10 Ağustos 2008 00:00

Acil ve koşulsuz ateşkes istediler

Alan ve Kültür Yardım Vakfı, Kafkas Vakfı, Şamil Vakfı, Kafkas Abnazya Dayanışma Komitesi, Kafkas Abnazya Kültür Derneği, Kafkas Dernekleri Federasyonu, Kafkas Çeçen Kültür Merkezi...

Paylaş

Alan ve Kültür Yardım Vakfı, Kafkas Vakfı, Şamil Vakfı, Kafkas Abnazya Dayanışma Komitesi, Kafkas Abnazya Kültür Derneği, Kafkas Dernekleri Federasyonu, Kafkas Çeçen Kültür Merkezi, Alankafkas Platformu gibi çok sayıda Kafkas derneği Gürcistan’ın, Güney Osetya’yı ‘özgürleştirmek’ adına bombalamasına ilişkin İstiklal Caddesindeki Hotel Yenişehir’de basın toplantısı gerçekleştirdi.
Ortak basın açıklamasını yapan Alan ve Kültür Yardım Vakfı Başkanı Remzi Yıldırım, dünyanın bir haftadır Kafkasya’da yaşanan olaylar üzerine yoğunlaştığını söyledi. “Gerçek durumu bilmeyenlerce oluşturulan bilgi bombardımanı altında, herkeste ‘Gürcistan’da yaşayan ayrılıkçı Osetler olduğu’ şeklinde bir fikir oluştu” diyen Yıldırım, Osetlerin ayrılıkçı olmadıklarını sadece anavatanlarında barış ve huzur içinde yaşamak isteklerini ifade etti.
‘Kanın sorumlusu Saakaşvili yönetim’
Bugün akan kan ve gözyaşının sorumlusunun, hürriyet talep eden Oset halkı olmadığını söyleyen Yıldırım, “Amerika’dan ve Batıdan cesaret alan faşist Saakaşvili yönetiminin uzlaşmaz ve saldırgan siyasetidir” dedi.
Yıldırım, Gürcü yönetiminin Batılı devletlerden aldığı siyasi ve askeri destekle giriştiği bu savaşın, tüm bölgenin üzerinde oturduğu barut fıçısını ateşlediğine dikkat çekti. Hemen yanı başında gerçekleşen ve kendisine zarar verebilecek bu gelişmelere duyarsız kalması mümkün olmayan Rusya’nın da menfaatlerini Güney Osetyanın yanında durarak korumaya çalıştığını ifade etti.
Barışın sesi
Herkesin barıştan insanlıktan ve kardeşlikten bahsettiğini söyleyen Yıldırım, “Biz de bu sese katılıyoruz ve tüm kamuoyunun bilmesini istiyoruz ki, bu süreçte biz kimsenin toprağına saldırmadık! Biz kimseye karşı orantısız şiddet uygulamadık. Biz kimsenin okullarını hastanelerini bombalayıp çocuk kadın ayrımı gözetmeden kıyım yapmadık. Son iki günde gördüğümüz gibi katledilen her zaman Oset sivilleri oldu” diye konuştu.
Yıldırım, acil ve koşulsuz ateşkes ve Gürcü askerinin Oset toprağından çekilmesini, Gürcü bombardımanıyla yerle bir edilmiş Güney Osetya’ya acil insani yardım ulaştırılmasını, Türkiye’nin saldırgan taraf olan Gürcü ordusuna, artık askeri desteğini kesmesi ve anlaşmazlıkta yapıcı ve arabulucu aktif rol üstlenmesini ve Türk kamuoyunun Osetlerin ayrılıkçı ve saldırgan değil, haklı ve mağdur konumda olduğunun bilinmesini istedi. (İstanbul/EVRENSEL)

‘Abhazya diyalogla çözümden yana’

Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden bir diğer özerk bölge olan Abhazya’nın meclis başkan yardımcısı İrina Agripha, “Gürcistan ile problemlerini diyalog yoluyla çözmek, bunun için ellerinden geleni yapmak istediklerini” söyledi.
9 Abhaz yetkili ile birlikte Türkiye gezisi kapsamında Sakarya’nın Hendek ilçesine bağlı Kalayık köyüne gelen Agripha, burada yaptığı açıklamada, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’daki çatışmalara değinerek, “Tiflis’in daha önce de bölgeye küçük operasyonlar düzenlediğini, ancak halkı seferber etmesinin savaş ilanı anlamına geldiğini” belirtti.
“Son günlerde dünyanın gözünün Abhazya’ya çevrildiğini” ifade eden Agripha, “Gürcistan’ın burada bir operasyon yapamayacağını bildiği ve Güney Osetya’da başarılı olması halinde bunun Abhazya için örnek teşkil edebileceği düşüncesiyle hareket etmiş olabileceği” görüşünü dile getirdi.
Agripha, Abhazya’nın Gürcistan ile sorunlarını diyalogla çözmek istediğini” söyledi.

