13 Ağustos 2008 00:00

Ölüme karşı hayatı savunmak için

Erzincan’da yaşamını yitiren 9 askerin cenazesi memleketlerine gönderilirken Türkiye Barış Meclis’i bir an önce barışın sağlanması için çağrı yaptı

Paylaş

Türkiye Barış Meclisi (TBM), 1 Eylül Dünya Barış Günü ile ilgili ‘savaşa karşı barış, ölüme karşı hayat, düşmanlığa karşı kardeşlik’ diyen herkesi 31 Ağustos’ta gerçekleştireceği mitinge çağırdı.
DİSK Genel Merkezi’nde dün gerçekleştirilen basın toplantısında TBM Miting Örgütlenme Komitesi adına açıklamayı yazar Necmiye Alpay yaptı. Alpay, yeni savaş tehditlerinin kapıda olduğunu, buna karşı dünya halklarının ‘savaş değil barış istiyoruz’ çığlığına ses katmak için bir arada olduklarını belirtti. Kürt sorununun askeri yöntemler ve operasyonlarla çözümsüzlüğe itildiğini söyleyen Alpay, operasyonlara ek olarak yeni korucu kadrolarının oluşturulmaya çalışıldığına dikkat çekti. Alpay, savaş ekonomisinin emekçilerin ve çalışanların daha da yoksullaşmasına yol açtığını vurguladı.
31 Ağustos’ta Kadıköy’de
Alpay, halkların eşitliği ve özgürlüğü esas alınarak, insan hakları ve demokrasi ilkelerine uygun yöntemlerle Kürt sorunu dahil tüm sorunların çözülebileceğinin altını çizdi. “Yılların akan kanı, yoksulluğu aklımız da vicdanlarımız da kabul etmiyor” diyen Alpay, aklının ve vicdanının sesine kulak veren herkesi 31 Ağustos’ta Kadıköy’de gerçekleştirilecek “Türkiye Barışı İçin Buluşuyor, Kürt sorununda demokratik çözüm” mitingine davet etti. Alpay’ın ardından TBM üyesi Seydi Fırat, 31 Ağustos’ta İstanbul Kadıköy, Diyarbakır ve Adana olmak üzere 3 yerde miting yapılacağını duyurdu. (İstanbul/EVRENSEL)

DİSK: Barış için acil zirve toplanmalı
Erzincan'da mayın patlaması sonucu 9 askerin hayatını kaybetmesi ile ilgili açıklama yapan Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 24 yıldır aralıksız devam eden çatışmalar sonucunda binlerce insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, "Şiddetin son bulmadığı bu süreçte herkesin sorumlu ve duyarlı davranması gerekmektedir. Gerçek ve kalıcı bir barış zemininin oluşturulması için iktidarı ve muhalefetiyle tüm kesimlerin katılacağı bir zirve acil olarak gerçekleştirilmelidir" diye kaydetti.
Süleyman Çelebi yazılı açıklamasında 9 askerin yaşamını yitirmesinin son olmadığını ve son olamayacağına dikkat çekerek 24 yıldır aralıksız devam eden çatışmalar sonucunda binlerce insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı. Ölüm, acı, yoksulluk ve yıkımdan başka bir şey üretmeyen bu çatışmaların ekonomiye olan etkisi ve yarattığı çöküntünün ortada olduğunu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Oysa belki de hiçbir dönemde olmadığı kadar insanlığın, emekçilerin ve halkın barışa ihtiyacı var. Bir taraftan barış çağrılarının yükseldiği, diğer taraftan da silahların susmadığı, şiddetin son bulmadığı bu süreçte herkesin sorumlu ve duyarlı davranması gerekmektedir. Gerçek ve kalıcı bir barış zemininin oluşturulması için iktidarı ve muhalefetiyle tüm kesimlerin katılacağı bir zirve acil olarak gerçekleştirilmelidir"

Yaşamını yitiren askerlerin cenazeleri memleketlerinde toprağa verildi
Erzincan Kemah’ta önceki gün meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 9 askerin cenazeleri, Erzincan Askeri Hastanesinde düzenlenen törenin ardından dün memleketlerine gönderildi. Asker cenazeleri için hastane bahçesinde bir de tören düzenlendi.
Törene İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Erzincan Valisi Ali Güngör, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, subaylar, astsubaylar katıldı. Törenin sonunda ambulanslara konulan cenazeler askeri uçakla memleketlerine gönderildi.
Er Adem Bilaloğlu’nun cenazesi İzmir’de Bostanlı Beşikçioğlu Camisi'nde düzenlenen askeri törenin ardından toprağa verilirken, yine İzmir’de toprağa verilen Er Barış Demir’in cenazesine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Demir’in yakınları tarafından protesto edildi. Adana’da toprağa verilen Er Abdullah Aydın Emer'in cenazesine de Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Adana Valisi, milletvekilleri Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak katıldı.Cenazesi İstanbul'a getirilen Er Önder Muratoğlu için ise ilk tören Okmeydanı'ndaki evinin önünde yapıldı.
Öte yandan patlamada yaralanan ve tedavisi Erzincan Devlet Hastanesi’nde sürdürülen Yüzbaşı Yılmaz Tankul ise askeri uçakla dün Ankara’ya gönderildi.
ÖNCEKİ HABER

Kayıp ve faili meçhul yakınları Ankara’ya yürüyecek

SONRAKİ HABER

Çok mu zordu ölümleri engellemek?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...