18 Ağustos 2008 00:00

Pertek’te çiftçilik bitmeye doğru gidiyor

Tarımda geçmiş yılların devamı olan son dört- beş yıldır doruk noktaya ulaşan dışa bağımlı ve talana dayanan politikaların...

Paylaş

Tarımda geçmiş yılların devamı olan son dört- beş yıldır doruk noktaya ulaşan dışa bağımlı ve talana dayanan politikaların sonucu olarak ülkenin diğer bölgelerinde olan tarım kesiminde yaşanan olumsuzlukların sonucu geçim sıkıntısını ve yüksek yoksulluk oranını beraberinde getirmiştir.
Bu durumu tarım alanlarının yetersiz olması nedeniyle ilçemiz ve yöresinde tarım ve hayvancılıkta geçimini kazanan insanlarımız bu alandan hızla uzaklaşmaktadır.
Bununla beraber büyük şehirlere göç etmek zorunda kalıyorlar. Bunun sonucu olarak üretimden kopan bu insanların hızla yoksulluk ve yozlaşmanın içine itildiği gün geçtikçe artarak devam etmektedir.
Çiftçilerin sorunlarının ağırlaştığı bu dönemde ülkemizde yaşanan kuraklık, şu anda tarım alanında uğraşan, bu insanların geleceklerini karartmış, çeşitli geçim kaynaklarına yönelmeler başlamıştır. Bir çoğu bankalara olan borçlarını ödeyemez durumda icra takiplerine maruz kalmışlardır.
Bugün az sayıda tarım ve hayvancılıkla uğraşan yöre insanımız var. Bu durumda fazla da bir şey olmamasına karşın, yapısal politikalara ağırlık verilip, başta tarımsal kooperatifler olmak üzere ortak güçlerini birleştirmeli. Örgütlü çiftçi birliklerini işlevsel hale getirmelidir. Tüm ürünlerde organik tarımı yaygınlaştırıp çiftçileri bu yönde doğru yönlendirmek gerekir.

Hüseyin Mak
(Pertek Ziraat Odası Başkanı)
ÖNCEKİ HABER

Hasankeyf’in taşınması imkansız

SONRAKİ HABER

Pertek’te renkli bir kişilik: Baba Selo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...