15 Ağustos 2008 00:00

Son sözü hep hükümet söylüyor


Hükümet ile kamu emekçilerini temsilen yetkili üç konfederasyonun katılacağı toplu görüşme sürecinin 7’incisi bugün başlayacak. İlki, Ecevit başbakanlığındaki koalisyon hükümeti ile gerçekleşen toplu görüşmelerin beşi AKP hükümetleri ile yapıldı. Son sözü hep Bakanlar Kurulunun söylediği görüşmelerde, altında imzaları olmasına rağmen Başbakan ve bakanlar grev ve toplu sözleşme hakkını tanımamakta ısrar ettiler.
Türkiye Kamu Sen’in 7, Memur-Sen’in 3, KESK’in de 1 hizmet kolunda yetkili olduğu 2008 yılı toplu görüşmeleri 15 Ağustos’ta ilk oturum ile başlayıp, 30 Ağustos günü mesai saati bitiminde sona erecek. Bu süreçte anlaşma sağlanıp sağlanamayacağını ise görüşmelerin seyri ve hükümetin sendikaların taleplerine yaklaşımı belirleyecek.
Toplu görüşmeler, 2001 yılında 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’nın çıkmasının ardından, 2002 yılında başladı. 2002 yılındaki, Bülent Ecevit başkanlığındaki koalisyon hükümeti ile toplu görüşme masasına, Kamu Sen 8, KESK de 3 hizmet kolunda yetkili konfederasyonlar olarak oturdular. Seçim kararı nedeniyle Ecevit hükümetinin son dönemine denk gelen görüşmelerde, tüm memurlara taban aylığa da yansıması şartı ile 100 TL seyyanen ödeme yapıldı.
Toplu görüşmelerin ikincisi, yine 8 hizmet kolunda Kamu-Sen, 3 hizmet kolunda KESK’in katılımı ile bu kez AKP Hükümeti ile 2003 yılında gerçekleşti. AKP hükümeti, bir önceki hükümetle tutanak altına alınan karara uymadı, ücretlere ilk 6 ay için yüzde 5 ve ikinci altı ay için yüzde 9 olmak üzere toplam kümülatif yüzde 14.5 zam yaptı. Bu rakam, koalisyon hükümetinin yaptığı yüzde 20’lik artışın gerisinde kalırken, aslında AKP hükümetinin toplu görüşmelere yaklaşımının da ipuçlarını vermiş oldu. 2003 yılı görüşmeleri sonunda verilmesi kararlaştırılan, taban aylığa yansımayan 160 milyon TL’lik seyyanen artış 2004 yılı içinde iki taksitte ödendi.
Memur-Sen de yetki aldı
Konfederasyonlar AKP Hükümeti ile 2004 yılında ikinci kez masaya oturup, üçüncü toplu görüşmelerini yaparken, Memur Sen de bir hizmet kolunda yetki alarak toplu görüşmelere katıldı.
Memur-Sen’in yükselişi, AKP Hükümeti döneminde devam ederken, Memur-Sen bu yıl 7’incisi yapılacak görüşmelerde yetkili olduğu hizmet kolu sayısını 3’e çıkardı.
2004 yılındaki görüşmelere Kamu-Sen 7, KESK 3, Memur -Sen de 1 hizmet kolunda yetki alarak katıldı. Bu dönem ilk kez hükümet ile Kamu-Sen ve Memur-Sen arasında sosyal konularda mutabakat metni imzalandı, KESK ise metne şerh koydu. Maaş artışı konusunda ise görüşmeler Uzlaştırma Kuruluna gitti. Uzlaştırma Kurulunun kararları Bakanlar Kurulunca uygulanmadı.
2004’te üzerinde anlaşılan sosyal konulardan, disiplin affı, açıktan vekil imam hatip olarak çalışanların asil olarak atanması, kadın memura doğumdan önce 3 ay, doğumdan sonra 1 yıl gece nöbeti yazılmaması, doğum yardım ödeneğindeki katsayının 75’ten 2500’e çıkarılmış, çocuk yardımının iki kat ödenmesi kararları uygulamaya konuldu. Ayrıca, 1991’den itibaren kadroya alınan memurlara 1 derece verilmesine ilişkin de yasa çıkarıldı. (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer

Evrensel'i Takip Et