26 Ocak 2012 11:01

Hakim izne çıktı, dava ertelendi

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde yaptığı bilimsel araştırmalarını ‘Şarlatanlık’ olarak nitelendiren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’ya açtığı hakaret davasının 4. duruşması bugün gör&

Hakim izne çıktı, dava ertelendi
Paylaş
Gülşah İmrek / Vedat Yalvaç

‘Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi’ başta olmak üzere Halkların Demokratik Kongresi Milletvekili A.Levent Tüzel , CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner, Oğuz Oyan, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, SES Genel Kadın Sekreteri Bedriye Yorgun ve birçok akademisyen Onur Hamzaoğlu’na destek vermek üzere Kocaeli Adliyesinin önündeydi. Dava hakiminin 32 günlük yıllık izne ayrılmış olması nedeniyle duruşma nöbetçi hakim tarafından 15 Marta ertelendi.

Dava sonrası mahkeme önünde Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi adına konuşan Prof. Dr. Cem Terzi bir bilim insanına yönelik hakarete ilişkin açılan davanın bugün sonuçlanacağını umduklarını ancak yargıcın yıllık izne çıkmış olması gerekçe gösterilerek duruşmanın  15 Marta ertelenmesinin endişe verici bir durum olduğunu belirtti.

Duruşmanın ardından konuşan Onur Hamzaoğlu ise davanın halkın sağlığından mı yoksa bir avuç patronun karından mı yana olunacağı davası olduğunun altını çizerek, “Kaygımız orada yaşayan genç, yaşlı, çocuk herkesin sağlığından dolayıdır. Başka hiçbir kaygımız yoktur’ dedi.

DAVANIN 1 YILDIR ERTELENMESİ ENDİŞE VERİCİ

Dava ertelenmesine tepki gösteren  Hamzaoğlu’nu destekleyenler tek celsede karara bağlanabilecek bir davanın bir yıldır ertelenmesinin kaygı verici olduğunu dile getirdiler.

CHP Milletvekili İlhan Cihaner, bir bilim insanının yaptığı araştırmayı halk sağlığı adına kamuoyuyla paylaşmasından doğal bir şey olamayacağını belirterek, “Bu dava ile birlikte halk ve çevre sağlığının arkasında olması gereken üniversitelerin sermayeden yana olduğunu gösteriyor. Bilimsel olarak kimsenin reddettiği bir durum değildir. Meclis Araştırma Komisyonu da aynı sonuca varmıştır. Halk sağlığının arkasında olan onurlu bir bilim insanının böyle soruşturmalara ve davalara tabi tutulması bizleri kaygılandırıyor” dedi.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan davada esas olan meselenin üniversitelerin neoliberal politikalara teslim olması olduğunu vurgulayarak, “Yaşananlar halkın yanında olması gereken bilimin sermaye ile kol kola hareket ettiğinin bir göstergesidir” dedi.

Davaya her seferinde daha kalabalık ve güçlü bir şekilde geleceklerini söyleyen Prof.Dr. Cem Terzi “Bu halk sağlığını ilgilendiren bir mesele eğer bu dava kaybedilirse ülkemizdeki tüm bilim insanlarının, aydınların yaptığı çalışmalar şarlatanlık olarak nitelendirilebilecek. Bilim insanları olarak her zaman Onur Hamzaoğlu’nun yanındayız” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)


ONUR HOCANIN YANINDAYIZ

Halkların Demokratik Kongresi Milletvekili Abdullah Levent Tüzel Onur Hamzaoğlu’nun her zaman yanında olduklarını belirterek “Burada halkın sağlığı tartışılıyor. Bu bilim insanlarının en doğal görevi. Dilovası’daki sanayi tesislerinin ağır metallerle ve kanser yapıcı maddelerle halkı zehirlediği hepimizin bildiği bir gerçektir. Asıl olarak devlet görevlilerinin ve yerel yönetimlerin bu duruma seyirci kalıyor olmasının  tartışılması gerekir. Onur Hoca’nın yanındayız ve devleti bu durum karşısında göreve çağırıyoruz” diye konuştu

ÖNCEKİ HABER

‘Marmaray şirketi kreşimizi yapsın’

SONRAKİ HABER

4688 Alt Komisyona gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...