13 Ağustos 2008 00:00

Bedreddin toprağında barış ezgileri

Karaburun’da her yıl düzenlenen şenliğin beşincisinde, dostluk, barış ve kardeşlik mesajları verildi

Paylaş

5. Karaburun Şenliği bu sene 7-10 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti. “Asya Minör Yeniden” isimli belgesel film gösterimiyle başlayan şenliğin ilk gecesinde verilen Türk-Yunan Dostluk Konseri’nde Türkiye’den Serap Tamay, Fulya Özlem ve Mastika Grubu ve Atina’dan Olmaz Grubu ile Lesbos Folk Topluluğu’nun ezgileriyle iki ülke arasındaki dostluk daha da pekiştirildi ve Karaburun’dan tüm dünyaya “Dostluk, Barış ve Kardeşlik” mesajları verildi.
Şenliğin resmi açılışının gerçekleştiği ikinci gün “İmkansız Tayfa” anlamına gelen “Impossible Crew” isimli rap grubunun sergilediği break dans herkesi büyüledi. Üç yıl önce Karaburun’un Ambarseki Köyü’ndeki Kavimler Kapısı Tiyatro Atölyesi’nden Şıh Ali Yalçıner’le tanıştıklarını belirten grup üyeleri onun eşliğinde tiyatro çalışmalarına başlamış. Amsterdam’da “Özgürlük Günü”nde ülkemizi temsil ettiklerini söyleyen grup üyeleri “Bizler sokaklarda oynayan serseriler değil, özgürlüğe uzanan gençleriz” diyor. Grup hakkında görüştüğümüz Sıh Ali Yalçıner de bu çocukların yaptığı işin küçümsenemeyeceğini belirterek, “Sokak dansçıları dünyanın en iyi filozoflarıdır. Herkes bu işi yapamaz” dedi. Şenliğin geneline dair ise Yalçıner, tarihi materyalizme inanan, Seyh Bedreddin’in, Börklüce’nin fikirlerine gönül veren biri olduğunu ve bu fikirlere inandığımız sürece yapılan şenliklerin kalıcı olacağını söyledi.
Karma sergi yoğun ilgi gördü
Impossible Crew grubunun gösterisinin ardından Belediye Etkinlik Salonu’nda karma sergi açılışı gerçekleşti. Karaburun’a ait gelenek görenekleri ve düğün adetlerini yansıtan sandıklardan çıkan giysilerin sergilenmesi izleyenlerin büyük ilgisini topladı. Fotoğraf sanatçısı Aydın Çetinbostanoğlu’nun sergisi de yoğun ilgi gördü. Bu serginin 23. sergisi olduğunu belirten Çetinbostanoğlu sergilerinde çeşitli kültürlerin fotoğraflarını yansıttığını ifade etti. Bu sergideki fotoğraflarda Roman halkına yönelik toplumsal mozaiğin renkli simalarının bulunduğunu ve önyargılarımızla mahkum ettiğimiz bu insanların içine girince öyle olmadığını gördüğünü söyleyen Çetinbostanoğlu iki yıldır Süryanilerle ilgili çalışıyor.
Karma sergi sürerken Meliha Serim yönetiminde ve Ezgi Serim’in piyanosu eşliğinde Karaburun Çocuk Korosu da “Barış ve Dostluk” şarkılarını söylediler.
Şenliğin ikinci gecesi ise Muammer Ketencoğlu Topluluğu “İzmir Hatırası” konseriyle Karaburunlulara unutulmaz bir gece yaşattı.
Karikatür ve müzik konuşuldu
Şenliğin üçüncü gününde Belediye Binası’nda Karikatür Sergisi açıldı ve Serdar Kızık’ın yönettiği, Kamil Masaracı, Cihan Demirci ve Eray Özbek’in katıldığı “Karikatür ve Toplum” başlıklı panel gerçekleşti. Gece, Baba Zula’nın “Köklerimize Dönelim” konseriyle son buldu. Karaburun halkına unutulmaz anılar yaşatan şenliğin son günü yapılan “En iyi üzüm yarışması”nın ardından “Müzik ve Toplum” isimli panel gerçekleşti. Şenliğin finalini ise farklı tarz ve duruşlarını yıllardır koruyan Moğollar grubu yaptı. (Karaburun/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Birilerini sinirlendiren Osman Özgüven

SONRAKİ HABER

‘Geleceğin tasarımı’ başvuruları başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...