Bayar Şahin (Sanatçı)

Gürcistan’da gereksiz bir savaşın olması bizi derinden üzüyor. Ayrıca bunun bir Gürcü-Oset savaşı olmadığını düşünüyorum. Yaşananlar, Batılılar ve ABD’nin oyunu. Tabi ki Rusya’nın da oyunu. Bu bölgeden çıkar bekleyen ya da güçlü olanların oyunu bunlar. Politik nedenlerden dolayı halkı mağdur ediyorlar ve istemediğimiz bir tablo ortaya çıkıyor. Savaş çığırtkanlığı yapanlar ise ABD ve Rusya. Rusya, Gürcistan’daki gücünü ABD’ye kaptırmak istemiyor. Yine de her iki taraf için barıştan yana olduğumu söylemek istiyorum.

Fahrettin Çiloğlu (Gürcü yazar)

Aslında bu savaş, Rusya’nın Gürcistan üzerinden Batı ve NATO ülkeleriyle, hazar enerji kaynaklarını kullanmak isteyen Avrupa ülkeleriyle yürüttüğü bir savaş. Geri kalanlar uydurma gerekçeler. Bu savaş aynı zamanda, Türkiye’de yaşayan insanların doğal gaza ne kadar para harcayacağını belirleyecek bir savaş.
Gürcistan, enerji kaynakları için geçiş koridoru ve hedef olmasının nedeni de bu. Barış gücü maskesi altında Rusya tarafından işgal altında tutulmasının nedeni de bu. Rus uçaklarının limanları bombalaması da bunu gösteriyor. Boru hattına ve sivil yerleşimlere yönelik, Gürcistan’ı tamamen yıkmaya yönelik saldırılar var.
Gürcistan, güvenliğini sağlamak için NATO’ya ve AB’ye üye olmak istiyor. Ancak bu süreç Rusya’nın eski hakimiyetini yitirmesi anlamına geliyor. Ekonomik çıkarlar nedeniyle Rusya, tarihte az görülebilecek bir barbarlık sergiliyor.
Bugün yaşanan savaş etnik bir savaş değil. Bu savaş, Rusya’nın batı politikası karşısında Gürcistan’a karşı yürüttüğü bir savaş. Batıya entegre olma isteği karşısında Rusya’nın Gürcistan’a verdiği bir cezadır bu.

Uzmanlar ne dedi?

Rand uzmanı Larabee:‘Ruslar Gürcistan’ın burnunu sürtüp biraz ders vermek istiyor’
Rand Corporation adlı düşünce kuruluşunun uzmanı Stephen Larabee, olayları Gürcistan’ın başlattığını ve Rusya’nın, Gürcistan’ın eylemini “misillemesiz bırakmayacağını” söyledi. Fransız AFP haber ajansına konuşan Larabee, “sanırım Ruslar, Gürcistan’ın burnunu sürtüp biraz ders vermek istiyor. Ruslar ayrıca bölgede çıkarları olduğunu ve bunları korumaya niyetli olduğunu göstermek istiyor”dedi. Larabee, Rusların yakın zamanda Güney Osetya’dan isteyenlere Rus vatandaşlığı verdiğini hatırlatarak Moskova’nın şimdi müdahalesi için “vatandaşlarını korumayı” bir gerekçe olarak gösterdiğini kaydetti.
Dış İlişkiler Konseyinden Mankoff:‘Batı Saakaşvili için Rusya’yla savaşmayacak’
Dış İlişkiler Konseyi (CFR) uzmanı Jeffrey Mankoff, batının, başlattığı eylemden sonra Saakaşvili’yi kurtarmak için harekete geçeceğini sanmadığını söyledi. Mankoff, “Batı, Saakaşvili için özellikle Rusya’ya karşı savaşmayacak”dedi.


Rus gazetesi İzvestiya: ‘Gürcistan’ı savaşa ABD ve Türkiye hazırladı’

Rusya’nın önde gelen gazetelerinden İzvestiya “Gürcistan savaşa nasıl hazırlandı ve ona kimler yardım etti?” manşetiyle verdiği haberde, ABD ve Türkiye’yi suçladı. Gürcistan’ın son dört yılda savunma bütçesinin 30 kat arttığını savunan gazeteye göre, Türkiye savuma harcamaları için 45 milyon dolar yardımda bulundu ve çok sayıda gelişmiş silah-mühimmat desteği sağladı.
Gürcü subayların Türkiye ve ABD ordusunda eğitim aldıkları, Gürcistan’ın askeri harcamalarının yılda 1 milyar dolara çıktığı, karşılıksız yardım sağlayan ülkelerin ABD, Türkiye, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, İsrail, Bosna Hersek, Sırbistan ve Ukrayna oldukları da iddia edildi.


