14 Ağustos 2008 00:00

Borca girerek sergisini oluşturdu

Jeofizik mühendisi Jale Kuşhan, bankalardan kullandığı krediyle balmumu sergisi oluşturdu

Paylaş

Kuşhan, Rusya’ya 1999 yılında dil öğrenmek amacıyla gittiği sırada Petersburg kentinde gezdiği balmumu heykel sergisinden çok etkilenir, daha sonra yaptığı araştırmalarla sergiyi Türkiye’ye getirebileceğini öğrenir.
Yetkililerle yaptığı görüşmeler sonucunda kendi birikimi ve üç bankadan kullandığı krediyle balmumu heykellerini aynı yıl İstanbul’da sergilediğini ifade eden Kuşhan, ‘’O dönem Kültür Bakanlığı yetkilileriyle yaptığım görüşmeler sonucunda Türkiye’de balmumu heykel sergisi ya da müzesi olmadığını öğrendim. Yaptığımız girişimler sonucunda da balmumu heykel sergisini açmayı başardım. O günden itibaren 8.5 yıldır Türkiye’yi il, il dolaşarak, dünyada ve Türkiye’de tanınmış isimlerin balmumu heykellerini sergiliyorum’’ dedi.
Kuşhan, önceleri kiralayarak sergilediği balmumu heykellerini zaman içinde satın aldığını anlatarak, ‘’Serginin ziyaretçi gelirinden elde ettiğim parayı yine bu sanat için harcadım. Kiraladığım heykelleri, daha sonra satın aldım. Sergiye, gelir elde ettikçe Türkiye’de tanınmış ünlülerin balmumu heykellerini de ekledim’’ diye konuştu.
İlgiden memnun
Kuşhan, vatandaşların balmumu heykel sanatına ilgi gösterdiklerini ve benimsediklerini belirterek, şunları söyledi: ‘’Sergimizi 8.5 yıl içinde milyonlarca kişi ziyaret eti. Günde 300 ile 700 arasında değişen ziyaretçi sayımız var. Sergimizi gezenlere rehberlerimiz aracılığıyla balmumu heykel sanatı ve sergide heykelleri bulunan ünlülerle ilgili bilgiler aktarıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde balmumu heykel müzelerinde ziyaretçilere bire bir tanıtım yapılmaz.’’
Sergi aralık ayında müze olacak
Jale Kuşhan, balmumu heykelleri taşımanın ince bir kristali taşımak kadar zor bir iş olduğunu, bu nedenle sergiyi sabit müze haline getirmeyi planladığını belirtti. Sergiyi sabit müzeye dönüştürme konusunda yaptıkları çalışmalarda son aşamaya gelindiğini ifade eden Kuşhan, ‘’Aralık ayında İstanbul’da Atatürk Havalimanı’nın karşısında bulunan bir alışveriş merkezinde sabit müze açacağım. Bu sergide 100’e yakın, Türkiye’de ve dünyada tanınmış kişilerin balmumu heykellerini sergilemeyi amaçlıyorum. Böyle bir işe nasıl cesaret ettim şu anda aklım almıyor. Ancak Türkiye’de balmumu sergisi açan kişi olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyorum’’ dedi.
Kuşhan, sergide Mustafa Kemal Atatürk, Dostoyevski, Fatih Sultan Mehmet gibi dünyada ve Türkiye’de tanınmış 47 ünlünün balmumu heykellerinin yer aldığını söyledi.
Sergide en çok, özellikle çocukların Atatürk’ün heykeline ilgi gösterdiklerini ve elini öpmeye çalışanlar olduğunu belirten Kuşhan, ‘Korkunç İvan’ olarak anılan İvan Grozni ve Dostoyevski’nin mezarları açılarak kemik yapısı incelenerek Etnoloji ve Antropoloji Enstitüsü tarafından hazırlanan adeta canlı oldukları duygusu uyandıran balmumu heykellerinin de ilgi gördüğünü ifade etti. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Türkiye’den 524 eser yurtdışını gezecek

SONRAKİ HABER

Genç şairin Kürtçe hayali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...