25 Ağustos 2008 00:00

İş olsun diye yapılan sendikacılığa gerek yok

Bizler Uşak’a bağlı Eşme ilçesinin köy ve kasabalarında üzüm ve tütün üreticiliği yapan üreticileriz.

Paylaş

Bizler Uşak’a bağlı Eşme ilçesinin köy ve kasabalarında üzüm ve tütün üreticiliği yapan üreticileriz. Her yıl ürün ekemeyeceğimizin serzenişinde bulunarak öfke ile ürün ekmeye yine devam ediyoruz. Çünkü başka seçenek yok. Büyük kentlerden birine iş umudu ile gitsek iş bulamayacağımızı biliyoruz. O zaman tek seçenek yine tarım kalıyor. Tarım ve hayvancılık giderek geriliyor. Tarım girdileri KDV’lerle almış başını gidiyor. Borç batağında yüzüyoruz. İşçilik parasını bile zar zor çıkarıyoruz. Zarara uğramadan işten sıyrılınca şükrediyoruz. Ama bu durum bazılarımız için geçerli. Büyük çoğunluğumuz Halk Bankası, Ziraat Bankası, Şeker Bankası’na borçluyuz. Evlerimize ve arazimize haciz gelmiş durumda. Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarımız da tuzu biberi oluyor. Tarımsal ilaçlama ve zirai araç ve gereç şirketlerine varıncaya kadar borçluyuz. Büyük ekim yapanların canı daha çok yanıyor. Durumumuz içler acısı. Peki ne yapmalıyız? Bu soruyu kendimize soruyoruz. Cevabı, üreticilerin de artık kendi sendikalarında örgütlenmesidir. Epey zamandır bunu araştırıyoruz. Artık çözümünü bulduk.
Çözümü üretici köylü sendikasında örgütlenmektir. Buna kafa yoruyoruz. Yunanistan, İtalya, İspanya örneklerini araştırıyoruz. Latin Amerika örneklerini araştırıyoruz. Hiçbirisi bizimle pek benzeşmiyor. Ülkemizde yine kaba solculuk ve dernekçilik örnekleri sergileniyor. Tarım ve hayvancılık sektöründe farklılıklar olsa da sorunlar aynı ve birdir. Tek bir muhatap vardır. O da hükümetin kendisi ve onun tarım bakanlığıdır. O zaman tek sendika ve tek konfederasyon gerekiyor.
Biz Eşmeli üreticiler olarak önümüzdeki günlerde İnay ve çevre köylerini de içine katarak bir üretici köylü kurultayı girişiminde bulunacağız. Amacımız Tüm Köy-Sen’in Eşme, Ulubey, Sivaslı, Karahallı şubelerini kurmaktır. Sendikanın tüzüğünü ve tüzel kişiliğini tüm üreticilerle tartışacağız. Köy köy ve kasaba kasaba toplantılar yaparak sendikayı kuracağız. Sendika şart!
Ali Sivri-Eşme’den üzüm ve
tütün üreticisi (UŞAK)
ÖNCEKİ HABER

Okul mu kışla mı belli değil

SONRAKİ HABER

Hukuki mücadele yetmez, fiili mücadele şart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...