17 Ağustos 2008 00:00

AKP köylülerin ampulünü
kararttı

Muş merkeze 30 km uzaklıktaki Yaygın ile Konukbekler beldeleri ve bunlara bağlı 22 köy 13 mezra aylardır elektriksiz.

Paylaş

Muş merkeze 30 km uzaklıktaki Yaygın ile Konukbekler beldeleri ve bunlara bağlı 22 köy 13 mezra aylardır elektriksiz. TEDAŞ’a yaptıkları başvurulardan sonuç alamayan belde sakinleri ve köylüler yaz ayının yakıcı sıcağında zor günler geçiriyor.
Hem elektrikli aletleri hem de en temel besinleri sıcaklardan dolayı bozuluyor. Birçok ilde TEDAŞ’a trilyonlarca borcu olan fabrikalara elektrik verilmeye devam edilirken, gaz lambasıyla aydınlanmaya çalışan köylüler durumu “ayrımcılık” olarak niteleniyor. Teknolojinin getirilerinden biri olan elektriğin Yaygın ve Konukbekler beldelerinde neredeyse hiç olmaması, vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor. TEDAŞ’ın elektrik vermeme gerekçesi ise kaçak kullanımı olduğu için elektriğin yetersiz olduğu yönünde. Yaklaşık 5 bin nüfusu olan Yaygın ve 7 bin nüfuslu Konukbekler Beldeleri halkını ne AKP’li milletvekilleri duyuyor ne de TEDAŞ yetkilileri. Halk, “Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Neden ayrımcılık yapılıyor” diye soruyor. Belediye sakinleri ve köylüler elektrik sorunlarının çözülmesi için Van TEDAŞ Bölge Müdürlüğüne topladıkları dilekçeleri ilettiklerini ve bir sonuç alamadıklarını söyledi.
Esnaflık yapan Zeki Çalışçı, elektrik olmaması nedeniyle hayatlarının hem ev hem de işte kabusa dönüştüğünü söyledi. Çalışçı, “Her bir esnafın bu elektrik yüzünden 5-10 milyar zararı olmuştur. Her zaman elektrik kesiliyordu. Ama son 2 aydır neredeyse günde 1-2 saat geliyor sadece. TEDAŞ’ı arıyoruz çalışmamız var diyorlar. Gece de mi çalışmaları oluyor. Aylardır bu ne bitmez çalışma böyle?” diye soruyor.
Makineler bozuluyor yiyecekler kokuyor
Özal döneminde köylerine elektrik geldiğini dile getiren Sıddık Çelik ise, “Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Nerede bu devlet? Elektriksiz hayat olur mu bu çağda” diye soruyor. TEDAŞ’a gittiğinde yaşadıklarını anlatan Çelik, “Kardeşim siz niye elektriğimizi kesiyorsunuz’ diyoruz. Diyorlar ki ‘sizin çekeceğiniz var’ diyorlar. Bize ‘siz kaçak kullanıyorsunuz siz insan değilsiniz’ demeye geliyor bu.
Selahattin Ek, elektrik yokluğundan dolayı yaşadıkları sıkıntıları anlatarak, “Seçtiğimiz milletvekilleri nerede? Neden sesimizi duymuyorlar” diyor. Beldede lokantası olan Emin Işık, 3 dolabının elektriklerin gidip gelmesinden dolayı bozulduğunu anlatarak, “Her biri 250 şer milyon. Ne et alabiliyor ne de yemek yapabiliyorum. Hepsi olduğu gibi bozuluyor. İmza topladık müdürlüğe gönderdik. O da para etmedi” şeklinde konuştu. Esnaf Erdal Demir ise, “Bir haftadır tavuk satamıyoruz aldığımız tavukların hepsi elektrik kesintisinden dolayı bozuldu çöpe attık. Acilen bu sorunun çözülmesini yetkililerden istiyoruz” diyor.
Konukbekler beldesinden Gıyasettin Karatekin ise “Günlerce elektrik nasıl gelmez. Bu memleket sahipsiz mi” diye soruyor.
Köşk köyünden Sabahattin Varhan, AKP’li milletvekillerinin iktidara geldikten sonra verdikleri sözleri unuttuklarını vurgulayarak, “TEDAŞ’a gidiyoruz arıza var diyor. Aylardır çözülmüyor sorunlarımız. Ben oto tamircisiyim. Elektrik olmadığı için şimdi dükkanımı kapatmışım ve her gün zarar ediyorum. Bu devlet nerede? Biz insan değil miyiz neden bize vermiyorlar elektrik, neden ayrımcılık yapıyorlar” diye konuştu. (Muş/EVRENSEL)
Derya Karaçoban
ÖNCEKİ HABER

Harput’ta yıkım beklentisi

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...