25 Ağustos 2008 00:00

Ev yapma bahanesiyle 7500 kişiden para topladılar

Uludağ İnşaat şirketinden ev satın almak için başvuranlar paralarını geri istiyor.

Paylaş

Uludağ İnşaat şirketinden ev satın almak için başvuranlar paralarını geri istiyor. Uludağ inşaat şirketi Bursa, Ankara, Eskişehir, İzmir, Denizli, Gebze de ev yapacaklarını vaat ederek yaklaşık 7500 kişiden para toplamışlar. İzmir’de Çiğli 1. etap için üye olan ve paralarını yatıran 110 üye sözleşmede; 24 ayda teslim edileceği belirtilmesine rağmen daha arsaya bir çivi bile çakılmaması karşısında şaşkına dönmüşler. Sözleşmeye göre 30.09.2007 de başlaması gereken inşaat alanında kabak ve patlıcan ekilmiş. Arsada ne demir, ne çimento, ne de tuğla var.
Buna karşılık özellikle Bursa, Ankara ve İzmirli Mağdurlar çeşitli internet siteleri kurarak mücadele etmeye ve haklarını aramaya başlamışlar. Ayrıca şirketin bu durumuna karşı 2 Mart 2008 de Bayındırlık Ve İskân Bakanı F.Nafiz Özkan’ın yanıtlaması istemiyle Mecliste Bursa Milletvekilleri soru önergesi vermişler.
Senetleri de satmışlar
Uludağ İnşaat şirketinin para topladığı insanları mağdur etmesi bununla da sınırlı kalmamış. Ev satın almak isteyen kişilerden aldıkları senetleri daha günü gelmeden üçüncü şahıslara satmışlar. Para yatırmak için gittiklerinde RC Demir çelik isimli firmanın Karabük’teki hesabına para yatırmışlar. Bütün bunlar olurken, Şirket televizyon, gazete reklâmlarıyla projelerini tanıtmaya ve para toplamaya devam ediyor. Aradığımız şirket telefonları cevap vermediği gibi büroda görevli bir personele de ulaşamadık.
Görüştüğümüz mağdurlardan Şair Mehmet Güven; “Bu sorun bir sistem sorunu. İstenilse bu sorun çözülebilir” diyor. Mağdurlardan birçoğu Uludağ İnşaat şirketinin elinde projelerle insanlardan para toplayabilmesinin düşündürücü olduğunu ifade ediyor. Şaban Kutlu ise “biz mağdur olduk başkası olmasın. Televizyon ve gazeteler bu reklâmları yayınlamasın. İnsanların kandırılmasına alet olmasın diyor.
Bursa mağdurlarının da 13 Eylül de Fomara meydanında eylem yapacağını belirten eylemciler, sorunlarının çözülmesini istiyorlar. Ellerinde çeşitli projelerle insanların bu kadar rahatlıkla piyasada para toplamasına bir denetim getirilmesini ve önlem alınmasını isteyen mağdurlar, Hükümetin ve Bakanlığın duruma el koymasını istiyor.
Paralarını faiziyle istiyorlar
23 Ağustosta bir araya gelen mağdurlar, şirket bürosunda kimseyi bulamadılar. Mağdurlar adına açıklama Yapan Adnan İpek “peşinatlarımızı ve aidatlarımız ödeyerek yükümlülüklerimizi yerine getirdiğimiz şirket yükümlülüklerini yerine getirmemiştir. Hatta Çiğli’de yapı ruhsatı dahi alınmamış. Sürekli olarak bizleri oyalıyorlar. Sözleşmede ayrılan üyelere paraları üç ay içinde ödenecek denmesine rağmen çıkmak isteyen üyelere paraları ödenmemiştir. Mahkeme kararı olan üyeler bile icra yoluyla alacaklarını tahsil edememektedir “dedi. “Verilen sözlerden bıktık“ diyen İpek, “Şirketin mal varlıklarının açıklanmasını ve ödedikleri paraların kendilerine faiziyle birlikte kendilerine ödenmesini talep ediyor. Kendilerinin dolandırıldığını düşünmeye başladıklarını ifade eden İpek “psikolojimiz bozuldu. Bir arkadaşımız geçen hafta şirketin İzmir bürosunun bulunduğu binanın çatısına çıkarak intihar etme teşebbüsünde bulundu. Bize ‘Rüya Kent’ evleri diye sunulan proje gerçekten bir rüya oldu. Diyerek sorunlarının bir an önce çözülmesi için yetkililerin, Bakanlığın olaya el koymasını istiyor. (İzmir/EVRENSEL)
Nedim Üçüncü
ÖNCEKİ HABER

Gazze ablukasında ilk çatlak açıldı

SONRAKİ HABER

Ama nereye kadar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa