlarına maruz bıraktığını” belirtti. Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Diyalog yolu açık olmaya devam ediyor, ancak net bir yanıtın yokluğunda, İran kendisini yeni yaptırımlara maruz bırakma tercihinde bulunuyor” denildi. Açıklamada, İranlı yetkililerin yakında beklenen yanıtı vermesini ve tecritten yana bir tercih kullanmamasını ümit ettikleri ifade edildi.
İngiltere: Başka seçenek yok
İran’ın nükleer programı konusunda uluslararası toplumdan gelen yeni tekliflere yanıtını “hayal kırıklığı” olarak nitelendiren İngiltere Dışişleri Bakanlığı, “İran’ın yeni yaptırımlardan başka seçeneği yok” açıklamasında bulundu. Bakanlık yetkililerinden Kim Howell, yaptığı yazılı açıklamada, “İran’ın 5+1’in sunduğu cömert teklife olumlu yanıt vermemesi hayal kırıklığı yarattı. Şimdi bizlerin İran’a karşı yeni yaptırımlar uygulamaktan başka seçeneği kalmıyor. İranlı liderlerin tecridi seçmiş olmalarından dolayı üzgünüz” ifadesini kullandı.
İranlı yetkililer, nükleer programın ülkenin meşru hakkı olduğunu savunarak, programdan vazgeçilmeyeceğini vurgulamış ve herhangi bir saldırıya karşı sert yanıt verileceğini ifade etmişlerdi. (DIŞ HABERLER)

Rusya görüşmelerin sürmesinden yana
Amerikalı sözcü Gallegos, İran’ın zaman kazanma taktiği uyguladığını savunurken Rusya elçisi, görüşmeleri sürdürmenin potansiyel yararları olabileceğinden söz etti. Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, 5+1 grubu arasında, nükleer programı nedeniyle İran’a yeni bir yaptırım olması konusunda kesin bir anlaşma olmadığını söyledi. Çurkin, gazetecilere yaptığı açıklamada, nükleer zenginleştirme faaliyetini dondurması için İran’ı ikna etmeye çalışan 5+1 grubundan bazılarının Tahran’a karşı yaptırımların 4. raundu düşüncesini dile getirdiklerini söyledi. Vitali Çurkin, “Ancak bu konuda kararlaştırılmış herhangi bir çalışma, anlayış ya da kesin anlaşma yok” diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Filistinliyi vurduran subay görevden alındı

SONRAKİ HABER

KEY’ler halka eziyete dönüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...