13 Ağustos 2008 00:00

Ön elemede ilk maçlar

G.Saray İstanbul’da Steaua Bükreş, F.Bahçe deplasmanda Partizan karşısında avantaj arayacak

Paylaş

Galatasaray ve Fenerbahçe bugün, Avrupa Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turundaki ilk maçlarına çıkacaklar. Galatasaray, Rumen ekibi Steaua Bükreş ile Ali Sami Yen Stadı’nda karşılaşırken, Fenerbahçe deplasmanda Sırbistan temsilcisi Partizan karşısında mücadele verecek. Galatasaray-Steaua Bükreş maçı saat 21.15’te, Partizan-Fenerbahçe maçı ise 22.00’de başlayacak.
G.Saray’ın ön eleme performansı başarılı
Galatasaray, Avrupa kupalarında bugüne kadar oynadığı ön eleme turu karşılaşmalarında üstün performansıyla dikkat çekiyor. Avrupa Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında Romanya’nın Steaua Bükreş takımıyla bugün sahasında karşılaşacak Galatasaray, geçmişte oynadığı ön eleme maçlarının büyük bir çoğunluğundan yüzünün akıyla çıkmayı bildi.
Galatasaray, Avrupa kupalarında ön elemelere katıldığı 11 sezonda karşılaşmaların 10’undan zaferle çıkarken, sadece UEFA Kupası’nda 1995-96 Sezonu’nda Sparta Prag’a karşı 3-1 ve 1-1’lik skorlarla elendi. Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde eleme maçlarında hiç başarısız olmadı.
Ön elemelerde bugüne dek toplam 26 maç yapan sarı-kırmızılı ekip, bunlardan 19’unu kazanmayı başarırken, yalnızca 6’sında sahadan beraberlikle ayrıldı, 1 kez yenildi. Galatasaray bu maçlarda toplam 63 gol atıp 25 gol yedi.
Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi elemelerindeki başarılı performansının yanında Steaua Bükreş’in karnesi oldukça zayıf kalıyor. Rumen temsilcisi daha önce 10 kez eleme turlarına katıldı. Bu turlarda sadece Servette, Brugge, Salzburg, S. Liege ve Bate’yi safı dışı bırakabilen Steaua; Monaco, PSG, Panathinaikos, Dinamo Kiev ve Rosenborg karşısında ise tutunamadan Avrupa’ya veda etti.
208. Avrupa sınavı
Galatasaray, Steaua Bükreş karşısında bugün Avrupa kupalarındaki 208. sınavına çıkacak. Sarı-kırmızılılar, bugüne kadar Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ile Şampiyonlar Ligi’nde 131, UEFA Kupası’nda 43, Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda 32 ve Süper Kupa’da da 1 kez olmak üzere, Avrupa kupalarında toplam 207 maç oynadı. 2000 yılında UEFA Kupası ve Avrupa Süper Kupası’nı müzesine götürerek tarih yazan Galatasaray, geride kalan 207 Avrupa Kupası maçında 75 galibiyet ve 80 yenilgi alırken, 52 karşılaşmada ise eşitliği bozamadı.
Bu karşılaşmalarda rakip filelere toplam 272 gol göndermeyi başaran sarı-kırmızılılar, kalesinde ise 306 gole engel olamadı.
F.Bahçe 6. kez ‘Devler Ligi’ne katılmak istiyor
Fenerbahçe de, Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki mücadelede Partizan karşısında rövanş için avantajlı bir skor hedefiyle ter dökecek.
Sarı-lacivertlilerde, Aragones’in kadroya almadığı Kezman, Can, Ali Bilgin, Deniz, Gürhan, Mert’in yanı sıra sakatlıkları süren Deivid, Vederson ve Tümer bugünkü karşılaşmada forma giyemeyecek.
Bugünkü Partizan maçı öncesinde Fenerbahçe’nin hedefi 6. kez “Devler Ligi”ne katılmak.
Avrupa arenasında bugüne dek 5 kez Şampiyonlar Ligi’nde yer alan sarı-lacivertliler, 2. ön eleme turunu geçtiği bu sezon, 3. ön eleme turunda kazanarak bu büyük organizasyonda yer almak istiyor.
Daha önce 1996-1997, 2001-2002, 2004-2005, 2005-2006 ve 2007-2008 sezonlarında Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Fenerbahçe, 2002-2003 ve 2006-2007 sezonlarında olmak üzere 2 kez de ön eleme turunu geçemediği için “Devler Ligi”ne giremedi.
Fenerbahçe, son olarak iki ön eleme turu oynadığı 2006-2007 sezonunda 2. turda Faroe Adaları’nın B36 Torshavn takımını geçip, 3. turda Ukrayna’nın Dinamo Kiev ekibine takılmıştı.
Geçen sezon 3. ön eleme turunda Belçika’nın Anderlecht takımını geçerek “Devler Ligi”ne giren sarı-lacivertliler, çeyrek finale yükselerek tarihinin en önemli Avrupa Kupası başarısına imza attı. Bu sezon 2. ön eleme turunda Macaristan’ın MTK Budapeşte takımını eleyen Fenerbahçe, 3. turda Sırbistan’ın Partizan takımıyla eşleşti. (SPOR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Phelps’in sırrı hamur işleri

SONRAKİ HABER

Gürcistan'da Hollandalı bir gazeteci öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...