15 Ağustos 2008 00:00

TSK örgütleri fişlemiş

Ergenekon iddianamesinde, TSK’nın 2003 yılında sendikaları, odaları ve siyasi partileri fişlediği ortaya çıktı

Paylaş

Ergenekon iddianamesinin ek dosyalarında yer alan ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından hazırlandığı belirtilen bir belgede kitle örgütlerinin fişlendiği ortaya çıktı. Medyakronik’te yer alan Ahmet Şık imzalı haberde, Ergenekon soruşturması sanıklarından Ergun Poyraz’ın ev ve işyerinde yapılan aramalarda ele geçirilenler arasında bulunan TSK’ya ait bir belgede sendikalardan meslek odalarına ve siyasi partilere kadar birçok sivil toplum örgütünün de fişlendiği ortaya çıktı.
“Yıkıcı ve bölücü örgütlere destek veren sivil toplum örgütleri” adıyla fişlenen örgütler arasında Türkiye Barolar Birliği (TBB), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB), Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) da bulunuyor.
Ergenekon iddianamesinin ek belgeleri içindeki 330 numaralı klasöründe bulunan belgede, “Bölücü örgüte destek veren” ve “Yıkıcı ve bölücü örgütlerin her ikisine birden destek veren” diye ayrıma tabi tutularak fişlenen örgütlere PKK yanlısı olmak, insan hakları ihlallerini eleştirmek, F tipi cezaevi uygulamalarının karşısında yer almak, hükümeti protesto etmek gibi suçlamalar yöneltiliyor. Fişlenen örgütler arasında bulunan sendikalar maaş zamlarına yönelik eylemler düzenleyerek kamu düzenini bozmaya çalışmakla suçlanıyor. Hakkında, “Kamu düzenini bozucu kitlesel faaliyetler içerisinde yer almakta ve memur maaşları vb. istismara açık konularda yıkıcı ve bölücü örgütlerle birlikte hareket etmektedir” diye açıklama yapılan sendikalar arasında sağ eğilimli Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türk Kamu-Sen) da var.
‘Doğru ama gizli kalmalı’
Muhalif tüm örgütlerin yer aldığı “gizli” fişleme dosyasının doğru olup olmadığı Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Genelkurmay Başkanlığına da soruldu. Savcılığa gönderilen yanıtta, 2003’te hazırlanan belgenin TSK’nın görevleri gereği hazırlandığı belirtildi ve doğru olduğu teyit edildi. “Yurtiçi ve yurtdışından kişi, kurum/kuruluşlardan intikal eden ve akademik çalışmalardan istifade edilen dokümanlardır” denen belgelerdeki bilgilerin devletin güvenliği, iç ve dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gerektiği de vurgulandı.
53 kurum fişlendi
Belgenin, “Bölücü örgüte destek veren sivil toplum örgütleri” başlıklı çizelgesinde 47, “Yıkıcı ve bölücü örgütlerin her ikisine birden destek veren sivil toplum örgütleri” başlıklı çizelgesinde ise 15 örgütün adı sayılıyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), İnsan Hakları Derneği (İHD), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Dernekleri (TAYAD), Emeğin Partisi (EMEP), Halkın Demokrasi Partisi (HADEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türk Tabipler Birliği (TTB) her iki listede birden yer alıyor.
Her iki listede toplam 53 kurumun fişlendiği belgede siyasi partilerden HADEP, ÖDP, EMEP, Demokratik Halk Partisi (DEHAP); sendikalardan Eğitim-Sen, KESK, Türk Kamu-Sen, Sinema Emekçileri Sendikası (Sine Sen); meslek birlikleri ve odalardan TMMOB, TBB, ÇGD, TTB, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) bulunuyor.
“Bölücü örgüte destek veren sivil toplum örgütleri” başlıklı çizelgede kurumun adı, kurucu veya yöneticisi, hangi örgüte bağlı olduğu, genel merkezinin nerede olduğu, şube sayısı gibi bilgiler yer alıyor. Kitle örgütlerinin, PKK ve aşırı sol örgüt yanlısı olarak fişlendiği çizelgelerin en sonunda ise fişlenen kurumla ilgili düşünceler belirtiliyor. “Yıkıcı ve bölücü örgütlerin her ikisine birden destek veren sivil toplum örgütleri” başlıklı çizelgede ise kurumun adı ile suçlama nedenlerinin yer aldığı bir açıklama kısmı bulunuyor. (HABER MERKEZİ)

TSK’ya göre her kitle örgütü ‘yıkıcı’ ve ‘bölücü’
“Yıkıcı ve bölücü örgütlerin her ikisine birden destek veren sivil toplum örgütleri” arasında sayılan ST֒ler ile haklarında yapılan değerlendirmelerden bazıları şöyle:
* Eğitim-Sen: PT֒nün (PKK terör örgütü) Kürtçe eğitim isteklerine öncülük etmektedir. PT֒nün uzantısı ve HADEP’in bir yan kuruluşu gibi çalışmaktadır. AB kuruluşlarına Kürt sendikası görüntüsü verilmektedir.
* İHD: PTÖ ile mücadele ve cezaevi uygulamaları aleyhine sürekli ve geçici komisyonlar oluşturmak suretiyle çalışmalarını yürütmektedir. Türkiye aleyhine görüş oluşturmak üzere yanlış ve maksatlı raporlarla Türkiye’yi Avrupa’ya şikayet etmektedir.
* EMEP: Ülke genelindeki sorunları istismara yönelik propaganda nitelikli çeşitli etkinlikler ve eylemler gerçekleştirmektedir.
* HADEP: PT֒nün güdümünde siyasi alan faaliyetlerini yürütmekte, devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı biçimde diğer yıkıcı-bölücü örgütlerle başta F tipi cezaevi eylemleri olmak üzere her türlü konuda işbirliği yapmaktadır.
* ÖDP: F tipi cezaevlerini protesto eylemleri ile ülke genelindeki sorunları istismara yönelik propaganda nitelikli çeşitli etkinliklerde diğer oluşumlarla birlikte hareket etmektedir.
* KESK: F tipi cezaevleri uygulaması, memur eylemleri gibi kamu düzenini bozmaya yönelik faaliyetler içerisinde yer almaktadırlar. Ayrıca KESK’e üye olan 19 sendika tarafından Nevruz, Dünya Kadınlar Günü ve Dünya Barış Günü gibi etkinliklere destek verilerek aşırı sol terör örgütlerinin sözcülüğü yapılmaktadır.
* TMMOB, TTB, EMO ve İMO: Aşırı sol terör örgütleri tarafından organize edilen özellikle F tipi cezaevlerini protesto eylemlerine destek vermekte ve ülkenin genel düzenini bozucu faaliyetler içerisinde yer almaktadır.
ÖNCEKİ HABER

Örtülü ödenek sekiz kat arttı

SONRAKİ HABER

DİSK’ten Güney Koreli sendikacılara destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...