24 Ağustos 2008 00:00

Lastik-İş görevden aldı patron işten attı


Lastik-İş Sendikası Genel Merkez Disiplin Kurulu tarafından görevden alınan 5 Pirelli işyeri temsilcisi ile bir amatör şube yöneticisi işten atıldı. Sendika yöneticileri ile işverenin işbirliği ile işten atıldıklarına dikkat çeken temsilciler, başarıyla sona eren lastik grevi ve sendika yönetimine muhalif olmaları nedeniyle işten atıldıklarını dile getirdiler.
İşten çıkarılma gerekçeleri kendilerine tebliğ edilmeyen temsilciler, işten atıldıklarını ücretlerinin yatırıldığı bankanın yetkililerinden öğrendiler. Mesai saati bitimine yakın ücretlerinin yatırıldığı banka yetkilileri tarafından aranan lastik işçileri, banka yetkililerinden tazminatlarının hesaplarına yatırıldığını ve işten çıkarıldıklarını öğrendiler. Hangi gerekçe ile işten atıldıklarını bilmediklerini dile getiren lastik işçileri, defalarca işvereni aramalarına rağmen bilgi alamadılar.
‘İşbirliği ile işten atıldık’
Dün sabah saatlerinde ise fabrika önüne gelen temsilciler burada yaptıkları açıklamada sendika yönetimi ve Pirelli işvereninin işbirliği ile işten çıkarıldıklarını söylediler.
İşten atılan Pirelli İşyeri Baştemsilcisi Harun Demir “Banka yetkilileri beni arayarak hesabıma para yattığını söylediler. Böyle bir paranın yatmasının mümkün olmadığını söylediğimde de bilginiz yok galiba hesabınız kapatılmış. Yani işten çıkartılmışsınız dediler. Bunun üzerine beş kez işveren vekillerini aradım gerekçeyi öğrenebilmek için fakat kendilerine ulaşamadım. Hâlâ hangi gerekçe ile işten çıkarıldığımızı bilmiyoruz. Elimize ulaşan bir tebligat yok” diye konuştu.
Grevin bedeli!
“Önce sendika bizi görevden aldı, sonrada işveren kapı önüne koydu” diyen Demir işten çıkarılmalarının tek nedeninin mevcut sendikal anlayışa muhalif olmaları olduğunu ifade etti. Lastik işverenlerinin grev sonrası “Bu fabrikaları greve çıkaranlara bedel ödettireceğiz” dediğini hatırlatan Demir “Bugün bu bedel bize ödettiriliyor. Hem de sendikamız işbirliği ile” dedi.
Lastik fabrikalarının otomotiv sektörünün yan sanayisi, taşıyıcısı durumunda olduğunu söyleyen İşyeri Temsilcisi Metin Karaçam ise şunları anlattı: “Metal sektöründe ortalama işçi maliyeti 35 bin dolar seviyesinde iken bizde işçi maliyeti 42 bin dolar seviyesindedir. Ülkemizde ‘90’lardan sonra ücret politikası olarak yeni gelişen sosyal diyalogcu anlayışla sendikalarla işverenlerin ortak yürüttüğü bir süreç yaşanıyor. Bu sürecin özü yüksek maliyetle çalışan çalışanların ücretini aşağıya çekmek. Dolayısıyla bu süreç işverenlerin ihtiyaçları ile sendikaların tutumu açısından incelenmesi gereken bir süreçtir.” Bu sürecin lastik fabrikalarına da işçilik maliyetlerinin aşağı düşürülmesi olarak yansıdığını belirten Karaçam “İşveren için önemli olan işe giriş ücretidir. Bu süreç buraya götürüyor. Lastik-İş Sendikası yöneticileri de buna çanak tutuyor. Burada sorun Ahmet, Mehmet sorunu değil. Biz bu sürece karşı çıktığımız için bugün bunları yaşadık” dedi.
Daha önce tehdit edilmişler
12 Haziran’da lastik sektöründe grevin bitirilmesine iki gün kala Lastik-İş Genel Merkezi’nde yapılan toplantıda sözleşme taslağına sahip çıktıkları için görevden alınmakla tehdit edildiklerini belirten İşyeri Temsilcisi Metin Bezirci “O gün Abdulllah Karacan (Lastik-İş Genel Başkanı) bizden sözleşmenin bitirilmesi için yetki istedi. Bizim dışımızdaki tüm yöneticiler bu yetkiyi verdi başkana. Biz dedik ki başkan sen zaten yetkilisin sözleşmeyi imzalarsın gelir fabrikada da açıklarsın biz sözleşmenin bu şekilde bitirilmesine itiraz ediyoruz. Bize dedi ki bu odadan bana yetki vermeden çıkanları görevden alırım. Bugün geldiğimiz noktada bunu yaşıyoruz. İşçiye sorulmadan sözleşmeyi imzalayamazsın dediğimiz için kafamız koparıldı” diye konuştu.
Bundan sonra lastik işçisini zor günlerin beklediğini söyleyen Bezirci önümüzdeki dönem sözleşmede korudukları maddelerin bir bir, verileceğini ifade ederek “Biz mücadelemize devam edeceğiz. Ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)
Arzu Erkan

Evrensel'i Takip Et