15 Ağustos 2008 00:00

Ahmedinecad’dan ‘enerjik’ ziyaret

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, 1996’dan bu yana İran’dan Türkiye’ye yapılan en üst düzey ikili temas için dün İstanbul’a geldi.

Paylaş

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, 1996’dan bu yana İran’dan Türkiye’ye yapılan en üst düzey ikili temas için dün İstanbul’a geldi. İran’ın nükleer programı açısından kritik bir zamanda yapılan ziyaretten, Tahran’ın beklentisi yüksek. Ziyaretinin merkezinde enerji konuları bulunuyor.
İran lideri Ahmedinecad ve beraberindeki heyeti taşıyan özel uçak dün saat 13.25’te Atatürk Havalimanı’na indi. Ahmedinecad, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından resmi törenle karşılandı. Bir süre Devlet Konukevi’nde dinlenen Ahmedinecad, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından karşılanacağı Çırağan Sarayı’na ulaşmak üzere Atatürk Havalimanı’ndan konvoy eşliğinde ayrıldı.
Gül karşıladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çalışma ziyareti için İstanbul’a gelen İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ı Çırağan Sarayı’nda karşıladı. Yaklaşık 30 araçlık bir konvoyla saraya gelen Ahmedinecad’ı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuk cumhurbaşkanını aracının yanına kadar gelerek karşıladı.
Gül ve Ahmedinecad, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulundu. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkez’inden yapılan yazılı açıklamada görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra güncel bölgesel ve uluslararası konuların da ele alındığı belirtildi. Türkiye, İran ile ilişkileri konusunda hassas bir denge gözetiyor. İran ile, doğal gaz alımı, ulaşım ve sınır güvenliği konularında, uluslararası ‘antlaşmalar’ değil, ‘mutabakat zaptı’ imzalanması bekleniyor.
Foruma katılacak
Ahmedinecad, beraberindeki işadamları ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün saat 10.00’de Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilecek Türk-İran İş Forumu’na katılacak. Forumda, Cumhurbaşkanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, İran Ticaret Sanayiler ve Madenler Odası Başkanı Dr. Mohammed Nahavandiyan ve Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy’un konuşma yapacağı belirtildi. (HABER MERKEZİ)

Ziyaret E-5’i bile kapattı
Ahmedinecad’ın Türkiye ziyareti nedeniyle, güvenlik güçlerince İstanbul’da en üst seviyede önlem alındı. Atatürk Havalimanı ile çevresinde geniş çaplı güvenlik önlemleri alınırken, Atatürk Havalimanı çıkışında Ahmedinecad’ın konvoyunun kullanacağı yol güzergahı, hareketten yaklaşık yarım saat önce diğer araçlara kapatıldı. Yoğun trafik nedeniyle uçaklarına yetişemeyen bazı vatandaşlar, bu duruma tepki gösterdiler.
Ahmedinecad’ın kullanacağı yollar ve bağlantılarının vatandaşlara kapatılması nedeniyle de trafikte aşırı derecede sıkışıklık yaşandı. Havalimanı’nından Çırağan Sarayına kadar olan geçiş güzergahı her iki istikamette de trafiğe kapatıldı.
ÖNCEKİ HABER

DURUM

SONRAKİ HABER

Örtülü ödenek sekiz kat arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...