Dünden bugüne Gürcistan-G. Osetya gerilimi

1801: Rus İmparatorluğu bugünkü Gürcistan topraklarını sınırlarına dahil etti.
1864: Rus İmparatorluğu Abazya’yı işgal etti.
1918: Gürcistan bağımsızlığını ilan etti
1921: Kızıl Ordu Gürcistan’a girdi ve Gürcistan Sovyetler Birliği’ne bağlı sosyalist bir cumhuriyet oldu.
1989: Gürcüler ve Osetyalılar, Güney Osetya’nın daha geniş özerkliği talepleri nedeniyle çatışmaya girdiler.
1990: Milliyetçi politikacı Zviad Gamsakhurdia, Gürcistan’da güç kazandı.
1991: Gürcistan Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan etti.
1991: Gamsakhurdia Gürcistan Devlet Başkanı oldu
1992: Tiflis’te hükümet ve muhalifler arasında çatışma çıktı. Gamsakhurdia iktidarı kaybetti ve Eduard Shevardnadze iktidarı aldı. Abhazya ile Gürcistan arasında çatışma başladı.
1993: Gürcistan ordusu Abazya’dan sert çatışmalar sonucunda çekildi.
1994: Tiflis ve Abhazya arasında ateşkes ilan edildi. Bölgeye Rus askerleri yerleştirildi.
2001: Gürcistan ve Abhazya anlaşmazlıklarında güç kullanmamak için anlaştılar
2003: ABD destekli “Gül Devrimi” sonucu Shevardnadnadze görevden alıdı
2004 Ocak: Mikheail Saakashvili başkanlık seçimlerini kazandı. Sonuç, Aslan Abashidze liderliğindeki güneybatı Acaristan’ın özerk bölgesi tarafından tanınmadı. Abashidze, Gürcistan’la bağlantı sağlayan bir dizi köprüyü havaya uçurarak tepki gösterdi. Saakashvili, Abashidze’ye kuvvetlerini silahsızlandırmasını emretti. Abashidze, geri çekildi.
Mayıs: Tiflis, Güney Osetya’da yapılan seçimleri tanımayı reddetti. Tansiyon, Gürcü kuvvetlerinin ihtilaflı alanda kaçak manevralar yapmasıyla tırmanmaya başladı.
Ağustos: Gürcü ve Güney Osetya askerleri arasında çatışmalar yaşandı. Abkhazia seçimleri yeniden kazandı, bu sonuç da Tiflis tarafından kabul edilmedi.
2005: Güney Osetya, Gürcistan’ın kendi sınırları içerisinden özerklik önerisini reddetti. Saakashvili, Abkhazia’ya Gürcü mültecilerin eski yerleşim yerlerine dönmelerine izin verilene kadar yeniden aynı önerinin yapılmayacağını söyledi.
2006: Ocak: Rusya-Gürcistan arasındaki ana petrol boru hattı Rusya tarafında yaşanan bir patlamanın ardından zarar gördü. Saakashvili, patlamadan Moskovayı sorumlu tuttu ve ardından İran’la gaz anlaşması yapmayı kabul etti.
Şubat: Gürcü parlamentosu, Güney Osetya’da Rus güçlerinin yerine uluslararası barış gücünün geçmesini oyladı.
Mart: Gürcistan, Güney Osetya’da devam eden krizde mallarını kaybeden yerinden edilmiş insanlara yardım paketi dağıtacağını söyledi.
Mayıs: Gürcü ve Abhaz görevlileri 2001’den beri ilk kez Birleşmiş Milletler gözetiminde toplandılar. Görüşmeler sırasında Abhaz tarafı Gürcülere yeni bir barış planı sundu. Gürcüler ise kendi Abhazya barış planlarını parlamentoda onaya sundular.
Haziran: Brüksel’de toplanan uluslararası konferansta Gürcü-Osetyalılar arasındaki çatışma alanının ve yakınındaki alanların yeniden inşası için 12.6 milyon dolarlık bir bağış yapılması kararlaştırıldı.
Kasım: Güney Osetya Gürcistan’ndan ayrılmak için tekrar referanduma gitt. Batı, bu referandumu yasadışı kabul ederken, Rusya ise buna saygı duyulmsı gerektiğini belirtti.
2007: Mart: Abazya’da seçimler gerçekleşti. Tiflis seçimleri yasadışı olarak nitelendirdi. 2008: Nisan: Abhaz ve Gürcü güçleri artık savaşmaya daha yakın hale geldiler.
Temmuz: Abhazya’daki patlamaların ardından Gürcistan ve Rusya arasındaki tansiyon yükselmeye başladı. ABD, Rusya’yı tansiyonu düşürmesi yönünde uyardı.
1 Ağustos: Güney Osetya’da şiddetli çatışmalar başladı. 6 kişi öldü, 7 kişi yaralandı
3 Ağustos: Yüzlerce kadın ve çocuk, Rusya sınırlarına tahliye edildi.
8 Ağustos: Gürcü tankları Güney Osetyanın başkenti olan Tskhinvali’ye saldırdı.
ÖNCEKİ HABER

NOT

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...