25 Ağustos 2008 00:00

Bu yetim hakkı değil mi?

Yolsuzlukların üzerine giden Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi ve DENETDE Başkanı Atılay Ergüven, görevinden alınması üzerine Başbakanlığa şikayette bulundu.

Paylaş

Yolsuzlukların üzerine giden Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi ve DENETDE Başkanı Atılay Ergüven, görevinden alınması üzerine Başbakanlığa şikayette bulundu. Başbakanlık, konuyla ilgili şikayeti iki kez, kendisi araştırmak yerine şikayet edilen Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu’na bildirmekle yetindi.
Başbakan Recep Tayyip Eroğan ise önceki gün Rize’de yaptığı konuşmada, “Yetim hakkı yiyenleri içimizde barındırmayacağız” ifadelerini kullanmıştı.
‘Yolsuzluklar arttı’ dedi, başına gelmeyen kalmadı
Geçen yıl bir gazeteye DENETDE Başkanı olarak “yolsuzlukların arttığı” yönünde demeç veren Atılay Ergüven, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı fena kızdırdı. Hakkında 6 ayrı soruşturma açılan ve son olarak başmüfettişlik görevinden de alınan Ergüven, Ankara Polatlı Sağlık Grup Başkanlığı’nda ayniyat saymanlığı görevine getirildi.
Rapor alan ve bu nedenle Polatlı’daki görevine henüz başlamayan Ergüven, Sağlık Bakanlığı ile ilişiğinin kesilmemesine karşın, ilk olarak lojmanlardan çıkarıldı.
Dana sonra Ergüven’e maaş ödemesi de yapılmadı. Ergüven, maşını neden alamadığı ile ilgili olarak Personel Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu; genel müdürlükten “ilişiğinin kesildiği, yeni görevine başlayarak maaşın yeni görev yerinden alınması gerektiği” cevabını aldı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre ise raporlu ya da izinli olduğu sürece ilişik kesilemiyor. Genel müdürlükten yapılan açıklamada da bu nedenle ilişik kesme belgesi ise gönderilemiyor.
Müfettiş müfettişi denetliyor
Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu’na ait verilere göre de kuruldan geçen yıl 20’ye yakın müfettiş, başka teftiş ve denetim birimlerine geçmek zorunda kaldı. Yaklaşık 60 müfettiş, aynı kurulda çalıştığı mesai arkadaşı müfettişler hakkında soruşturma ve inceleme yapmakla görevlendirildi. Diğer taraftan 40’a yakın müfettiş de, Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın bazı uygulamaları nedeniyle çalıştığı bakanlık ile davalı-davacı durumunda.
Başbakanlık denetleme krizine ‘dur’ demedi
DENETDE, söz konusu durumu, 13 Kasım 2007 ve 10 Aralık 2007 tarihlerinde Başbakanlığa bildirmesine karşın, Başbakanlık, şikayet edilen Sağlık Bakanlığı hakkında incelemede bulunmak yerine şikayeti incelemesi için Sağlık Bakanlığı’na gönderdi.
Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu ise söz konusu şikayetlerin ardından DENETDE’ye bir yazı yazarak, “Şikayetiniz bize bildirildi” yönünde açıklamada bulunmakla yetindi.
Sağlık Bakanlığı’ndaki denetleme krizine Başbakanlık tarafından da “dur” denilmezken, Ergüven, konuyu yargı yoluna taşıdı. Atılay Ergüven ANKA’ya yaptığı açıklamada, “Görevden alınmak istenenler için uydurma suç icatlarıyla, kişiye göre muamelelerle sipariş üzerine yazılan raporlar döneminin açılmış olduğunu görüyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

Dişli’nin kaderi toplanacak ilk MYK’da belli olacak

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, hakkında CHP’nin ortaya attığı “rüşvet” iddiaları ile ilgili MYK’ya bilgi verecek. Dişli’nin MYK toplantısına parti yöneticiliğinden istifasını sunması bekleniyor.
İmar izni için 1 milyon dolar aldığı iddia edilen AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli ile ilgili başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, parti yönetimi sessizliğini korurken, kamuoyuna bir değerlendirme yapmadan önce Dişli hakkında hazırlanan bir rapor, toplanacak ilk MYK toplantısında değerlendirilecek.
Dişli’nin, kendisi hakkında ortaya atılan iddiaları “iftira” diye niteleyerek reddetmesine rağmen, AKP içinde bu açıklamanın yeterli bulunmaması üzerine, Erdoğan’dan gelecek mesaja göre hareket edilmesi kararı alındı. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Silivri’de bir arsanın imar durumunu değiştirme karşılığında 1 milyon dolarlık iş takibi ücreti talep ettiği” yönündeki iddialarına AKP’liler inanmıyor, ancak Dişli’nin de bir “kazançlı ticari faaliyet”te bulunduğu ve bunu yaparken siyasi kimliğini hesaba katmadan hareket ettiği eleştirileri yapılıyor.
Edinilen bilgilere göre, Erdoğan’ın, parti yönetimine, “Dişli ile ilgili değerlendirmede bulunmadan önce, hakkındaki iddialar araştırılsın” talimatı verdiği de kaydediliyor.
AKP MYK üyeleri arasından görevlendirilen bir milletvekili Dişli hakkında öne sürülen ve sözü edilen 1 milyon ABD dolarının nereye kime ne amaçla verildiği gerçeğini araştırıyor.
Dişli hakkında hazırlanan araştırmanın detayları, Dişli’nin partideki kaderini belirleyecek. Araştırmanın sonucunda Dişli hakkındaki iddiaların asılsız olduğu belirlenirse, bu konuda Başbakan Erdoğan’ın bir açıklama yaparak Dişli’ye sahip çıkacağı belirtiliyor. Aksi bir durum yani CHP’nin iddiaları doğrultusunda bir sonuç çıkarsa AKP MYK’da Dişli’ye, “Hakkındaki iddialar asılsız değil, bundan sonraki karar senin” mesajı verilerek öncelikle parti yönetiminden “ayrıl” mesajı verilecek. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

TSK’da devir teslim haftası

SONRAKİ HABER

Dünyadan kısa kısa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...