14 Ağustos 2008 00:00

Avrupa Konseyi’ne zorunlu din dersi şikayeti

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği “zorunlu din dersinin kaldırılması” kararını uygulamayan AKP Hükümeti’ni, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne şikayet etti.

Paylaş

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği “zorunlu din dersinin kaldırılması” kararını uygulamayan AKP Hükümeti’ni, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne şikayet etti.
Şikayet dilekçesini Kızılay Postanesi’nden göndermeden önce gazetecilere açıklama yapan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, “Başbakanlık, AİHM’nin zorunlu din dersi kararına uyma davetimize cevap vermediği için, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne başvuruyoruz. Hükümet, AİHM kararına uymak zorundadır” dedi.
Alevileri ve kararı yok sayıyor
Balkız, Alevi örgütlerinin on yıllardır, toplumu asimile etmenin bir aracı olan zorunlu din dersinin kaldırılması için mücadele yürüttüğünü söyledi. Hukuki alanda mücadelede başarı elde ettiklerini, AİHM ve iç hukukta Danıştay nezdinde davalar kazandıklarını hatırlatan Balkız, AKP iktidarının ise, hem Alevileri yok saydığı, hem de bu dersi okuyanlarca ülke yönetimine taşındıklarının bilincinde olduğu için bu kararı yok saydığını dile getirdi. AİHM’in, zorunlu din dersini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Ek 1 No’lu Protokolü’nün 2. maddesi ile düzenlenen eğitim hakkına aykırı olduğu tespitine dikkat çeken Balkız, AİHM kararına karşı üç aylık sürede T.C. Hükümeti’nin itiraz etmemesi nedeniyle kararın 9 Ocak 2008’de kesinleştiğini hatırlattı.
Başbakanlık yanıt bile vermedi
Kesinleşmiş karara karşı hükümetin yapacağı tek işlemin, yargı kararının gereğini yapmak olduğunu kaydeden Balkız, bu konuda Başbakanlığa 11 Haziran 2008’de dilekçe ile başvurduklarını, sonucun yazılı bildirilmesini istemelerine rağmen, bugüne kadar bir işlem yapılmadığını söyledi.
12 Haziran’dan itibaren ise hiçbir işlem gözükmediğini kaydeden Balkız, hükümet başvurularına cevap vermediği ve AİHM kararı ilgili bir işlem yapmadığı için, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne başvuru ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Komite’nin AİHM kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetleyen bir organ olduğunu kaydeden Balkız, ülke insanının ihtiyacı ve demokrasinin gereğinin, zorunlu din dersi uygulamasına son verilmesi olduğunu yineledi. Balkız, zorunlu din dersi uygulamasına karşı verdikleri demokratik ve hukuki mücadelenin, bu ders kalkıncaya kadar süreceğini söyledi. Açıklamanın ardından gönderilen dilekçede, AİHM’in Hükümetin aleyhine verdiği kararın uygulanmasının sağlanması için gerekli girişimlerde bulunulması talep edildi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İyi bir sözleşme için haydi mücadeleye

SONRAKİ HABER

‘Orantılı faşizm’ AİHM yolunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...