12 Ağustos 2008 00:00

ARA SIRA

Ağustos 2008 sonunda emekliye ayrılacak Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt‘a sivilde kullanılmak üzere gümrük bedeliyle birlikte 1 milyon YTL’ye mal olduğu iddia edilen Audi A8L marka zırhlı araç alımı tartışması sürüyor.

Paylaş

Ağustos 2008 sonunda emekliye ayrılacak Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt‘a sivilde kullanılmak üzere gümrük bedeliyle birlikte 1 milyon YTL’ye mal olduğu iddia edilen Audi A8L marka zırhlı araç alımı tartışması sürüyor.
Olayı gündeme getiren CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu’na Genelkurmay’dan çok sert tepki geldi. Tepkinin verildiği gün Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Ankara Kocatepe’de yıllardır orduya cobra zırhlı araç ve landrover askeri araç yapımını yürüten Koç grubunun, askerlerin isteğiyle yaptırdığı 32 metrelik dev mehmetçik heykelinin açılışını yapıyordu.
Tepki şöyle:
“Bir siyasi parti temsilcisinin, meslek yaşamı boyunca terör örgütlerinin hedefi haline gelen ve dört kez suikast teşebbüsüne maruz kalan Sayın Genelkurmay Başkanı için anormal bir fiyatla araç satın alındığı şeklindeki sözleri, mesnetsiz olduğu kadar ibret teşkil etme özelliği de taşımaktadır. Sayın Genelkurmay Başkanı’nın emeklilik döneminde korunması amacıyla, zırh korumalı bir araç satın alındığı doğrudur. Ancak, söz konusu araç kişisel bir araç değildir ve devlet malı olması nedeniyle herhangi bir gümrük ödenmeksizin alınmıştır. Satın alma işlemi, tamamen devletin yasal mevzuatı ve yerleşik kurallarına uygun olarak yapılmıştır. Ayrıca, aynı siyasi parti temsilcisinin bu tür mesnetsiz yorumlara dayanarak TSK ile başka bir siyasi parti arasında yakınlık ilişkisinden bahsetmesi hazin bir iftira ve talihsiz bir değerlendirmedir”
Açıklamada söz konusu zırhlı aracın alındığı inkar edilmiyor. Aksine doğrulanıyor. Tekzip edilen kısmı ise gümrük bedelinin ödenmediği. Bir de devlet malı olduğu.
Tepkinin en çok dikkat çeken noktaları ise ilk satırlarda yer alıyor. Biri “meslek yaşamı boyunca terör örgütlerinin hedefi haline gelen ve dört kez suikast teşebbüsüne maruz kalan Sayın Genelkurmay başkanı” diğeri de bu genelkurmay başkanı “için anormal bir fiyatla araç satın alındığı şeklindeki sözleri mesnetsiz olduğu kadar ibret teşkil etmektedir” ifadeleri…
Öncelikle, gümrük vergisi ödenmemiş olsa bile 400 bin Avro’ya alındığı inkar edilmiyor. Hiç bir masraf yapılmasa dahi bugünkü kurla 1 Avro, 1.795 YTL düzeyindedir. Bu durumda Audi A8L zırlı aracın maliyeti 716 bin YTL yani eski ifadeyle 716 milyar lira.
Şeffaflıktan dem vurulurken, bu kadar yüksek bir meblağla bir aracın alınmasının gündeme getirilmesine “İbret” denilmesi oldukça dikkat çekicidir. Ama asıl dikkat çeken yanı böyle bir şeyin gündeme getirilmesine karşı yanıt olarak “meslek yaşamı boyunca terör örgütlerinin hedefi haline gelen ve dört kez suikast teşebbüsüne maruz kalması”nın gösterilmesidir. Yani zaten asıl işi güvenlik olan birinin güvenlik nedeniyle ekstra bir imtiyaz alması.
Bu durumda bütün eski askeri yetkililer ve komutanlara zırhı araç alınması gerekmiyor mu? Yoksa alınmış da biz mi bilmiyoruz?
İşte Kılıçdaroğlu’nun –amacı ne olursa olsun- dikkat çekmesi yerinde. Acaba örtülü ödenekler de bu tür kişisel işlere mi harcandı?
Eğer öyleyse sivilller ne olacak? Yani siyasetçiler. Örneğin suikastten ağır yaralı olurak kurtulan Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal’a zırhlı araç alınacak mı? Yine Ergenekon’un hedefinde olduğu ortaya çıkan, DTP Eş Başkanı Mardin Milletvekili Ahmet Türk’e de zırhlı araç alıncak mı?
Tam da enflasyonun yeniden iki rakamlı haliyle tırmanışa geçtiği bir dönemde bu kadar büyük bir meblağın harcanması nasıl açıklanacaktır. Acaba, kayıp olan KEY paraları bu tür harcamalara mı ayrıldı? Ya da elektrik, doğal gaz, benzin başta olmak üzere peş peşe gelen zamlar bu ekstra giderler için mi yapılıyor” soruları insanın kafasını kurcalıyor.
Çalışanlarına zam vermemek için bin bir takla atan hükümetin zırhlı araçlara hangi gerekçeye dayanarak bol kepçeyle ödenek ayırdığı yanıt bekliyor.
Bütün bunları, tam da IMF’nin “cari açık tehlikeli noktada” uyarısının yapıldığı günlerde öğreniyoruz…
Hüseyin Deniz
ÖNCEKİ HABER

EMEP: Emperyalizm Kafkasya’dan elini çeksin

SONRAKİ HABER

Köylülerin sesini kimse duymadı 9 can gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...