08 Ağustos 2008 00:00

Filistinliyi vurduran subay görevden alındı

İsrail Silahlı Kuvvetleri, emri altındaki askerlere, elleri ve gözleri bağlı, gözaltındaki bir Filistinlinin ayağına ateş emrini veren İsrailli subayı ordudaki görevinden aldı

Paylaş

İsrail Silahlı Kuvvetleri, emri altındaki askerlere, elleri ve gözleri bağlı, gözaltındaki bir Filistinlinin ayağına ateş emrini veren İsrailli subayı ordudaki görevinden aldı.
İsrail ordusu, geçen hafta Omri Burberg adlı yarbay için yapılan soruşturma çerçevesinde, 10 gün görevden uzaklaştırma kararı vermişti. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, olayı kınayarak, bunun İsrail ordusu ve benimsediği değerlerle uyuşmayan, olağan dışı ve kabul edilemez bir olay olduğunu söylemişti.
Batı Şeria’da, toprakları üzerinde inşa edilen duvara karşı, son bir kaç aydır her gün düzenlenen gösteriler sırasında gözaltına alınan Eşref Ebu-Rahma adlı Filistinli genç, elleri ve gözleri bağlı halde iken, etrafındaki askerlerden biri tarafından hemen karşısından ateş edilerek ayağından vurulmuştu. 7 Temmuz’da meydana gelen olay, Nilinli bir Filistinli kız tarafından görüntülenmiş ve görüntüler, İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem tarafından tüm medya kuruluşlarına dağıtılmıştı.
Plastik mermi ile Filistinliye ateş eden asker, ekip komutanınca kendisine vur emri verildiğini söylemiş; ancak Yarbay Omri Burberg, böyle bir emir vermediğini, sadece Filistinlinin korkutulmasını istediğini öne sürmüştü.
Her iki askerin de yalan makinasına bağlandığı ve alınan sonuçlarda askerin doğru, komutanının ise yalan söylediğinin anlaşıldığı belirtiliyor. Subay ile Filistinliye ateş eden asker tutuklanmıştı. Askeri savcı, her ikisini de uygunsuz davranışları nedeniyle askeri mahkemeye vereceklerini de duyurdu.
İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Yahudi yerleşimlerini boşaltmasının üçüncü yılını anmak için binlerce İsrailli yerleşimci ve geri çekilme karşıtının Gazze yakınlarındaki Kissufim kibutzu (Çiftlik) yakınlarında toplandığı bir sırada, Gazze’den İsrail tarafına roket saldırısı düzenlendi. Atılan roketin, bölgede boş bir alana isabet ettiği, herhangi bir zarara neden olmadığı belirtildi.
İsrail ile Hamas arasında, Mısır’ın arabuluculuğunda geçen Haziran ayında varılan geçici ateşkes anlaşmasından bu yana Gazze Şeridi’nden yönelen roket saldırıları büyük ölçüde durmuştu.
Yahudi yerleşimciler İngiliz diplomatlara saldırdı
Öte yandan, Kudüs’teki İngiliz Başkonsolosluğu, bir grup İsrailli yerleşimcinin, Batı Şeria’daki Filistin kentlerinden El Halil’i ziyaret eden İngiliz diplomatlara saldırdığını bildirdi. Konsolosluktan yapılan açıklamada, diplomatların zırhlı bir araçla bölgede dolaşırken, Yahudi yerleşimcilerin saldırısına uğradığı, araçtakilerden yaralanan olmadığı kaydedildi. El Halil’deki Filistinli güvenlik güçleri de, yerleşimcilerin diplomatların aracını tekmelediğini ve kapılarını zorla açmaya çalıştığını belirttiler. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kerkük’te anlaşma sağlanamadı

SONRAKİ HABER

İran’ın yanıtı yaptırımı durduramadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...