14 Ağustos 2008 00:00

‘Orantılı faşizm’ AİHM yolunda

1 Mayıs 2008’i, ‘77 1 Mayısı’nda 37 emekçinin öldürüldüğü Taksim’de kutlamak isteyen işçilere uygulanan ‘orantılı’ şiddet ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yapıldı.

Paylaş

1 Mayıs 2008’i, ‘77 1 Mayısı’nda 37 emekçinin öldürüldüğü Taksim’de kutlamak isteyen işçilere uygulanan ‘orantılı’ şiddet ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yapıldı.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Kaboğlu başkanlığındaki Hukukçular Kurulu’nun da katıldığı basın toplantısı dün DİSK Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. Ortak açıklamayı yapan Çelebi, ‘79’dan beri Taksim’in işçi sınıfı dışında herkese açık olduğunu ancak hiçbir hükümetin bunun nedenini açıklayamadığını belirtti. Geçen 1 Mayıs öncesi yapılan çağrıların karşılıksız bırakıldığı belirten Çelebi, İstanbul Valisi ve emniyetinin 1 Mayıs’ta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvenceye alınan ‘yaşam, kişi dokunulmazlığı ve özgürlüğü, çalışma, örgütlenme özgürlüğü, konut dokunulmazlığı, düşünceyi açıklama özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü’ haklarının ihlal edildiğini vurguladı. Çelebi, Kaboğlu başkanlığındaki Hukukçular Kurulu tarafından hazırlanan, 39 sayfa, bir klasör, 35 kalem ekten oluşan ve öncelikli görüşme talebi içeren başvurunun; DİSK ve KESK adına, toplantının ardından AİHM’e gönderileceğini söyledi.
Hitler döneminde ‘bile’ kutlandı
1 Mayıs’ın işçi sınıfı için yalnızca miting -değil, ‘mücadele’ günü olduğunun altını çizen KESK Başkanı Evren de, 1 Mayısı’nın tatil edilmediği ve 1 Mayıs alanının işçi sınıfına teslim edilmediği sürece işçilerin yetkilileri affetmeyeceğini söyledi. Mussolini ve Hitler döneminde bile 1 Mayıs’ların kutlandığına dikkat çeken Evren, başvurunun sonucu ne olursa olsun işçi sınıfının bütçe dönemlerinde, 1 Mayıs’larda iktidarla hesaplaşacağını vurguladı.
İç ve dış hukuka açıkça aykırı
Prof Dr. Kaboğlu ise, “İşçilerin kendi haklarını kullanmak için bir araya gelip yaptığı 1 Mayıs kutlamaları evrenseldir. Bundan dolayı izin alma gibi bir zorunluluğu yoktur” dedi. 1 Mayıs kutlamasının işçilerin en temel haklarından biri olduğuna dikkat çeken Kaboğlu, hükümet için ‘şiddet’, emek örgütleri için ‘hak mücadelesi’ anlamına gelen 2008 1 Mayısı’nın iç ve dış hukuka açıkça aykırı olduğunu dile getirdi. Kaboğlu, 2009 1 Mayısı’nda da benzer görüntülerin yaşanmamasını istedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Avrupa Konseyi’ne zorunlu din dersi şikayeti

SONRAKİ HABER

Adaylar belirlendi sıra Gül’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...