17 Ağustos 2008 00:00

eski açık ‘kırmızı’ diyecek

Biz 2005-2006 sezonu sürerken, internet mecrasında forzalivorno forumu üzerinde bulunan...

Paylaş

Biz 2005-2006 sezonu sürerken, internet mecrasında forzalivorno forumu üzerinde bulunan Galatasaraylıların bir araya gelmesiyle başlayan bir sürecin devamında, yine internet başta olmak üzere çeşitli yönlerden bizi bulan arkadaşlarla bir grup haline geldik.
Tekyumruk da internet forum platformumuzun ismi ve doğal olarak bu isimle anıldık.
Kendimizi tanıttığımızdan beri “tribünde devrim mi yapacaksınız” gibi sorularla karşılaştık. Keşke tribünler, hayatın her alanı ile birlikte sola meyletse. Ama hayalperestliğimizin yanında gerçeklerin de farkında olan insanlarız. İlk olarak tabii ki gönül verdiğimiz takımımızı izlerken faşizan-gerici söylemlerin arasında kalmayacağımız, galibiyet sevincini, mağlubiyetin üzüntüsünü paylaşabileceğimiz bir grupla keyifli zaman geçirmek istiyoruz. Bizi bir araya getiren en önemli etmen bu. Tribünden başlayan bir toplumsal hareket olamayacağını biliyoruz.

Nefes alınan tribün
Galatasaray tribünlerinin diğer takımlardan ayıran önemli bir farkı var. Şehir, semt takımlarına (ki buna Beşiktaş ve Fenerbahçe de nispeten dahil) Galatasaray’ın Türkiye demografisini daha doğru temsil eden bir taraftar profili var. Bir semt/kent bağı olmadığından Türkiye’nin siyasi-etnik-dini dağılımını kendi içersinde en doğru yansıtan taraftara sahip. Dolayısıyla ülke genelinde toplumsal muhalefetin ve sol, devrimci hareketlerin durumu neyse bizim tribündeki de odur. Biz, hayatın her alanda değişeceği bir toplumsal değişime inanan insanların oluşturduğu bir topluluğuz ama tribünlerdeki devrim misyonerleri de değiliz.
Fakat bu da tekyumruk’un sadece maç izleyen bir arkadaş grubu olarak görülmesine yol açmamalı. İsrail’in Lübnan saldırısının sürdüğü günlerde açtığımız “Ortadoğu cennet Alisamiyen cehennem olsun” pankartı gibi etkinliklerimiz var. Daha da önemlisi, eski açık tribünde, faşizan söylemlerden uzak, nefes alınabilecek bir ada oluyoruz ve bunu bilen, duyan insanlar maçları bizimle birlikte seyretmeyi tercih ediyor. Rakibe sövmeyen, maçların savaş değil, heyecanlı bir rekabet içeren spor olduğunu bilen, eğlenen insanların oluşturduğu topluluk...
Yeni bir sezonu açarken yine aynı ümide sahibiz: Bu sene eski açık “kırmızı” diyecek.
Tekyumruk taraftar grubu
ÖNCEKİ HABER

üç haramiler ve trabzonspor

SONRAKİ HABER

endüstriyel futbol
taraftara karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa