25 Ağustos 2008 00:00

‘Hamili kart’ yok ama ataması var

‘Hamili kart yakinimdir’ ile deyimleşen kıyak ve usulsüz atamalar bu kez karta dahi ihtiyaç duyulmadan yapıldı.

Paylaş

‘Hamili kart yakinimdir’ ile deyimleşen kıyak ve usulsüz atamalar bu kez karta dahi ihtiyaç duyulmadan yapıldı. Usulsüz atamalar sonrasında oğullar ve yakınlar önemli görevlere atandı. Atamalar sonucu Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne (EĞİTEK) bağlı açık ilköğretim, açık lise ve açık meslek liselerine ‘atama duyurusu yapılmadan’ müdür ve müdür yardımcısı atandı. 20’ye yakın birkaç günlük personel, usulsüz bir biçimde hiçbir başvuru ve sınav sürecinden geçmeden müdür ve müdür yardımcısı oldu. Atamadan Personel Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Orman’ın oğlu Sedat Orman da yararlandı ve müdür yardımcısı oldu. MEB, geçtiğimiz günlerde EĞİTEK’e bağlı açık ilköğretim, açık lise ve açık meslek liselerine müdür ve müdür yardımcıları atadı. Hiçbir duyuru yapılmadan ve başvuru alınmadan yapılan atamaları, gelen ‘teklif’ üzerine Personel Genel Müdürlüğü onayladı. Daha sonra Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e sunulan atamalar ‘önerisi’ Çelik tarafından da onaylandı. 20’ye yakın kişi herhangi bir sınav ve başvuru sürecinden geçmeden müdür ve müdür yardımcısı oldu.
Atanan ‘tanıdık’lar
Ataması yapılan kişiler arasında Personel Genel Müdürü Hikmet Orman’ın oğlu Sedat Orman, EĞİTEK Genel Müdürü Nizami Aktürk’ün Özel Kalem Müdürü Serhat Türkoğlu’na kadar birkaç ‘tanıdık’ isim bulunuyor. Yetenek ve liyakat ilkelerinin hiçe sayıldığı atamalarda görevinde yükselme bekleyen birçok kişi de ‘usulsüz’ atama nedeniyle başka baharı beklemek zorunda kaldı. Açık meslek lisesine müdür yardımcısı olarak atananlardan biri Abdurahman Adıgüzel de Bala Endüstri Meslek Lisesi’nde öğretmenlik yaparken EĞİTEK’e bir süre önce görevlendirme ile gelmişti. Adıgüzel, bu atamalarda ‘şanslı’ isimler arasında yer alarak müdür yardımcısı oldu.
Neden acele ettiler?
Atamaların, açık ilköğretim, açık lise ve açık meslek liselerinin yakında Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlanmasından önce yapılması dikkat çekerken, Yönetici Atama Yönetmeliği ve Milli Eğitim Müdürlüklerinin atamaları sayısız kez yargıdan dönmüştü. Bu atamaların sonucunun ne olacağı merak konusu. MEB içerisinde yönetici olabilmek için sınavlara giren personeller de bulunmasına karşın atamaların duyurusuz ve başvuru alınmadan yapılması bakanlık içerisinde de tepkiye neden olurken, atananlar içinde hiç kadın bulunmaması dikkat çekti. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Yangın 5 bin yıllık tarihi tehdit ediyor

SONRAKİ HABER

Üniversite öğrencileri dikkat!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...