24 Ağustos 2008 00:00

Çocuklar kansere yüzüyor

Kanserojen maddeye rastlanan Rize’nin Çayeli ilçesi Madenli Deresi’nde vatandaşlar durumdan habersiz derede yüzüyor, çamaşır yıkıyor.

Paylaş

Kanserojen maddeye rastlanan Rize’nin Çayeli ilçesi Madenli Deresi’nde vatandaşlar durumdan habersiz derede yüzüyor, çamaşır yıkıyor.
Çocuklar bulanık akan suda yüzerken büyüklerde ayaklarını suya sokarak serinlemeye çalışıyor.
10 yıldır bulanık akıyor
Hüseyin Caner, adlı vatandaş derede yüzdürdüğü torunlarını çıktıktan sonra temiz suda yıkıyor. Caner, “Bu dere yıllar önce çok temiz akardı. Ancak 10 yıldır dere bulanık akıyor. Derede büyük balıklar olurdu. Şimdi balık kalmadı” dedi.
‘Çocukları yıkadık mı sorun kalmaz’
Derede kanserojen maddeye rastlandığı yönünde kendisinin bilgisi olmadığını ifade eden Caner, “Onu bilmiyorum. Ama bu dere boyunda maden var. Belki ondan kaynaklanan bir şey olabilir. Ama çıktıktan sonra çocukları temiz suda yıkadık mı bir şey kalmaz” dedi. Çocuklar ise dere suyunun kirli olduğunu ancak başka yüzecek yerleri olmadığını söylediler. Fatma Caner adlı kadın ise “Dere eskiden altın gibi akardı. Taşları parlardı. Şimdi el, yüz yıkamaya çekiniyoruz. Maden’den sonra bu derenin suyu bozuldu” diye konuştu.
Madenli Deresi, yabancıların işlettiği Çayeli Bakır İşletmeleri’nin bulunduğu vadiden akarak Karadeniz’e dökülüyor. Ayrıca, dere yatağı kenarında da, büyük oranda maden işçilerinin yaşadığı yaklaşık 2 bin nüfuslu Madenli Beldesi yer alıyor.
Rektörden açıklama
Öte yandan konuyla ilgili bir açıklama yapan Rize Üniversitesi Rektörü Nazmi Turan Okumuşoğlu, Rize’nin bazı yerlerinde Çernobil’den kaynaklandığını sandıkları radyoaktif serpintisine, cs–137 maddesine rastladıklarını, bu değerlerin en fazla Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde görüldüğünü söyledi.
Üniversitelerin yaptığı bilimsel çalışmalar sonrası Karadeniz bölgesinde ciddi bir tehlikeye dikkat çekilirken, Rize valisi Kasım Esen, bu çalışmaları yok sayarak, suların temiz olduğunu iddia etmekten vazgeçmiyor. (Rize/EVRENSEL)
Gençağa Karafazlı - Musa Yazıcı Rize
ÖNCEKİ HABER

6 ayda alındı 3 günde serbest

SONRAKİ HABER

Avukatlardan suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...