26 Ağustos 2008 00:00

Rusya bastırıyor

Rusya parlamentosu, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığının tanınmasını onayladı

Paylaş

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi, Gürcistan’dan bağımsızlıklarını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya’nın tanınma talebini destekledi.
Karar oy birliğiyle
Rus haber ajansları, Federasyon Konseyi’nde bu iki cumhuriyetin tanınmasıyla ilgili bir karar tasarısı hazırlandığını ve tanınma yönünde bir kararın dün sabah oy birliğiyle kabul edildiğini ve Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’e sunulacağını duyurdular.
Federasyon Konseyi’nden sonra parlamentonun alt kanadı Duma da, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsız birer devlet olarak kabulünü oy birliğiyle kabul etti. Oylamaya katılan 447 milletvekilinin tamamı “Evet” dedi. Duma’da yapılan başka bir oylamada, dünya parlamentolarına, Güney Osetya ve Abhazya'nın tanınması çağrısında bulunuldu. Parlamentonun iki kanadının da, bu kararı kabul etmesinden sonra şimdi gözler Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’e çevrildi. Parlamentonun iki kanadı da bağımsızlık yönünde karar verdikten sonra Kremlin’in, bu kararı onaylamaması zaten beklenmiyor.
Rusya Moldova’yı da uyardı
Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Moldova’ya da Trans-Dinyester bölgesindeki sorunu, Gürcistan gibi güç kullanarak çözme “hatasına düşmeme” uyarısında bulundu. Medvedev, Rusya'nın sayfiye kenti Soçi'de Moldova Devlet Başkanı Vladimir Voronin ile görüşmesinde yaptığı açıklamada, ''Kendi ifadeleriyle Gürcü liderler 'bilyelerini' (Güney Osetya ve Abhazya) kaybettikten sonra tüm sorunlar daha da kötü hale geldi ve askeri çatışma ortaya çıktı'' dedi. Bunun herkese karşı “çok ciddi bir uyarı” olduğunu ifade eden Medvedev, “'Bence mevcut tüm çatışmalara bu bağlamda yaklaşmalıyız” diye konuştu. Trans-Dinyester sorununun çözümünü görüşme konusunda anlaştıklarını kaydeden Medvedev, “Bence bunu bugün yapmak için iyi bir neden var. Çözüme ulaşma konusunda çok umutluyum” dedi.
Rusya, Poti Limanı’ndaki kargoları denetleyecek
Öte yandan, Rusya'nın Poti Limanı'ndaki kargo gemilerini düzenli olarak denetleyeceği bildirildi.
Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, düzenlediği basın toplantısında, “Bölgedeki Rus birlikleri Poti'de devriye görevi yapıyor. Bu görevler arasında Poti Limanı'na gelen ve giden kargo gemilerinin düzenli bir şekilde denetlenmesi de var'” dedi.
Bu arada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Gürcistan’dan tek yanlı bağımsızlık ilen eden Güney Osetya yakınındaki bölgede genişletilmiş izleme heyetinin çalışmalarına başladığını bildirdi.
AGİT Sözcüsü Martha Freeman, heyetin bazı üyelerinin Güney Osetya dışındaki görevlerine başladığını söyledi; halen Rusya’nın kontrolünde olan Güney Osetya içinde çalışmaya ne zaman başlayacağı konusunda ise bilgi vermedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD-Rusya gerginliği NASA’nın uzay programını etkileyebilir

SONRAKİ HABER

ARA SIRA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...