16 Ağustos 2008 00:00

Pirelli’de temsilciler görevden alındı

Pirelli Lastik Fabrikası’nda çalışan 5 işyeri temsilcisi ve bir şube amatör yönetim kurulu üyesi Lastik-İş Sendikası genel merkez yönetimi tarafından görevden alındı.

Paylaş

Pirelli Lastik Fabrikası’nda çalışan 5 işyeri temsilcisi ve bir şube amatör yönetim kurulu üyesi Lastik-İş Sendikası genel merkez yönetimi tarafından görevden alındı.
Geçtiğimiz haftalarda “İşyeri baştemsilcisi Harun Demir ve şube amatör yönetim kurulu üyesi Recep Ortaç’ın işverene borcu olduğu ve işyeri temsilcilerinin de bu borca istinaden işçilerden zorla para topladığı gerekçesi ile” şube disiplin kuruluna verilen işyeri temsilcileri, 7 Ağustos tarihinde de genel merkez disiplin kuruluna çağrılarak savunmaları alınmıştı. “Sendika üyeliğinden ihraç” istemiyle disiplin kuruluna verilen işyeri temsilcilerine “İşveren vekilleri tarafından” görevden alındıkları tebliğ edildi.
Görevden alınan işyeri temsilcileri Harun Demir, Necati Pehlivan, Metin Karaçam, Metin Bezirci, Temel Fidan ve şube amatör yönetim kurulu üyesi Recep Ortaç fabrika önünde Pirelli işçilerinin de katılımı ile gerçekleştirdikleri basın açıklamasında görevden alınma gerekçelerinin gerçeği yansıtmadığını belirttiler. Temsilciler, asıl gerekçenin mevcut şube yönetimi ve genel merkez yönetimine muhalif olmaları olduğunu dile getirdiler.
İşverenden öğrendik
İşyeri temsilcileri adına fabrika önünde basın açıklamasını gerçekleştiren Pirelli İşyeri Baştemsilcisi Harun Demir, görevden alındıklarını işveren vekilleri tarafından öğrendiklerini belirterek “Pirelli işvereni bizi tek tek çağırarak görevden alındığımızı tebliğ etti. Yarından itibaren makine başına geçip çalışmamız gerektiğini söyledi. Bize sendika tarafından görevden alındığımıza dair bir tebligat yapılmadı biz işverenden öğrendik” dedi.
Şube yönetim kurulunun kendisinin ve amatör şube yönetim kurulu üyesi arkadaşlarının işverene borcu olduğu, işyeri temsilcilerinin de bu borca istinaden işçiden zorla para topladığı gerekçesi ile disiplin kuruluna verdiğini dile getiren Demir, “İşyerimizde 90’a yakın işçi arkadaşımız var. İşverenden borç alan bizim CR diye adlandırdığımız uygulama. Ben 20 yıldır bu sektördeyim; bu alışılagelmiş bir uygulamadır. CR almak demek işverenden rüşvet ya da avanta aldığı anlamına gelmez. İşçi bu borcu her ay ödüyor zaten işverene. Zaten şu anda aramızda işverene borcu olan arkadaşımız da yok” diye konuştu. Grev döneminde Pirelli işvereninin greve çıkmadan bir gün önce yapılan müzakerede Pirelli işyeri temsilcilerini tehdit ettiğini hatırlatan Demir, fabrika greve çıkarsa bedelini ödettireceklerini söylemişlerdi Dolayısıyla bugün bu bedel bize ödettiriliyor” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

Seçimlerden önce muhaliflere operasyon

Mart ayında şube kongresinin yapılacağını vurgulayan Demir, Pirelli işyeri temsilcilerinin Lastik-İş Sendikası’nın sendikal anlayışına muhalif olduğu lastik işçisinin çıkarlarını koruduğu için görevden alındığını ifade etti. Demir, “Önümüzdeki aylarda delege seçimleri var. Şu haliyle delege olacağımızı gördükleri için bu operasyon yapıldı. Kimse yalan politika yapmasın” dedi.
Goodyear’dan da işten atmalar yaşandığını söyleyen Demir, “Goodyear’dan atılan arkadaşlarımız da muhalif oldukları için işten atıldı. Bizim muhalefetimiz işçinin hak ve çıkarını koruma muhalefetidir. Burada 1200 işçinin hak ve çıkarını koruduğumuz, taleplerini dile getirdiğimiz için muhalif ilan edildik. Belki ilerleyen günlerde de işten atmalarla karşılaşacağız” dedi. Pirelli işyeri temsilcileri olarak yasal yollardan haklarını arayacaklarını ifade eden Demir, “Bu yanlış uygulamalardan bir an evvel vazgeçilmelidir” diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Elvan gümüşe koştu

SONRAKİ HABER

Gençlik Buluşması 2008’in 2. kampı başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...