25 Ağustos 2008 00:00

Memur-Sen de KESK’e tepki gösterdi

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu görüşme sürecine ilişkin düzenlediği basın toplantısında KESK Genel Başkanı Sami Evren’i eleştirdi.

Paylaş

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu görüşme sürecine ilişkin düzenlediği basın toplantısında KESK Genel Başkanı Sami Evren’i eleştirdi. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da önceki gün “toplu görüşme masasında sendikaların kasalarını doldurma pazarlığı yapıyorlar” sözleri nedeniyle Evren’e tepki göstermişti.
Konfederasyon merkezinde, bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri ile toplantı düzenleyen Ahmet Gündoğdu, KESK Genel Başkanı Sami Evren’i “toplum mühendisliği” yapmakla suçladı. Görüşme masasında öncelikli taleplerinin grev ve toplusözleşme hakkı olduğunu ve bu hakkın olmamasının sıkıntısını 6 yıldır yapılan görüşmelerde yaşadıklarını belirten Gündoğdu, ilgili bakanlar ve Başbakan’la görüşmelerinde grev ve TİS konusunda Anayasa değişikliği sözü aldıklarını söyledi.
‘İstediğimizin birincisini elde ettik’
“En düşük maaşa 103 YTL alarak ek ödemenin birinci aşamasında istediğimizi elde ettik” diyen Gündoğdu, 100 artı 100 taleplerinden geriye kalan 97 YTL’yi de 1 Ocak 2009’dan geçerli olmak üzere istediklerini yineledi.
Görüşmede ne talep ettiklerini ve gelinen aşamayı anlatan Gündoğdu, toplu görüşme masasına ilişkin KESK Genel Başkanı Sami Evren’in değerlendirmelerine de tepki gösterdi. Kamu-Sen’in tersine KESK’in ismini veren Gündoğdu, “Sendikacıların kendi alanlarıyla ilgili yalan söylememe meziyetini taşımaları gerekir” dedi.
KESK’e yüklendi
“Yalan beyanı düzeltmek için bazı açıklamalar yapma ihtiyacı duydum” diyen Gündoğdu, söylendiğinin aksine toplu görüşme primi ve sendika aidatı konusunun iki oturumda da gündeme gelmediğini belirtip Evren’in, “aldatma masası, kasalarını doldurma pazarlığı” gibi sözlerini okuyan Gündoğdu, “Şimdi sormak lazım; KESK toplu görüşme sürecinin ilk 4 yılında bu masaya oturmadı mı? O zaman o ilk 4 yıl KESK, üyelerini aldattı. Sayın Evren, ‘toplu görüşme masasının meşru olmadığını’ ifade ediyor. Kendi üyelerinin de tüm alacakları bu masadan elde edilecek kazançlara bağlı değil mi? O zaman bu, kendilerinin de meşru olmadığını göstermez mi? Sami Evren’in toplu görüşme masasıyla ilgili sözleri; haddini, hakkını, edebi aşan sözlerdir” diye konuştu.
“Çırpınışlarının, masayı sabote etmelerinin altında üye sayılarının 295 binden 203 bine, 3 yetkili sendika iken 1 yetkili sendikaya düşmesi mi yatıyor?” diyen Gündoğdu, sendika aidatının brüt maaşın binde 5’i olduğunu, sendika priminin sendikalara değil üyelere gittiğini söyledi.
Gündoğdu, toplu görüşme primiyle ilgili düzenlemeyi, sendikal çatı altında örgütlenen tüm memurlar için istediklerini belirterek, “Biz de toplusözleşmeli, grevli çalışma hayatı yasası istiyoruz ama bunun yolu masayı terk etmekten geçmiyor. ‘Masaya oturmam’ diyerek kan kaybeden örgütünü ayakta tutamazsın. Bu şekilde gündemde kalmak sendikacılık değildir. Kan kaybetmemek için sağa sola sataşma anlayışı çoktan iflas etmiştir” diye konuştu.
Ek ödemelerin kendi girişimleri sonucu artırıldığını söylerken, Başbakan’ın ise “ek ödemenin sendikalarla ilgisi olmadığı” sözlerinin ve Kamu-Sen’in Başbakan’a tepkisinin hatırlatılması üzerine, ek ödeme konusunda tek talebi olanın kendileri olduğunu belirten Gündoğdu, “Talebi yoksa nasıl paydaş olabilir?” dedi. Gündoğdu, Başbakan’ın açıklamasına ilişkin ise yanıt vermekten kaçınarak, “Onu Başbakan’a sorun” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GÜNDÖNÜMÜ

SONRAKİ HABER

Hükümetin ek ödeme kandırmacası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...