14 Ağustos 2008 00:00

Türkiye’den 524 eser yurtdışını gezecek

Türkiye’ye ait toplam 524 eser, “2008 Yurtdışı Sergileri” kapsamında, İspanya, İsveç, İngiltere, Almanya, ABD ve Katar olmak üzere yurtdışındaki çeşitli sergi salonlarında, ziyaretçilerini bekleyecek.

Paylaş

Türkiye’ye ait toplam 524 eser, “2008 Yurtdışı Sergileri” kapsamında, İspanya, İsveç, İngiltere, Almanya, ABD ve Katar olmak üzere yurtdışındaki çeşitli sergi salonlarında, ziyaretçilerini bekleyecek.
Türkiye, “2008 Yurtdışı Sergileri” kapsamında, İspanya, İsveç, İngiltere, Almanya, ABD ve Katar olmak üzere çeşitli sergi salonlarında toplam 524 eserini görücüye çıkarmış olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden verilen bilgilere göre, yurt dışında gerçekleştirilen çeşitli sergilerde, Türkiye’den toplam 524 eser vitrinlerdeki yerini aldı. 2008 yılı içinde süresi biten sergiler yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilirken, bazı sergiler ise 2009’da da açık kalmaya devam edecek. Buna göre, İspanya’nın Madrid kentinde San Fernando Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde 2 Mart’ta sona eren “Ahin Satırlar-Sakıp Sabancı Müzesinden Osmanlı Hat Sanatı” adlı sergide, 102 eser izleyenlerin beğenisine sunuldu. Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonlarından derlenen eserleri 18 bin 100 kişi ziyaret etti. Söz konusu sergi, Madrid’deki teşhirinden sonra ise Sevilla Real Alcazar Sarayın’da da 4 Nisan-15 Haziran tarihleri arasında gösterime sunuldu ve burada da eserler 215 bin 74 kişi tarafından izlendi.
İsveç Stockholm Akdeniz Müzesi’nde 11 Nisan’da açılışı gerçekleştirilen “Topkapı Sarayı ve İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzelerinden Porselenler” adlı sergi de 15 Ağustos’a kadar ziyarete açık olacak. Anılan sergide Topkapı Sarayı ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ne ait 25 eser görücüye çıkacak. İngiltere Londra British Museum’da 24 Temmuz-26 Ekim tarihleri arasında teşhir edilmek üzere düzenlenen “Hadrian: Empire and Conflict” adlı bir sergide de Burdur Müzesi’ne ait Hadrian’ın mermer başı ve iki parçadan oluşan heykel bacağı olmak üzere 2 eser yer alıyor. Katar’da bulunan Doha İslam Eserleri Müzesi’nde de 22 Kasım’da, birçok Devlet ve hükümet başkanlarının katılımı ile “Cross-Culture in İslamic Art” başlıklı bir sergi gerçekleştirilecek. British Museum, Louvre, Metropolitan, Berlin Islamic Arts ve Dar Al Athar (Kuveyt) olmak üzere dünyaca ünlü birçok müzeden eserin dahil edileceği sergide İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden de 1 eser (buhurdanlık) yer alacak. Sergi üç ay süreyle teşhire açık olacak.
Düğün gelenekleri Alman müzelerinde
Türkiye, Almanya’nın 17 Ağustos 2008 ve 25 Ocak 2009 tarihleri arasında Dortmund Sanat ve Kültür Tarihi Müzesi’nde, 28 Şubat-07 Haziran 2009 tarihleri arasında ise Mannheim Reiss Engelhorn Müzesi’nde olmak üzere, “Evet-Ja, İch Will, 1800’den Bugüne Düğün Kültürü ve Modası: Bir Alman-Türk Karşılaşması” başlıklı sergi ile konuğu olacak.
Her iki ülkedeki düğün geleneklerinin benzerliklerinin anlatılması yoluyla kültürler arası diyaloga katkıda bulunmanın, ülkelerin kendi kültürlerinde unutulmaya yüz tutmuş adetleri hatırlatmanın amaçlandığı sergilerde, Alman müzelerinde yer alan eserlerin yanı sıra Türkiye’ye ait 272 eser sanatseverlerin karşısına çıkacak. Söz konusu eserler, Ankara Etnografya, İstanbul Türk ve İslam Eserleri ve Topkapı Sarayı Müzeleri ile bazı özel müze ve koleksiyonlardan oluşturuldu.
ABD ise, Türkiye’ye ait eserlerle 17 Kasım 2008-15 Mart 2009 tarihleri arasında Metropolitan Museum of Art’la düzenlenecek “Babil’in Ötesi: M.Ö. İkinci Bin Yılda Sanat ve Uluslararası Değişim” adlı sergide buluşacak.
Ankara Anadolu Medeniyetleri, Çorum, İstanbul Arkeoloji, Kayseri-Konya Müzeleri ile Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne ait 122 eserin teşhir edileceği serginin düzenlenme amacını, Türkiye’nin doğu ile batı arasında oluşturduğu köprü rolünün vurgulanması, ikinci bin yılın büyük güçleri arasındaki sanat ve uluslararası değişim ve ilişkinin gösterilmesi oluşturuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Olimpiyatların altın adamı

SONRAKİ HABER

Borca girerek sergisini oluşturdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...