23 Ağustos 2008 00:00

Kamp ateşi etrafında halaya durdular


Evrensel Kültür Merkezi’nin düzenlediği Doğa, Tarih ve Yaşam için Gençlik Buluşması, yakılan kamp ateşiyle sona erdi. Kampın son gününde gençler kamp boyunca atölyelerde ürettikleri çalışmalarını diğer arkadaşlarıyla paylaştılar.
İlk olarak sahne alan müzik atölyesi ekiplerinden Grup Uğraş, dinleyenlere güzel bir türkü ziyafeti yaşattı. Ardından sahne alan müzik atölyesi 2. ekibi Grup Sefiller, söyledikleri Anadolu rock şarkılarıyla gençleri coşturdu.
Ankaralı ve Dersimli gençlerin oynadığı Kol Bastı oyunu geceye renk katarken, Kürtçe Dil Atölyesi’nin hazırlamış olduğu skeç ilgiyle izlendi. Kampa Adana’dan katılan bir gencin tek kişilik oyunu izleyenlere büyük bir keyif verdi.
Kampın son gününde gelenek haline gelen kamp ateşi yakıldıktan sonra gençler büyük bir coşkuyla ateşin etrafında bir ağızdan türküler söyleyip halaylar çekti. Farklı kültürlerden gelen gençler, kamp ateşinin etrafında bir kez daha barış ve kardeşlik mesajı verdi.
Kemal Elitaş’ın yürüttüğü Fotoğrafçılık Atölyesi’nin tüm kamp boyunca çektiği fotoğraflar slayt gösterisi olarak sunuldu. Kampta yaşananların bir özeti olan bu çalışma, kamp katılımcıları tarafından çok beğenildi.
Gecenin en büyük sürprizi ise kamp boyunca yoğun ilgi gören Kamp TV’nin canlı yayın yaparak izleyicilere seslenmesi oldu. Kamp TV emekçileri, söyledikleri türküler ve okudukları şiirlerle geceye katılanları büyüledi. (Ürkmez/EVRENSEL)

Gençler Kürt sorununu tartıştı



Kampın 7. gününde düzenlenen Kürt Sorunu konulu panelde, gençler Türkiye’nin önemli sorunlarından biri olan ulusal sorunu ve çözümlerini ele aldı. Emek Partisi GYK Üyesi Mehmet Türkmen ve Diyarbakır İl Başkanı İlhan İlbay’ın konuşmalarıyla yönlendirdiği panelde, ülkenin iktidar çevrelerinin tek ırk, tek dil gibi söylemlerinin ülkeyi büyük bir gerginliğe sürüklediğine değinildi. Bu söylemlerden doğan gerginliğin sadece Doğu’da etkili olması değil Batı’ya da kayması, bu şoven politikanın zararlı sonuçları olduğu belirtildi.
Panelde konuşan Mehmet Türkmen, tarih boyunca ezilen Kürt halkının demokrasi ve özgürlük için vermiş olduğu mücadelenin çoğu zaman kanla bastırıldığını ifade etti. Hemen yanı başımızda bir Kürt devletinin kurulmasının Türkiye’deki Kürtlerin demokrasi mücadelesinin çıkmaz bir sorun olmadığını gösterdiğinivurgulayan Türkmen, Kürt halkının bütün baskı ve eşitsizliklere rağmen barış ve kardeşliği isteyen bir toplum olduğunu belirtti.
Çatışmalı süreçte yaşamını yitiren askerlerin ailelerinin acılarının da devlet yönlendirmeleri ve politikalara alet edildilerek halkın savaş çığırtkanlığıyla birbirine düşman hale getirilmeye çalışıldığı ifade eden Türkmen, diğer yandan Kürt analarının ve ailelerinin “Yeter artık! Ne Türk ne de Kürt ölmesin” demesi; halkın ve aydın çevrelerinin zarar görmesinin de sorunun bir parçası olduğunu dile getirdi. Türkmen, her iki tarafın da zarar gördüğü bu savaşta devlet kaynaklarının büyük bir kısmının bu savaş için harcanmasını ve ülkenin iç sorununa emperyalist güçlerin müdahalesine meydan verdiğini belirterek konuşmasını bitirdi.
Panelin, Türk ve Kürt gençlerinin soruna çözüm üretmek adına soru ve cevap şeklinde tartışmalarıyla son buldu. (Ürkmez/EVRENSEL)
Sibel Polat-Duygu Ceyhan-Emine Şahin

Evrensel'i Takip Et