20 Ağustos 2008 00:00

Ertan Savaşçı’dan son veda

Devlet Tiyatroları sanatçısı Ertan Savaşçı dün Küçük Tiyatro’da düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. DT Genel Müdürü Lemi Bilgin, ‘Ertan Savaşçı bizlere onurlu kişiliğiyle yol gösterdi’ diye konuştu.

Paylaş

Devlet Tiyatroları (DT) sanatçısı ve emektarlarından Ertan Savaşçı önceki gün yaşamını yitirdi. 1937 doğumlu sanatçıyı son yolculuğunda sevenleri yalnız bırakmadı.
DT sanatçısı Ertan Savaşçı dün Küçük Tiyatro’da düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Törene Savaşçı’nın ailesi, DT Genel Müdürü Lemi Bilgin, DT Baş Rejisörü Rüştü Asyalı, Savaşçı’yla birlikte oyunlarda ve televizyon dizilerinde rol almış meslektaşları, Savaşçı’yı kendilerine örnek alan genç tiyatrocular da katıldı. Savaşçı’nın çiçeklerle kaplanmış cenazesinin meslektaşlarının omuzlarında sahneye konmasıyla başlayan törende sevenleri gözyaşlarını tutamadı.
DT Genel Müdürü Lemi Bilgin, DT ailesinin, yeri doldurulamayacak bir büyüğünü kaybettiğini belirtti. Ertan Savaşçı’yı kaybetmenin tiyatro camiasını üzdüğünü kaydeden Bilgin, “Ertan Savaşçı bizlere onurlu kişiliğiyle yol gösterdi, sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyorum” diye konuştu.
DT Baş Rejisörü Rüştü Asyalı da Ertan Savaşçı’nın ‘kendine özgü biçemi ve tadıyla’ rol aldığı bütün oyunlarda kendini farkettirdiğine atıfta bulunarak, tiyatroseverlerin ve televizyon izleyicilerinin Savaşçı’yı görüntüsüyle, radyo dinleyicilerinin ise Savaşçı’yı sesiyle hatırlayacağını dile getirdi. Savaşçı’nın etrafındakilerle kurduğu iletişimin unutulmayacağını sözlerine ekleyen Asyalı, “Cemal Süreya’nın dediği gibi ‘her ölüm erken ölümdür’, Ertan Savaşçı da öyle erken aramızdan ayrıldı” dedi. Asyalı’nın konuşmasının ardından tiyatrocular Ertan ağabeylerine son kez veda ettiler. Ertan Savaşçı’nın cenazesi Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.
Ertan Savaşçı kimdir
Ertan Savaşçı 40 yakın oyunda görev aldı, aynı zamanda DT’de rejisörlük de yaptı. 1937 yılında doğan sanatçı Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden 1958-59 döneminde mezun oldu. Toreadorlar Valsi, Klinik Bir Vaka, Ekmek Parası, Aşk ve Barış, Suavi Efendi, Köroğlu, Lütfen Dokunmayın, Macun Hokkası, Robenson Ölmemelidir gibi birçok oyunda görev alan sanatçı 3 Eylül 1981’de emekli oldu. TRT’de birçok dizide rol alan sanatçı, Sanat Kurumu’nun 1983 yılında tiyatro dalında verdiği ödüllerden En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nün “Resimli Osmanlı Tarihi” ve “Yaz Misafirleri” adlı oyunlarındaki başarılı yorumlarıyla sahibi oldu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Zeytinli’ye ‘gölge’ düşmedi

SONRAKİ HABER

Karikatürist Kılıç, hastalıkla savaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa