14 Ağustos 2008 00:00

Savaşın bilançosu: Binlerce ölü

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, Gürcistan’ın, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’ya saldırısının ardından Rusya’nın müdahalesi sonucu çıkan çatışmalarda 74 Rus askerinin öldüğünü söyledi.

Paylaş

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, Gürcistan’ın, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’ya saldırısının ardından Rusya’nın müdahalesi sonucu çıkan çatışmalarda 74 Rus askerinin öldüğünü söyledi. Nogovitsin, Mosokva’da düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın misilleme operasyonu sonucu çıkan çatışmalarda 74 Rus askerinin öldüğünü, 171 askerin yaralandığını ve 19 askerin kayıp olduğunu kaydetti.
Gürcistan ise, Rusya ile çatışmalarda Gürcistan tarafında çoğu sivil 175 kişinin öldüğünü bildirdi. Gürcistan Sağlık Bakanı Aleksandre Kvitaçvili, Rusya ile çatışmalarda çoğu sivil 175 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Tiflis, daha önceki ölü sayısını 40’ı sivil 92 kişi olarak açıklamıştı.
Rusya da Gürcü askerlerinin Güney Osetya’ya yönelik saldırısında 1600 civarında sivilin öldüğünü açıkladı.
Öte yandan, hem Gürcistan hem de Rusya birbirlerini “soykırım yapmakla” suçladı ve Lahey Savaş Suçları Mahkemesi’nde dava açacağını açıkladı. (DIŞ HABERLER)

Rusya ve Gürcistan’ın imzaladığı bildiride yer alan ilkeler:
1) Tüm tarafların şiddete bir an önce son vermesi
2) Askeri eylemin nihai olarak durması
3) İnsani yardıma sorunsuz erişim sağlanması
4) Gürcü güçlerinin kalıcı konumlarına, yani Güney Osetya’yı vuramayacak konuma dönmesi
5) Rus güçlerinin çatışma çıkmadan önceki konumlarına dönmesi
6) Güney Osetya ile Abhazya’nın statüsüyle ilgili uluslararası görüşmelerin başlaması. Ancak bu maddeye Gürcistan itiraz etti ve Rusya da daha sonra bu itirazı kabul ederek yeni bildiriyi imzaladı.
ÖNCEKİ HABER

Gürcistan Abhazya’dan da çekildi

SONRAKİ HABER

Kafkasya’da kazanan ve kaybedenler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...