11 Ağustos 2008 00:00

‘Şeker Fabrikalarının özelleştirme süreci durmalı’

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, spekülatif fiyat artışları uyarılarının hükümet tarafından dikkate alınıp, komisyon kurulmasını önemli bulmakla birlikte, geçici komisyonun yeterli olmayacağını söyledi.

Paylaş

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, spekülatif fiyat artışları uyarılarının hükümet tarafından dikkate alınıp, komisyon kurulmasını önemli bulmakla birlikte, geçici komisyonun yeterli olmayacağını söyledi. Yetkin, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinin durdurulmasını istedi.
TZD Genel Başkanı Yetkin dün yaptığı basın toplantısında, Ramazan öncesi gıda fiyatlarında spekülatif artışlara ilişkin uyarılarının hükümet tarafından dikkate alınarak, Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesini ‘olumlu adım’ olarak nitelendirdi. Yetkin, bu olumlu adımlara karşın Tarım Bakanı’nın fiyat artışlarından kurumların uyarılarını sorumlu tutmasını eleştirerek, “Bakanın, spekülatif fiyat artışlarının sorumlusu sanki bizmişiz gibi olumsuz biçimde değerlendirmesi bizleri şaşırtmış ve üzmüştür. Benim konuşmamdan önce de fiyat artışları sürüyordu” dedi.
‘Geçici komisyon yetmez’
Spekülatif artışlara karşı adımları “olumlu” bulduklarını belirterek, “ancak geçici komisyon kurulması düzeyinde kalmamalı” diyen Yetkin, gıda fiyatlarındaki artışın ve spekülasyon eğilimlerinin gelip geçici olmadığının, enflasyonun en önemli ayaklarından birini oluşturduğunun altını çizdi.
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı Danıştay’ın “yürütmeyi durdurma” kararının ardından, Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci’nin açıklamalarını hayretle karşıladığını ve yadırgadığını kaydeden Yetkin, “Bu iş bu kadar basit, ucuz değil. Siz bir market veya mağazayı özelleştirmiyorsunuz” diyerek, ciddi etütler yapılması gerektiğini söyledi.
Danışman şirket en büyük şeker ihracatcısı
Şeker fabrikalarını özelleştirmeye hazırlayan danışmanlık şirketi ED&F Man Limited Şirketi’nin, dünyanın en büyük kamış şekeri ihracatı yapan bir şirket olduğunun altını çizen Yetkin, “Bu şirket, şeker ticareti yürüten sistem içinde olan bir şirket” dedi. ÖİB’na, bu işte becerikli bir Türk şirketi niye bulamadığını ve İngiliz şirketi tercih ettiğini soran Yetkin, bir Alman ve Fransız şirketin, söz konusu danışmanlık şirketi ile ortaklık kurup, şeker fabrikalarına talip olmaları durumunda ne olacağının açıklanmasını istedi. Yetkin olayı “Kurda kuzuyu teslim etmek” olarak nitelendirdi. Yetkin, doğrudan ve dolaylı yaklaşık 10 milyon kişiyi ilgilendiren şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinin durdurulmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yeniden hoşgeldin Hayat

SONRAKİ HABER

Nebioğlu mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...